Kereső toggle

Új Soros intézmény

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nonprofit Szaktanácsadó és Információs Központ névvel új szervezetet hozott létre a Soros Alapítvány. A legnagyobb hazai magánalapítvány célja, hogy új lehetőségekkel támogassa a hazai civil szféra fejlődését, önállósodását. 

Erre a folyamatra azért is szükség van, mivel eddig a magyarországi civil támogatásokból oroszlánrészt vállaló alapítványt Soros György csupán 2010-ig kívánja működtetni. A magyar adományozók ma még nem olyan erősek, az amerikaiak pedig az unió erősödésével kezdenek kivonulni erről a területről. Maradnak az uniós pályázati kiírások, amelyek komoly bürokratikus útvesztő bejárását, valamint jelentős anyagi önrész meglétét igénylik a pályázó – sokszor szakképzetlen – "civilektől".

Beila Anna, az Alapítvány igazgatója elmondta, komoly közvélemény-kutatás előzte meg ezt a lépésüket, és azt a visszajelzést kapták, hogy a civil szervezetek igénylik a segítségüket. Így információkkal, szakmai, jogi, gazdasági, informatikai támogatással szeretnék ellátni a hozzájuk fordulókat. Emellett akár számítógépeket, projektorokat, színvonalas irodahelyiségeket, tanácstermet vagy internetszolgáltatást is igénybe lehet venni az alapítvány épületében, méghozzá teljesen ingyen. 

Ma Magyarországon hatvanezer civil szervezet működik, ebből közel tizenháromezer Budapesten. Többségük pénzhiánnyal küszködik, nincs saját irodájuk, nem rendelkeznek infrastruktúrával, profi munkatársakkal. Tehát ezeket az égető szükségeket próbálja enyhíteni az új intézmény. Ebben a munkában fő szövetségesük a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ). Ez a szervezet már évek óta végez sikerrel oktatási, tanácsadási tevékenységet ezen a területen. Gyakorlatilag az elmúlt évek alatt kinőtték magukat, és a Soros Alapítvánnyal karöltve most még magasabb színvonalon tudják az eddigi munkájukat végezni. 

A tervek között szerepel egy önálló, civil portál létrehozása is, amely az interneten keresztül, mintegy virtuális inkubátorként látná el információkkal, adatbázisokkal, tanácsadással a látogatókat.

A NIOK részéről Zalatnai Kálmán lapunk kérdésére elmondta: "Egyáltalán nem esnénk kétségbe, ha dömpingszer? áradatként jönnének a megkeresések az új szolgáltatások miatt. Ha ez működni fog, tovább fogjuk fejleszteni a rendszert, ha kell nagyobb épületbe költözünk a Bólyai úti Soros-épületből."

Beila Anna a Heteknek elmondta: "Még kilenc évünk van, hogy befejezzük a küldetésünket az országban. A cél, hogy nélkülünk is tovább tudjon működni, hatni az általunk képviselt civil szellem, és persze hogy ne maradjon űr mögöttünk anyagi szinten sem."

Olvasson tovább: