hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampánycsirke közpénzből
Eltérő választási receptek

2002. 02. 03.
"Horn Gyulára egy ezres faluban háromszázan eljönnek" – magyarázta lapunknak egy vidéki szocialista képviselő, mert fontos számára, hogy a volt miniszterelnök az ő választókörzetébe ellátogasson. Míg a baloldal vidéki ásza Horn, addig úgy tűnik, hogy a Fidesz–MDF Orbánnak március 20-ig tartó "kivonásáig" a szolid Pokorni–Dávid párosra tesz, bár lengőteke módjára váratlan helyeken időnként feltűnik Kövér László is, és erősen bírálja az ellenzéket. Tudósítóink összeállításából az is kiderül, hogy az SZDSZ alig, az FKgP pedig csak Torgyán József személyes megjelenésekor "látszik". A MIÉP-nek szintén egy arca van: Csurka István. 



Kuncze Gábor az SZDSZ kampánynyitó gyűlésén. Avantgárdra vett stílus Fotó: Vörös Szilárd

Nagyjából mindegyik párt országos és helyi választási listája ismert. A Fidesznél – és a jobboldalon – nem sok változás történt: az átigazolások ellenére ugyan kerültek új nevek a listára, de a kampányban eddig érdemben nem tűntek fel. Így Farkas Flórián romavezető mind ez ideig nem kampányolt a Fidesz mellett. Úgy tűnik, az országos lista inkább a jobboldali egységet kívánja szimbolizálni, mintsem bármiféle változást a meghatározó vezetésben. 

Az MSZP listája inkább tükrözi a nagy győzni akarást és a megváltozott formáció képét. Sikerült megegyeznie a Medgyessy–Kovács-stábnak Hornnal és körével és a Nagy Sándor és Jánosi György 

nevével fémjelzett nemzeti szárnnyal, így mindegyik ágazat holdudvara is szerzett biztos befutó helyeket. Emellett olyan országosan ismert, népszerű személyek is helyzetbe kerültek, mint Doszpot Péter nyomozó és Vári Gyula világbajnok vadászrepülő. A fiatalítás jegyében egy tucat ifjú kerül majd be a listán az új parlamentbe. 

Az FKgP listája egyértelműen jelzi azt a szándékot, hogy a MIÉP-től is szerezzenek szavazatokat, hiszen Lakatos Pál és Gidai Erzsébet neve üzenetet hordoz a radikális jobbosok számára. Torgyán erős Fidesz-kritikája jelzi, hogy a Fideszhez átvándorolt szimpatizánsokat az FKgP áprilisban vissza akarja csábítani. Sok kisgazda abban bízik – ahogy Pancza István Csongrád megyei elnök fogalmazott lapunknak –, hogy a választóknak az FKgP neve önmagában védjegy, és nem szavaznak más kisgazda nev? formációra. 

A Fidesz politikusainak programjából leginkább az tűnik ki, hogy vidéken még nem gyújtotta be rakétáit a párt. Egy-egy megye képviselőjelöltjeinek bemutatásakor ugyan megjelenik Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya, de – egyéni akciókon kívül – egy szervezett vidéki kampány képe még nem rajzolódik ki. A Fidesz meghatározó vezetői közül egyedül Kövér László járja az országot, rejtélyes okokból sem Orbán Viktor, sem Deutsch Tamás, sem Szájer József, sem Várhegyi Attila nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Az egyéni akciók némelyike viszont balul sül el, legalábbis az ellenzéki bírálatok szerint. Szegeden a Magyar Gallup Intézettel készíttetett közvélemény-kutatást a város fideszes önkormányzata, vélhetőleg a népszerűség növelése érdekében. A felmérés azonban éppen népszerűtlenségüket tükrözi. "A megkérdezettek 25 százaléka elégedett az önkormányzat tevékenységével, a kormányéval viszont csak 19 százalék, vagyis a szegediek elégedettebbek a saját városuk vezetésével" – állítja a felmérés, azt azonban nem említi, hogy a fennmaradó 75 százalék hogyan vélekedik erről a kérdésről. A város fideszes polgármesterének ismertsége az adatok szerint 95 százalékos. 

A népszerűségéről viszont – amely egyes városházi források szerint csupán 30 százalék körüli – nem esik szó. Az ilyen úgynevezett szemezgetések, részinformációk miatt Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő egyszerűen "nevetséges színjátéknak" minősítette a közpénzen megrendelt, általa irányítottnak tartott kutatást. 

Oroszlányban meglepődtek az iskolák tanárai, amikor a megyei közgyűlés fideszes elnöke nevével jegyzett üdvözlőlapot és bábolnai ingyen csirkét kaptak ajándékba. A szocialisták azon nyomban az Országos Választási Bizottsághoz fordultak, mert kiderült, hogy a baromfi nem a fideszes politikusok pénzén, hanem az állami tulajdonú Bábolna Rt. nagylelkűségéből került a nemzet napszámosainak asztalára. 



Önbizalomtól duzzadó szocialista vezetők a párt hétvégi kongresszusán, ahol elfogadták az
országos listát. Meglepetések nélkül Fotó: Vörös Szilárd

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!