hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiűzetés az iskolából

2001. 04. 21.
Amíg csak néhány gyerek panaszkodott az új "pap bácsira", addig nem volt gyanús senkinek. A sorozatos és egybehangzó panaszok azonban egyértelművé tették: Deszk új katolikus plébánosa nem tudja kordában tartani lobbanékony természetét és pedofil hajlamait: a fiúkat ütlegeli, a kislányokat pedig intim helyeken simogatja. A szülők tiltakoznak, a megyés püspök kivizsgál, a pap pedig tagad.



Szerdán tárgyalta a Fővárosi Bíróság annak az öt fiatalembernek az ügyét, akik tavaly elfűrészelték a városligeti fakeresztet. Bevallásuk szerint tettük mögött nem volt semmiféle ideológiai megfontolás. A városligeti kereszt ügyét tovább bonyolítja, hogy a Regnum Marianum Alapítvány főtitkára feljelentette az elnököt, mert szerinte nem számolt el egy "kosaras" gyűjtés bevételével. Fotó: MTI

A deszkieket már nehéz lesz meggyőzni a papi hivatal szentségéről, hiszen ez a mostani eset nem az első, de még csak nem is a második a "praxisukban". Néhány éve egy alkoholista papot kellett lecserélniük, aki miatt – ha csak a makói plébános ki nem segítette olykor – több temetés is majdnem elmaradt. Őt egy olyan kollegája követte, aki nem sokkal szolgálatba állása után "megköszönte a részvételt", és megnősült. Deszk lakói mégsem váltak annyira rezignálttá, hogy ez az újabb eset ne tudta volna felháborítani őket.

A gyerekek beszámolói szerint a 73 éves Szalontai Károly nem egy ízben durván bántalmazta a hittanóráján rosszalkodó fiúkat. Miután az iskola igazgatónője beszámolt a történtekről a polgármesternek először telefonon, majd később tíz érintett szülő aláírásával az esperesnek is jelentést tett a gyerekek állításairól. Az index internetes újság információi szerint az esperes visszatelefonált, hogy nem kell az ügyet olyan komolyan venni, majd nem sokkal ezután a pap is betoppant az iskolába, és nemes egyszerűséggel "lek…-ta" az igazgatónőt. 

Simicz József polgármester úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy: "Ha az esperes akkor eljön, és intézkedik, akkor lehetett volna kompromisszumokat kötni. Így azonban már nem lehet." A helybeliek már Szalontai szolgálati idejének kezdetén furcsállták, hogy senki sem marad meg mellette ministránsnak. A plébános, aki egyébként két szomszédos falu (Ferencszállás, Klárafalva) egyházi teendőit is ellátja, néhány "kokit" elismert ugyan, amelybe – állítja – "még senki sem halt bele", de a többi állítást rágalomnak tartja. Szerinte az iskola igazgatója és néhány "megfélemlített" tanár elhatározta, hogy elkergetik őt a faluból, és emiatt most meghamisítják a történteket.

Ami a kislányok hosszúra nyúlt hittanórák utáni ölelgetését illeti, Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök Szalontai kihallgatása után kijelentette: "Minden hitoktató megtapasztalta, hogy a gyermekek szeretetüket nyalábolással mutatják ki, de a plébános részéről kezdeményezés sohasem volt." A plébánost azóta kitiltották az iskola területéről, a hitoktatás pedig szünetel Deszken. Szalontai Károly megromlott híre miatt, a püspök döntése alapján, szeptemberig maradhat plébános, azt követően pedig mást neveznek ki helyére a vizsgálatok eredményétől függetlenül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!