hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes üzem a közélet
Bomba, verés és fenyegetés

2001. 04. 14.
A közéletben jelen van a fenyegetettség – állítják azok a köztisztviselők és közalkalmazottak, akik lapunk kérdésére kifejtették, hogy milyen atrocitások érték őket és családjukat. Szerintük bizonyos esetekben a lakossági feszültség azt a közéleti szereplőt érinti, aki az ügyekben legalább annyit szenved, mint az állampolgár. Politikusoknál is hasonló a helyzet. Legalábbis fenyegetettség területén. A közelmúltban sajnálatosan több "politikus-verés" is történt. Legutóbb sérelmeiért tettlegesen akart elégtételt venni ifjabb Rapcsák András, a hódmezővásárhelyi polgármester fia apja riválisán, Túri Józsefen. Az egykori alpolgármester orrcsonttörést szenvedett a 23 éves fiatalember pofonja miatt.



Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester és Deutsch Tamás sportminiszter Fotó: Archív

"Mikor hagyod már abba?" – kiáltotta ifj. Rapcsák András és úgy vágta arcon Túri József volt alpolgármestert, hogy az orrcsonttörést szenvedett. Ifj. Rapcsák ezzel próbálta Túrit affelé orientálni, hogy hagyja abba az apja, Rapcsák András elleni politikai küzdelmet. (Túri a tavalyi választáson nagy riválisa volt Rapcsák Andrásnak, akit egyébként néhány képviselőtársával együtt fel is jelentett.) A fiatalembernek egyébként nem ez volt az első ilyen esete: egyszer megütötte Kulik Jenő fideszes képviselőt is. Túri József a Heteknek adott nyilatkozatában megjegyezte: nem akar az ügyből politikai kérdést csinálni, de szerinte azoknak a politikusoknak is megvan a felelősségük, akik hagyják az ilyen garázdaságokat. Megemlítette azt is, hogy őket is érték már atrocitások, Rapcsákkal hasonló korú fia viszont mégsem ütött meg senkit. "Az ellenzéki képviselőknek lassan el kell gondolkozniuk azon, hogy ebben a városban, országban ilyen körülmények között érdemes-e tovább folytatni tevékenységüket" – mondja Túri. 

"Politikailag rosszul értékelhető ifjabb Rapcsák András e heti pofozkodása. Az adott városról, közösségről, illetve annak politikai kultúrájáról állít ki rossz bizonyítványt" – fejtette ki véleményét lapunknak Löfler Tibor politológus, a Szegedi Tudományegyetem tanára. 

A héten történt eset nem egyedülálló. Asztalos Lajos, Budapest XVI. kerületének szocialista alpolgármestere közel egy éve "különleges" telefonhívást kapott. Egy magát rendőrnek kiadó személy hamis ürüggyel kihívta egy közeli parkolóba. Az alpolgármester eleget tett a kérésnek, a megbeszélt helyen azonban senki sem várta. Látszólag. Néhány perc múlva ugyanis néhány férfi mellé lépett, és szó nélkül ütlegelni kezdte úgy, hogy mindkét karja eltört. Az egyik elkövetőt pár napon belül megtalálta a rendőrség, akit hét hónapi előzetes letartóztatást követően sem lehetett szóra bírni. Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozott, jelentős eredményt azonban ők sem tudtak elérni. Sőt, nemrégiben az alpolgármester kapott egy névtelen levelet, amiben "tájékoztatták", hogy annak idején a verést "csak" nevelési szándékkal kapta. Asztalos szerint a maffia világában a megbízót kiadni, feladni nagyobb kockázatot jelent az elkövetőnek, mint a bűncselekmény miatt akár 1-2 évet börtönben tölteni. 

Két héttel ezelőtt felgyújtották egy önkormányzati képviselő házát Nyíregyházán. A helyszínre érkező tűzoltók az oltási munkálatok közben a ház udvarán találtak rá az összekötözött Tarnavölgyi György önkormányzati képviselőre. A kiérkező tűzoltók már nem tudták megakadályozni a lángok elterjedését. A lakásban keletkezett anyagi kár az elsődleges becslések szerint öt- és tízmillió forint körüli. A képviselőt többször levélben is megfenyegették, mint mondta: "A névtelen levelek a családom épségét fenyegették, és arról győztek meg, hogy jól ismerik a családi körülményeimet." Aztán az egyik hajnalban – a képviselő állítása szerint – két fekete ruhás férfi bement a házába, akik "odarakták" őt egy székbe, az ölébe pedig egy kosarat helyeztek, mondván, bomba található benne, és ha mozdulni mer, akkor robbanni fog azzal együtt. Eközben a férfiak gázolajjal locsolták fel a házat, utána pedig meggyújtották, így a ház teljesen leégett. 

Egyébként a városban mindenféle pletykák terjengenek, többek között az is, hogy a képviselő gyújtotta magára a házát, biztosítási okokból. Megkérdeztük a nyíregyházi rendőrségen Kovács Sándor rendőralezredest, aki egyben a bűnügyi igazgató is, kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy még tart a vizsgálat a képviselői házban okozott tűz keletkezésével kapcsolatban. A bűnügyi igazgató megerősítette, hogy még nem merült fel arra vonatkozóan bizonyíték, amely alátámasztaná a Tarnavölgyi György független képviselővel szembeni bűncselekményt, illetve azt, hogy ez a gyújtogatás az ő politizálásával lenne összefüggésben. 

Balla Károlyt, a Kereszténydemokrata Néppárt százhalombattai önkormányzati képviselőjét ugyan nem érte fizikai bántalmazás, esete mégis megdöbbentő. Egy alkalommal a testületi ülés alatt ismeretlen személy fekáliát rakott a felöltőjébe. A képviselő lapunknak elmondta: ezt megelőzően is rendszeresen kapott fenyegető leveleket. 

Mint múlt heti számunkban írtunk róla: a városban egy politikai ügy miatt kialakult hangulat hatására a visegrádi jegyző napokig testőrökkel volt kénytelen közlekedni. Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára szerint a köztisztviselők, közalkalmazottak elleni atrocitások kétségtelenül jelenlévő problémát jelentenek a magyar közéletben. Mint mondta, a legsúlyosabb eset 94-ben Erdőhorvátiban történt. Egy feldühödött ügyfél – miután nem kapta meg a szociális segélyét – leszúrta az ügyében intézkedő köztisztviselőt, aki belehalt sérüléseibe. A főtitkár elmondta: a képviselők ellen irányuló tettek a fenti esettel ellentétben nem hirtelen felindulásból, hanem politikai, gazdasági érdekektől motiválva általában "megrendelésre" történnek.

Fontosnak tartaná Fehér, hogy a mindenkori miniszterelnök a képviselőket ért atrocitás esetében valamilyen módon kinyilvánítsa azt, hogy ő is elítéli ezeket a tetteket. Véleménye szerint itt az intézményeket támadják, és nem a személyt. 

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő kertjébe tavalyelőtt ismeretlen személyek gránátot dobtak. Az eset több mint egy évvel ezelőtt történt, és a politikus szerint csak a véletlen műve, hogy nem a házát találták el. Eörsi szerint jól kitapintható összefüggés van a politika legmagasabb szintjén tapasztalható verbális gyűlöletkeltés és a közéletben elszaporodott tettlegességig fajuló esetek között. "Amíg a kormányzó pártnak egy prominens politikusa ellenzéki politikusok nevével jelölt egereket etet meg a kígyójával, és erre büszke is, addig nincs miről beszélni" – mondta a képviselő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!