Kereső toggle

Eltérő választási receptek

Kampánycsirke közpénzből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Horn Gyulára egy ezres faluban háromszázan eljönnek" – magyarázta lapunknak egy vidéki szocialista képviselő, mert fontos számára, hogy a volt miniszterelnök az ő választókörzetébe ellátogasson. Míg a baloldal vidéki ásza Horn, addig úgy tűnik, hogy a Fidesz–MDF Orbánnak március
20-ig tartó "kivonásáig" a szolid Pokorni–Dávid párosra tesz, bár lengőteke módjára váratlan helyeken időnként feltűnik Kövér László is, és erősen bírálja az ellenzéket. Tudósítóink összeállításából az is kiderül, hogy az SZDSZ alig, az FKgP pedig csak Torgyán József személyes megjelenésekor "látszik". A MIÉP-nek szintén egy arca van: Csurka István. Kuncze Gábor az SZDSZ kampánynyitó gyűlésén. Avantgárdra vett stílus Fotó: Vörös Szilárd

Nagyjából mindegyik párt országos és helyi választási listája ismert. A Fidesznél – és a jobboldalon – nem sok változás történt: az átigazolások ellenére ugyan kerültek új nevek a listára, de a kampányban eddig érdemben nem tűntek fel. Így Farkas Flórián romavezető mind ez ideig nem kampányolt a Fidesz mellett. Úgy tűnik, az országos lista inkább a jobboldali egységet kívánja szimbolizálni, mintsem bármiféle változást a meghatározó vezetésben. 

Az MSZP listája inkább tükrözi a nagy győzni akarást és a megváltozott formáció képét. Sikerült megegyeznie a Medgyessy–Kovács-stábnak Hornnal és körével és a Nagy Sándor és Jánosi György 

nevével fémjelzett nemzeti szárnnyal, így mindegyik ágazat holdudvara is szerzett biztos befutó helyeket. Emellett olyan országosan ismert, népszerű személyek is helyzetbe kerültek, mint Doszpot Péter nyomozó és Vári Gyula világbajnok vadászrepülő. A fiatalítás jegyében egy tucat ifjú kerül majd be a listán az új parlamentbe. 

Az FKgP listája egyértelműen jelzi azt a szándékot, hogy a MIÉP-től is szerezzenek szavazatokat, hiszen Lakatos Pál és Gidai Erzsébet neve üzenetet hordoz a radikális jobbosok számára. Torgyán erős Fidesz-kritikája jelzi, hogy a Fideszhez átvándorolt szimpatizánsokat az FKgP áprilisban vissza akarja csábítani. Sok kisgazda abban bízik – ahogy Pancza István Csongrád megyei elnök fogalmazott lapunknak –, hogy a választóknak az FKgP neve önmagában védjegy, és nem szavaznak más kisgazda nev? formációra. 

A Fidesz politikusainak programjából leginkább az tűnik ki, hogy vidéken még nem gyújtotta be rakétáit a párt. Egy-egy megye képviselőjelöltjeinek bemutatásakor ugyan megjelenik Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya, de – egyéni akciókon kívül – egy szervezett vidéki kampány képe még nem rajzolódik ki. A Fidesz meghatározó vezetői közül egyedül Kövér László járja az országot, rejtélyes okokból sem Orbán Viktor, sem Deutsch Tamás, sem Szájer József, sem Várhegyi Attila nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Az egyéni akciók némelyike viszont balul sül el, legalábbis az ellenzéki bírálatok szerint. Szegeden a Magyar Gallup Intézettel készíttetett közvélemény-kutatást a város fideszes önkormányzata, vélhetőleg a népszerűség növelése érdekében. A felmérés azonban éppen népszerűtlenségüket tükrözi. "A megkérdezettek 25 százaléka elégedett az önkormányzat tevékenységével, a kormányéval viszont csak 19 százalék, vagyis a szegediek elégedettebbek a saját városuk vezetésével" – állítja a felmérés, azt azonban nem említi, hogy a fennmaradó 75 százalék hogyan vélekedik erről a kérdésről. A város fideszes polgármesterének ismertsége az adatok szerint 95 százalékos. 

A népszerűségéről viszont – amely egyes városházi források szerint csupán 30 százalék körüli – nem esik szó. Az ilyen úgynevezett szemezgetések, részinformációk miatt Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő egyszerűen "nevetséges színjátéknak" minősítette a közpénzen megrendelt, általa irányítottnak tartott kutatást. 

