hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallásügyi legkisebb közös többszörös
Fidesz MSZP kiegyezés

2001. 03. 17.
Megállapodás született a Fidesz és az MSZP között a vallásszabadságról szóló törvény módosításával kapcsolatban. A fogadtatás vegyesnek mondható: az MDF kirekesztve érzi magát, az SZDSZ helyteleníti, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) kevesli, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) kasztrációról beszél. A Fidesz frakció hétfőn dönt az alkotmányügyi bizottság javaslataként benyújtott módosításokról.

Az Isépy Tamás és Kósáné Kovács Magda nevével fémjelzett egyezség nélkülözi az eredeti módosítási javaslat mindazon elemeit, amellyel a szocialisták már a parlamenti vita során is vitatkoztak. Nem szerepel tehát a vallás definíciója és az a negatív felsorolás sem, amely azt határozta volna meg, mi nem tekinthető elsődlegesen vallási tevékenységnek, illetve kimarad a társadalmi szerepvállalás alapján történő különbségtétel egyház és egyház között. Az eredeti javaslatból így három technikai jelleg? változtatás kerül a T. Ház elé: ezentúl a Fővárosi Bíróság venné nyilvántartásba az egyházakat, a bejegyzésre váró közösségek alapszabályaik mellé hitvallásukat is kötelesek csatolni, ennek pótlására a már törvényesen működő egyházak hat hónapot kapnának, és végül 100 fő helyett 300 alapítóra lenne szükség egy új egyház létrehozásához. 

A NKÖM egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Semjén Zsolt szakmailag elfogadható, reális kompromisszumnak tartja a megállapodásban foglaltakat, mely szerinte: "az ideálisnál kevesebb, de a semminél több". 

Szászfalvi László MDF-es képviselő üzenet értékűnek nevezte, hogy míg ők nem kaptak meghívást az egyeztetésre, addig Dornbach Alajos szabaddemokrata képviselő részt vehetett azon. Úgy érzik, hogy a Fidesz–MSZP megállapodás pont azokat a módosításokat hagyta ki, amelyek védelmet nyújtottak volna a "családok egységét fenyegető szekták ellen". Terveik szerint önálló módosító indítványokkal járulnak hozzá a jogszabály szigorításához. 

Harrach Péter, az MKDSZ társelnöke, szociális és családügyi miniszter a történtek egyetlen előnyét abban látja, hogy erről már várhatóan sikerrel fog szavazni az Országgyűlés, majd jelezte: a szekták felé kacsingató MSZP kasztrálta az eredeti – általuk elfogadhatónak tartott – javaslatot. A miniszter abbéli reményét fejezte ki, hogy a 2002-es választások után, amennyiben a mostani kormánykoalíció folytatja az ország irányítását, újabb lehetőség nyílik a változtatások folytatására. 

Fodor Gábor szabaddemokrata politikus elmondta a Heteknek, hogy pártja álláspontja változatlan, továbbra is úgy ítélik meg, hogy nincs szükség a törvény módosítására, még abban a formában sem, ahogyan arról a Fidesz és az MSZP megegyezett. Világossá tette továbbá, hogy az SZDSZ nevében senki nem vett részt az egyeztetésen, Dornbach Alajos független szakértőként volt csupán jelen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!