hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kódolni tudni kell
MIÉP-jelöltek a fővárosban

2002. 02. 17.
A MIÉP elnöke bemutatta két prominens jelöltjét a Fáklya Klubban, ifjabb Hegedűs Lórántot és Zsuzsannát. Csurka István a radikálisabb hangot kérő bekiabálások hatására kijelentette: nem beszélhet nyíltan, ezért kódolni kell üzenetét.



Csurka testvér a Hegedűs testvérekkel Fotó: Vörös Szilárd

A színházterem bejárata előtt a szokásos zsibvásár várt: a Pannon Rádió kiadványai, jelvények, Franka-, Lovas-, Csurka-, Bayer-könyvek mellett Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) elmélkedései, a hangszóróból pedig a két világháború között divatos irredenta dalok szóltak. 

Győri Béla MIÉP-sajtószóvivő köszöntötte a vendégeket, köztük a VI. kerület fideszes polgármesterét, Farkas Györgyöt, de a hívatlan vendégeket az ajtó mögé kívánta. Ezután az isteni szeretetről beszélt, amelynek – mint mondta – egyik manifesztációja a Hegedűs család élete, majd e tiszteletkör után felkérte "nagytisztelet?" ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, képviselő, frakcióvezető-helyettes urat beszéde megtartására. Ifjabb Hegedűs – aki kedves testvéreinek szólította a résztvevőket – egy rövid bibliai felolvasás után felhívta a figyelmet a "nemzetidegen" oldal félelemkeltő manipulációira. Számára érthetetlen, hogy gyűlölet szításával vádolják immár ügyészségi szinten is. 

Ezután testvére, Hegedűs Zsuzsanna – általa prófétai látásnak nevezett – helyzetértékelése következett. Megígérte: megválasztása esetén minden befolyását latba veti, hogy felmérjék az izraeli állampolgárságú személyek tulajdonában lévő ingatlanok számát a Terézvárosban és a belvárosban, mert az ingatlanok az önkormányzatok legfőbb tulajdonai. "Magyarország a magyaroké" – szólt az indoklás. Nemzetbiztonsági szempontból is nagy fontosságot tulajdonított annak, hogy a Parlament épületétől 200 vagy akár 1000 méterre kik a tulajdonosai a főváros lakásainak. "Ez nem kirekesztés – fogalmazott – Semmilyen etnikumhoz való tartozás nem jelenthet felmentést semmilyen bűn alól." A lelkésznő a főállású anyaság megteremtését is fontosnak tartotta annak érdekében, hogy "népnemzeti keresztény erkölcsben" neveltessék a jövő nemzedéke, a "liberálbolsevista-maoista" Demszky Gábor nevét pedig alig tudta kimondani a sok bekiabálástól ("pfuj, pfuj", "az a szemét"). 

Csurka István MIÉP-elnök a lakossági fórumon besúgókat szimatol, és felkéri őket, hogy pontosan tudósítsanak. Csurka beszédéből kiderül, hogy szintén kommunista veszélytől tart. Azt mondta: a rendszerváltás idején kellett volna leszámolni a kommunistákkal, akkor most a "besúgók gyermekei" nem mernék látogatni a templomokat. "Mert ha hagyjuk őket, nem állnak meg itt, hanem gitárral – azaz géppisztollyal (bekiabálás: izraeli gyártmányúval) – mennek oda." A bekiabálásokra reagálva kifejtette, hogy helyzeténél fogva csak módjával használhat bizonyos kifejezéseket, de mint drámaíró igyekszik úgy fogalmazni, hogy a közönség értse, mire gondol. "Kódolni tudni kell" – tette hozzá. 

Csurka szerint a "keresztényellenes közhangulat megteremtésében" szerepet vállal az egész média. Értekezése végén mint nélkülözhetetlen erőre hivatkozott pártjára: "Ne engedjük, hogy a kommunisták visszajöjjenek, ne engedjük, hogy az SZDSZ lélegzethez jusson." (Taps, ováció)

A rendezvény végén Hegedűs Zsuzsanna májpástétomra invitálta Budai Ilona előadóművészt, aki a rendezvény záróakkordjaként megtartott fellépésével nagy sikert aratott – majd az előtérben újra felcsendül a dal: "Lesz, lesz, lesz (…) Kolozsvár is újra magyar város lesz."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!