hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeesküvés-elmélet
Brutálisak-e a magyar rendőrök

2001. 04. 07.
A miniszterelnök "összefüggést" sejt az Amnesty International (AI) kampánya mögött, amelynek során hazánkat újra rendőri brutalitással vádolják. Az Európa Tanács (ET) kínzást és embertelen bánásmódot vizsgáló bizottsága (CPT) a rendőri visszaélések tényét konkrét felmérésekkel támasztotta alá.

Az AI tavaly októberben indított kínzásellenes kampánya során a múlt év végén magyar gyermekek rendőri bántalmazásáról jelentetett meg fizetett hirdetést egy hollandiai lapban. Illusztrációul egy kivert fogú gyermek fotója szolgált. A napokban egy szakadt körm? véres lábfej fotója jelent meg egy szlovén újságban ezzel a felirattal: "képzeljék el, hogyan nézhet ki az áldozat lába?" A témáról díjnyertes film is készült, amelyet többször is leadott – mint azt egy jobboldali újság kiderítette – az egykori budapesti amerikai nagykövet, Mark Palmer érdekeltségébe is tartozó szlovén Pop Tv.

Az Amnesty kampányát sokan illették kritikával. Az AI helyi szervezetei csak a közlés módja miatt kértek bocsánatot, a közlés szerintük valós információkra épít. Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője szlovéniai ellenkampányra készül. Jobboldali körökben az ügy összeesküvés-elméletet generált. Simicskó István fideszes nemzetbiztonsági államtitkár szerint ellenérdekelt titkosszolgálatok műve a magyar rendőrséget lejárató reklámhadjárat. Dr. Magyar Ele-mér, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda szakértője szerint tényleg valószínűsíthető a titkosszolgálatok akciója, csak éppen az ellenkező oldalról. "Az is eszembe jutott, nem az Amnesty lejáratása érdekében fellépő provokációkról van-e szó" – jelentette ki lapunknak a harminchárom éves gyakorlattal rendelkező jogász, aki a fentiekhez hasonlóan a romakivándorlás kapcsán gyanúba hozott orosz titkosszolgálatok helyett is magyar titkosszolgálati akciót sejt. Szerinte az AI emberei jót akarnak, csak rosszul tálalják az ügyeket, ezért kikezdhetők. "Én például az említett példáknál durvább esetekről is tudok" – mondta.

A magyar sajtóban csak a napokban hozták nyilvánosságra azt a rendőri túlkapásokról szóló, nyolcvan oldalas ET-jelentést, amelyet a szervezet illetékes bizottsága – a CPT – egy 1999. évi decemberi felmérésre alapozva állított össze. (Korábban 1994-ben készült ehhez hasonló felmérés.) A tanulmány mintegy 150 esetet tárgyal, s vizsgálja a jogtalan erőszak, jogellenes fogvatartás, kényszervallatások, a túlzsúfolt börtönökben elszenvedett sérelmek tényét. Többek között kifogásolja, hogy a fogva tartottakat a rendőrség kötelékében működő orvosok vizsgálják, és a higiéniás körülmények vizsgálata is a rendőrség hatáskörébe tartozik. A változtatások érdekében a CPT-jelentés javaslatokat is megfogalmaz. 

Csányi Klára, a Belügyminisztérium főosztályvezetője úgy látja, hogy amíg a CPT jelentése egy korrekt felmérés eredménye, addig az AI – mint nemzetközi civil szervezet – nagyobb szabadsággal, ha úgy tetszik, kevesebb felelősséggel bír az egyes tények kezelését illetően. Mint lapunknak elmondta, a Belügyminisztérium az előbbi jelentés konkrét tényeire már eddig is konkrét intézkedésekkel válaszolt, az utóbbi kampányával azonban már nehezebb mit kezdeni. Szlovéniai akciójukat az országra nézve is kifejezetten károsnak tartják, ezért nincs kizárva a rágalmazással szembeni jogi lépések megtétele sem.

Kőszeg Ferenc, a – többek között rendőri túlkapásokat is vizsgáló – Magyar Helsinki Bizottság elnöke lapunknak kifejtette: az AI-hirdetés blikkfangos ugyan, nem az ő ízlése szerint való, de az nem elképzelhetetlen, hogy egy rendőr a lábát használja egy fogva tartottal szemben.

A kormányoldalról hangoztatott összeesküvés-elmélettel kapcsolatban az elnök elmondta: már Kádár János is összeesküvést sejtett, amikor a rendszerváltás előtt a demokratikus ellenzék kapcsolatba került az AI-vel. "A kommunista vezetés szerint a nyugati felforgató erők azon célja valósult meg, hogy beavatkozzanak a szocialista országok belügyeibe, és megállítsák a szocialista demokrácia harmonikus fejlődését" – mondta lapunknak Kőszeg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!