hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz újítana
Ombudsmankérdés

2001. 06. 02.
Nincs egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között az ombudsmanok esetleges újraválasztása kapcsán. A héten a kormánypártok úgynevezett szokásjogra hivatkozva bejelentették új koncepciójukat: új személyekben gondolkodnak. Az MSZP és az SZDSZ nem. 



Hatpárti egyeztetés Mádl Ferenc köztársasági elnöknél Fotó: MTI

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője a köztársasági elnöknél tartott egyeztetést követően többek között a Heteknek is elmondta, hogy pártja és annak két koalíciós partnere szerint meg kell újítani az ombudsmani intézményt, ahhoz hasonlóan, ahogy 98 szeptemberében az Alkotmánybíróság esetében történt. A jelenlegi ombudsmanok tevékenységével kapcsolatban nem merült fel kifogás, hanem az intézmény megmerevedése, megcsontosodása ellenében szükséges a változás. Hiszen bizonyos nézetek, koncepciók adott személyekhez természetesen kötődnek – érvelt a politikus. Az ellenzék ragaszkodott annak idején az AB esetében ehhez az állásponthoz, és mostanra – folytatta Szájer – már közjogi gyakorlattá vált. Legutóbb az ombudsmani helyekre 3:1-es jelölés volt. Most az erőviszonyok mások, hiszen az ellenzék erősebb, mint az előző ciklusban, ebben az esetben mi 2:2-es megosztást tartunk tisztességesnek és elfogadhatónak.

Szájer másodszorra is megismételte: "Az ellenzék egy elvet szabott meg, úgy gondoljuk, ez egy kialakult elv, ami már szokásjoggá alakult át. Ennek következtében már csak a méltányosság és a sikeres szavazás jegyében is szükséges olyanfajta megosztás, amit mi javasoltunk."

Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője semmi okot nem lát arra, hogy a jelenleg működő ombudsmanok személye változzon, hiszen "köztiszteletben álló személyekről, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is szakmailag elismert emberekről van szó". 

A szocialisták elvi okokból elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz és az MSZP állítson két-két jelöltet, mivel akkor erős az ombudsmani intézmény, ha teljes kör? támogatottságot élvez. Egyébként vitatják, hogy összehasonlítható lenne a jelenlegi helyzet az alkotmánybírák választásával. "Az Alkotmánybíróság akkori működésének tapasztalatait mérlegeltük, és abból olyan következtetéseket vontunk le, hogy célszerűnek tartanánk, ha az Alkotmánybíróság megújulna" – mondta a frakcióvezető. 

Lapunk azon kérdésére, hogy szerinte mi motiválja a Fidesz ezen javaslatát, különösen annak fényében, hogy lapértesülések szerint nem kedvelt köreikben a hatalmat bíráló adatvédelmi ombudsman, Nagy Sándor kifejtette: önmagáért beszél, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosára és az adatvédelmi biztosra tennének ők javaslatot, a másik kettőre pedig az ellenzék. 

Szent-Iványi István szabaddemokrata frakcióvezető szerint "félő, hogy az egész egy olyan színjáték, amely arra irányul, hogy ne legyenek megválasztva az ombudsmanok, senki sem. Ugyanis – mint mondotta – azt tapasztaltuk, hogy a kormánypártok sorozatban átléptek bizonyos törvényes határokat, az ombudsmanok pedig egyértelműen figyelmeztettek erre. Ezért azt akarhatják, hogy ne legyenek ombudsmanok, vagy ne legyenek olyan ombudsmanok, akik ebben sorozatosan gátolják őket, vagy legalábbis erre fölhívják a figyelmet." Az SZDSZ a jelenlegi ombudsmanok újraválasztását javasolja. 

Balczó András, a MIÉP frakcióvezető-helyettese a Heteknek kifejtette: "A MIÉP önálló jelölteket az ombudsmanok személyére nem kíván állítani, de azt várja el a Fidesztől és az MSZP-től, hogy széles kör? támogatásra számító jelöltek személyében tudjon megegyezni, és akkor ezeket a személyeket a maga képviselői szavazatával a MIÉP-frakció is támogatni fogja." Egyébként a MIÉP megszüntetné az adatvédelmi ombudsmani hivatalt. Az ombudsmanok tevékenységét változóan ítélik meg. Mint Balczó elmondta: "A legtöbb kifogást az adatvédelmi biztos tevékenységével kapcsolatban fogalmaztuk és fogalmazzuk meg, és az ő beszámolóit nem is fogadtuk el. A MIÉP ideológiája és felfogása alapján azt a határmezsgyét, azt a keskeny ösvényt egész máshol látjuk, mint az adatvédelmi biztos – tette hozzá a jobboldali politikus. 

(Hack Péter e témában írt cikke: Szálka a hatalom körme alatt)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!