Oroszlányban meglepődtek az iskolák tanárai, amikor a megyei közgyűlés fideszes elnöke nevével jegyzett üdvözlőlapot és bábolnai ingyen csirkét kaptak ajándékba. A szocialisták azon nyomban az Országos Választási Bizottsághoz fordultak, mert kiderült, hogy a baromfi nem a fideszes politikusok pénzén, hanem az állami tulajdonú Bábolna Rt. nagylelkűségéből került a nemzet napszámosainak asztalára. Önbizalomtól duzzadó szocialista vezetők a párt hétvégi kongresszusán, ahol elfogadták az
országos listát. Meglepetések nélkül Fotó: Vörös Szilárd

Az MSZP töméntelen mennyiség? kerekasztal-beszélgetése, teaháza, fiatalok klubja, kampánynyitó bemutatkozása gyakorlatilag ugyanazt takarja: a lakossági fórumot. A szereposztásból úgy tűnik, hogy az országot leginkább Horn Gyula és Kovács László járja. Míg az előbbi kistelepülésekre is ellátogat, addig az utóbbi inkább a városokat kedveli. Értesüléseink szerint Horn Gyula kifejezetten olyan falvakba látogat, ahol erős a kisgazda vagy katolikus befolyás. 

Debrecenben és környékén nehezen tudják elképzelni, hogy ne ismétlődjék meg az 1998-as Fidesz-siker, hiszen Kósa Lajos, Debrecen kormánypárti polgármestere, a Fidesz alelnöke rengeteg beruházást "hozott" a városba. Még az ellenzéki politikusok is azt gondolják, hogy csak valamilyen botrány hozhatna változást, aminek semmi jele nincs. 

Baranyában szokatlan hangulat alakult ki. Sokan gondolják azt, hogy Pécs elszigetelődésében szerepet játszott, hogy mindhárom parlamenti ciklusban ellenzéki város volt. A nagyobb lépték? állami beruházásokért, gazdaságélénkítő infrastrukturális fejlesztésekért folytatott lobbiban mindig alulmaradt a regionális vezető szerepért versenyző rivális somogyi székhellyel, Kaposvárral szemben, főleg a Fidesz-éra alatt. Baranya lakossága abban talán egységesnek mondható, hogy e három ciklus után végre olyan politikai és gazdasági személyek legyenek a helyi közélet meghatározói, akik élvezik a hatalmon lévő kormánypárt(ok) támogatását. Az őszi önkormányzati választásokat ez a hangulat nagyban fogja befolyásolni.Fidesz–MDF kampánygyűlés Komáromban, Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya részvételével. Előtérbe kerültek Fotó: MTI

Általánosan jellemző, hogy az előző választási versenyhez képest a nagy pártok nem próbálkoznak új arcokkal, hanem a szimpátiát és bizalmat megőrző, bevált nevekkel. Így például az 1-es körzetben nagy eséllyel indul a Fidesz színeiben Mikes Éva, aki jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, vagy a 2-es körzetben Szili Katalin (MSZP), az országgyűlés alelnöke, aki nagy népszerűségnek örvend Pécsett még az ellenzék köreiben is. A 3-as körzetben indul Pécs MSZP-s polgármestere, Toller László, vele szemben Körömi Attila, a Fidesz baranyai elnöke. A 4-es, komlói körzetben a legesélyesebb jelölt Páva Zoltán (MSZP), míg az 5-ös, mohácsi körzetben Hargitai János (Fidesz). A siklósi 6-os számú körzetben várható a legszorosabb eredmény, hiszen a jelenlegi képviselő – aki az előző ciklusban FKgP-jelöltként került be a parlamentbe – Kékkői Zoltán, az FVM politikai államtitkára, most a Fidesz–MDF közös jelöltjeként indul a választásokon, vele szemben pedig a jelenleg szintén országgyűlési képviselő, Kocsi László (MSZP). Ha a "papírforma" beigazolódik, akkor könnyen lehet, hogy Baranya polgárai megismétlik az 1998-as választást, és újra ugyanazokat a személyeket juttatják a képviselői székekbe, mint négy évvel ezelőtt. Egyes helyi felmérések szerint az MSZP előnyt élvez a Fidesszel szemben, így lehet, hogy a listás szavazások során is MSZP-győzelem lesz Baranyában és a megyeszékhelyen.

Olvasson tovább: