hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esélytelen ombudsmanjelölt
Bohózat, de ki miatt

2001. 09. 03.
Bohózatnak minősítette Hargitai János fideszes honatya az ombudsmanjelölt bizottsági meghallgatásának procedúráját. A képviselő arra alapozta az emberi jogi bizottságban elhangzott állítását, hogy a sajtónyilatkozatokból látható volt az, hogy a két ellenzéki párt – a meghallgatás előtt – eldöntötte: semmiképpen nem választják meg a jelöltet. 



Berki Ádám, a jelölt Fotó: MTI

"Ha ez bohózat, akkor ezt a köztársági elnök úr írja" – replikázott Fodor Gábor szabaddemokrata politikus ugyanazon a bizottsági ülésen. A politikus szerint tízéves gyakorlat, hogy a köztársasági elnök a kinevezés előtt, mivel azt a parlament kétharmados szavazattal hagyja jóvá, egyeztet a pártokkal. Fodor szerint ez a rend – sok máshoz hasonlóan – lett felrúgva, és szomorú, hogy a köztársasági elnök a nevét adja ehhez. Fodor azt is felháborítónak tartja, hogy a Fidesz nem adott még magyarázatot arra, hogy miért nem felel meg továbbra is Majtényi László, aki kiválóan teljesítette feladatát.

Mint ismeretes két bizottságban, az emberi jogiban és az alkotmányügyiben is meghallgatták Berki Ádámot. Egyébként a kormánypárti képviselők mindkét bizottságban – némelykor szóról szóra – ugyanazt ismételték, amit a frakció által kiadott kommüniké tartalmaz. A Fidesz-frakció elnöksége szerint Berki Ádám felkészült, a törvény előírásainak mindenben megfelelő adatvédelmi ombudsmanjelölt. Az ellenzék viszont vele szemben olyan méltánytalan, a törvényesen túlmenő feltételek teljesítését követeli meg, amelyeket az előző adatvédelmi biztos esetében nem támasztott. A közlemény szerint a jelölt személyéről a parlamenti frakciók vezetői – akárcsak a már megválasztott ombudsmanok esetében – a köztársasági elnök jelenlétében többször is egyeztettek, de ezek nem vezettek eredményre, így a jelölés a köztársasági elnök joga és kötelezettsége maradt. 

A mostani eset nem az első: az ellenzék már a köztársasági elnök első javaslatát sem tartotta tiszteletben, nem szavazta meg a parlamentben a jelöltet, és a második jelölt elutasításával újabb súlyos alkotmányos mulasztásba sodorja az Országgyűlést – áll a közleményben. 

A dokumentum szerint az ellenzék viselkedése azért is elmarasztalható, mert már Berki Ádám meghallgatása előtt eldöntötték, hogy jelölését nem fogják támogatni. A megalapozott döntés és a parlamenti tisztesség is azt kívánta volna, hogy döntésüket csak a jelölttel való megismerkedés, kérdéseik megfogalmazása, a válaszok értékelése után hozzák meg.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az adatvédelmi biztosi feladatok maradéktalan ellátásához elengedhetetlenül szükséges, hogy az Országgyűlés minél előbb megválassza az új szakombudsmant. Lenkovics Barnabás megerősítette, hogy a poszt betöltéséig az adatvédelmi biztosi jogkör gyakorlása törvény által ráruházott kötelezettség, akadályoztatása esetén pedig általános helyettese látja el ezeket a feladatokat. A személyes adatok védelméhez és a közérdek? adatok megismeréséhez való alkotmányos jog nem sérülhet. Az adatvédelmi ombudsman szerepköre azonban csak akkor lesz hiánytalanul betöltve, ha a parlament megválasztja az új országgyűlési biztost. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!