hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kampányra várva
Pártok a közvélemény-kutatásokban

2001. 07. 21.
"A tipikus Fidesz-választó gyermekes, harmincas-negyvenes, keményen dolgozik, saját szakmájához, illetve életkorához képest jól keres vagy jól fog keresni, serény, felhalmozni akaró, életét legalább húsz-harmincéves perspektívában elgondolni képes ember" – állítja választóiról a Fidesz–MPP választási vitairatában. Ez azonban inkább önmeghatározásnak hat, hiszen sokkal inkább önmagukra, mintsem a választóikra érvényes. 

A korosztálynál mindenképpen tévednek, a felhalmozásra való hajlamot valóban igazolják a polgárok választási kedvéről szóló felmérések. A Fidesz-MPP megítélése ugyanis a 18-29 évesek, illetve az átlagosnál magasabb jövedelműek körében a legkedvezőbb, akárcsak Orbán Viktoré. Ezenkívül az is megállapítható, hogy a diplomások másoknál sokkal kevésbé érzik konzervatív (maradi) pártnak a Fidesz–MPP-t – állítja a Marketing Centrum interneten nyilvánossá tett felmérése. Tipikus szavazókról a többi párt esetében nem szólnak, viszont több felmérés utal arra, hogy hárompárti parlament van a láthatáron. Megoszlik a közvélemény-kutatók vélekedése viszont arról, hogy a két "nagypárt" mellett az SZDSZ, a MIÉP vagy az MDF lesz a parlamenti mérleg nyelve. A lakosság többsége – 60 százalék – részt kíván venni ennek eldöntésében (derül ki a felmérésekből, ami reményre ad okot), jóllehet egy részük nem tudja még, kire szeretne majd szavazni. 

A TNS Modus – lapzártánkkor a fellelhető legfrissebb felmérés – szerint erősen befolyásolja a választók döntését egy-egy botrány vagy jól kommunikált esemény. Kuncze pártelnökké való választása javított az SZDSZ megítélésén, a párt népszerűsége jelenleg meghaladja az ötszázalékos parlamenti küszöböt a biztos választók körében. Valamelyest nőtt az MDF elfogadottsága is az utóbbi időben, a parlamenti küszöbön azonban ez még nem segíti át, nem javít ezen még a pártelnök 73 százalékos elfogadottsága sem. Az MSZP népszerűségében már mérhető Medgyessy Péter színre lépése, aki a Medián – HVG számára végzett mérései – szerint immár az ország második legnépszerűbb politikusa, holtversenyben Mádl Ferenccel. Az MSZP előnye mindkét említett cég mérései szerint jól kimutatható: a megkérdezettek 37 százaléka tartja esélyesnek a végső győzelemre az MSZP-t, szemben a Fidesz 31 százalékával. Érdekes adat, hogy azok, akik biztosan elmennek szavazni, de még bizonytalanok, hogy kire adják voksukat, esélyesebbnek tartják az MSZP-t a győzelemre. Az FKgP-től mérhető számban pártoltak el a szavazók, akik az egyes várakozásokkal ellentétben nem a MIÉP-nél, inkább a Fidesznél bukkantak fel. Ez is alátámasztja azt a szakértői vélekedést, hogy a pártok helyét nem csupán azok vonzereje, hanem elutasítása is befolyásolja. Elutasítás tekintetében pedig jelenleg az FKgP és a MIÉP jár az élen. 

A szimpátia ugyanakkor nem gyakorol mindig politikai befolyást, a pártok érzelmi elfogadása és a pártra szavazók köre nem mindig esik egybe. Így van ez az MSZP esetében is, amelynek biztos szavazói nem haladják meg olyan mértékben a Fidesz szavazóbázisát, mint ahányan kifejezték, hogy kedvelik őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!