hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rabló-pandúr csata a Bükkben
Szökésben az egyik zálogházi rabló

2001. 09. 03.
Bűnügyi történelmet írt az a két férfi, akik hétfőn kora délelőtt kiraboltak egy zálogházat Miskolcon. Ilyen súlyos támadást ugyanis eddig még senki nem követett el zálogház ellen. A rendőrség forró nyomon kezdte meg a hajszát a bűnözők ellen, akik közül az egyik – egy szökött rab – súlyosan megsebesülve még aznap rendőrkézre került. Társának azonban nyoma veszett a Bükk sűr? erdőiben.



Árokba borult a menekülő rablók autója. Gondolkozás nélkül lőttek Fotó: MTI

A két férfi hétfőn kora délelőtt rontott be a zálogházba, géppisztolyt fogtak a biztonsági őrre, majd a földre kényszerítették az alkalmazottakat. Zsákmányuk nagy mennyiség? aranykészlet és némi készpénz volt, összesen mintegy 15-20 millió forint értékben. Az elkövetők kocsiba pattantak és elhajtottak, azonban egy rendőrjárőr a nyomukba eredt. Lillafürednél elakadt a rablók kocsija, kiugrottak a járm?ből, és tüzet nyitottak az őket üldöző rendőrökre. A tűzpárbajban a páros egyik tagja – egy szökött rab – súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg is a diósgyőri kórházban ápolják. Gombos László tavaly novemberben szökött meg hódmezővásárhelyi külső munkahelyéről, és azóta hamis okmányokkal a fővárosban élt. Előtte nyolc évet ült a szegedi Csillagbörtönben vidéki takarékszövetkezetek kirablásáért. A nyomozók megkezdték a férfi kihallgatását, aki – lapinformációk szerint – semmit nem árult el társáról. 

A Bükkszentlászló környéki lakosok napokig rettegésben éltek a menekülésben lévő, vélhetően a környéken bujkáló másik rabló miatt. Miután több száz rendőr, két helikopter, valamint a határőrség sem bukkant a bűnöző nyomára, a nyomozók valószínűnek tartják, hogy az illető már nincs a környéken. 

A rablópáros zsákmánya egyébként az autóban maradt, így hiánytalanul megkerült. A rendőrség félmillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. "A kriminológia örök rejtélye, miként jut el idáig egy ember" – mondta lapunknak az eset kapcsán Németh Zsolt rendőralezredes, főiskolai adjunktus. A szakértő szerint valószínűleg mindkét elkövető – hasonlóan azokhoz a rablókhoz, akik előre terveznek – okos, kreatív személyiség lehet, de minden bizonnyal – megint csak hasonlóan társaikhoz – túlértékelik saját képességeiket. Németh Zsolt emlékeztetett a Bonnie és Clyde néven elhíresült miskolci rablópáros esetére, akik ugyancsak túlságosan bíztak magukban. Őket egyébként szintén azután kezdte rendkívül nagy erőkkel üldözni a rendőrség, miután egyik üldözőjüket meglőtték. Németh Zsolt szerint az elkövetők egyik esetben sem mérlegelték tettük súlyosságát, amikor a rendőrökre lőttek, ezzel – gondolhatták ők – csak az útjukban lévő akadályt akarták leküzdeni. Az alezredes szerint a még menekülésben lévő férfit előbb-utóbb elfogja a rendőrség, ezért akkor tenne legjobban, ha feladná magát. Ezzel egyrészt lehet, hogy életeket ment meg, másrészt éveket spórolhat meg a rá váró, körülbelül 15-20 évnyi szabadságvesztésből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!