hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar óvintézkedések
Dögvész Európában

2001. 03. 10.
Nagy-Britanniából újabb, egyelőre csak állatokat veszélyeztető járvány indult "hódító útjára" február végén, ezúttal ragadós száj- és körömfájás formájában. Az unió szinte valamennyi országát sújtó kórt tízezres nagyságrend? kényszervágás kíséri, valamint a szóba jöhető összes, állatokkal kapcsolatba hozható anyag, készítmény embargója. Mivel hazánk is egyike a veszélyeztetett országoknak, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szigorú rendelkezéseket léptetett életbe a "járványbehurcolás megakadályozása céljából".



Egy vámos Hegyeshalomnál. Tiltott elemózsia Fotó: Reuters

Németh Antal, az FVM állategészségügyi főosztályának vezetője már a járvány kitörésének másnapján húsimporttilalmat léptetett életbe, melynek értelmében tilos Nagy-Britanniából Magyarországra behozni és az országon átvinni a következő élőállatokat és termékeket: élő hasított körm? állatok, például szarvasmarha, juh, kecske, sertés, vadon élő kérődzők, a felsorolt állatokból származó nyers hús és nem hőkezelt húskészítmények, mint a töltelékáru, a füstölt sonka és a füstölt kolbász. A magyar állategészségügyi hatóságok nem engedik meg a felsorolt állatokból származó tej és nem hőkezelt tejtermékek, például sajt, illetve egyéb termékek, mint nyersbőr, szőr, gyapjú, pata és szarv behozatalát sem. Tilos továbbá az EU-ból származó szalmát, szálas takarmányt, takarmánygabonát és takarmány-alapanyagokat, valamint egyéb ragályfogó és lomtalanításból származó tárgyakat behozni. Az ország területén csak feltétlenül indokolt esetben szállíthatók az állatok, s betiltották Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében az állatvásárok, állatkiállítások és állatbemutatók tartását. 

Az agrártárca felhívta az állattartók és az élelmiszer-előállítással, -forgalmazással és 

-értékesítéssel foglalkozók figyelmét, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a járványügyi és élelmiszer-higiéniai szabályok betartására, és kötelezővé tette a Magyarországra belépő, előzetesen állatok szállítására használt járművek tisztítását, fertőtlenítését.

Március 4-től a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) is megkezdte a határátkelőhelyeken a veszélyeztetett térségből érkező utasok poggyászainak ellenőrzését. Valamennyi közúti, vízi, légi és vasúti átkelőnél elkobozzák a nem hőkezelt tejtermékeket, továbbá a nem konzerv húskészítményeket, és az állategészségügyi hatóság közreműködésével megsemmisítik azokat. A Nyugat-Európából érkező gépjárműveket pedig fertőtlenítik a határ átlépésekor. 

Németh Antal szerint a ragadós száj- és körömfájás az európai állatállománynál az utóbbi tíz évben sehol nem fordult elő, ezért védtelenek a kórokozóval szemben. A főállatorvos szerint az állatok beoltása csak időleges védettséget biztosít a betegséggel szemben. Emberek közül csak azokra jelenthet veszélyt, akik a fertőzött állatokkal közvetlenül érintkeznek. Tünetei: enyhe láz, illetve a körömágyon, a szájszélen vagy a szájban keletkező hólyagok.

A héten egy folyékony fertőtlenítőszerrel fellocsolt, úgy-nevezett járványszőnyeget helyeztek el a Ferihegyi repülőtéren, amelyen a Budapestre érkező utasok mindegyikének végig kell haladni. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság tájékoztatása szerint a repülőtér hulladékégetője folyamatosan üzemel, hogy az érkező repülőgépek fedélzetéről származó ételmaradékokat és egyéb hulladékokat még a repülőtér területén meg tudják semmisíteni. Az FVM állategészségügyi főosztályának kérésére a repülőtéren dolgozó valamennyi cég alkalmazottja köteles nyilatkozni arról, hogy található-e háztartásában járványnak kitett hasított körm? haszonállat. 

Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a száj- és körömfájás magyarországi elterjedésének megakadályozására hozott óvintézkedések költségei mekkorák lesznek, utoljára 1973-ban fordult elő tömeges méretben száj- és körömfájás, akkor a fertőzött élőállatok 45 százalékát kellett emiatt elpusztítani.


A járvány anatómiája

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!