hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltűnt a vagyon fele
Sikkasztással gyanúsítják az ortodox papot

2001. 03. 31.
Közel félmilliárdos csalással vádolják a Magyar Ortodox Egyház egy éve előzetes letartóztatásban levő szentesi lelkészét, Horeftosz Kristófot. 

A héten kezdte el tárgyalni Horeftosz és hét társa perét a Szegedi Városi Bíróság. Az ügyről lapunk számolt be az elsők között. (Hetek, 1998. december
18. Hűtlen kezeléssel vádolják a papot) A görög származású férfi húsz évig működött felszentelt papként. Ezalatt az idő alatt egyháza szigorú vallási tilalma ellenére gazdasági vállalkozásokba fogott. Bankhiteleket vett fel, melyek fedezetéül nem egyszer hamis bizonylatokat mutatott be, a kölcsönöknek nagy részével ma is tartozik. Nem létező egyházi szervezetek képviselőjeként, egyházi célokra – mint például templomfelújításra – több tízmillió forint állami támogatást igényelt és kapott. Hitvesével 1993-ban megalapította a Hellasz Hálózat Kft.-t, melyen keresztül potom áron vásárolt fel több egyházi ingatlant. Ezeken a helyeken később vállalkozásokat indított. Adósa maradt az államnak is, mivel a közterheket elmulasztotta kft.-je, illetve több tucat alkalmazottja után befizetni.

Társaságával több ezer tonna cukrot vásárolt hitelre, amelynek nagy részét nem fizette ki. Az így szerzett árut egy soltvadkerti vállalkozónak ígérte oda, aki 28 milliós előleget adott, de a cukrot azóta se látta. Egy kétszázmilliós kölcsönt kellett volna a tömérdek cukorral kiegyenlítenie, amit magánszemélytől kapott, ám végül ez is elmaradt. Nemcsak ezt, hanem az OTP-től felvett 109 milliót is elmulasztotta visszafizetni. Különösen nagy kárt okozó csalási sorozatában jogvégzett emberek voltak segítségére, akikkel most együtt járnak a tárgyalásokra.

Horeftoszt saját kérésére – a Magyar Rádió tudósítása szerint – 1998 őszén bocsátották el állásából, miután csalárd ügyeinek egy része világosságra került. Ennek ellentmond, hogy a helyi újságban többször is úgy írtak Horeftoszról, mint aktív papról. 

Berki Feriz, Horeftosz elöljárójának nyilatkozata szerint egyháza vagyonának felét sikasztotta el a megtévedt pap. Horeftosz egyébiránt jó kapcsolatokat ápolt más felekezetekkel. A – római katolikus – Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Szinódusi Könyve 2000-ben megjelent kötete úgy ír a szentesei Horeftoszról, mint akivel a közös imádság, az ökumenikus együttműködés nagyon gyömölcsöző. 


Bírósági szakaszba került "egyházi" bűncselekmények

2000 júniusában három év börtönre és négy év közügyektől való eltiltásra ítélte a győri bíróság Kántor Antalt. 1996-ban vette őrizetbe a rendőrség a katolikus papot, akit a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatójaként többrendbeli sikkasztás és illegális fegyvertartás vádjával állítottak bíróság elé. Háromszázezer forint ellenében szemet húnyt afölött, hogy két kereskedő egy 50 milliót érő műkincset annak hamisítványára cserélt. Másfél millió forint érték? könyvet "leselejteztek", 600 ezer forint körül túladtak rajtuk. Ebből mindössze 25 ezret könyveltek el. (A kódexek eltűnésekor a pap házvezetőnőjével és lányával Krétán üdült.) A szabadlábon védekező lelkész az eljárás alatt is mindvégig gyakorolta hivatását. (Hetek, 1999. november
6. Pap a bíróság előtt)

Tavaly Guliga György békéscsabai plébánost a Legfelsőbb Bíróság határozata az általa korábban összeszedett (a kamatok évi 36 százalékos haszonnal kecsegtettek), ám soha ki nem fizetett, közel százmilliós kölcsön enyhítésére kötelezte. Ennek jegyében elárverezték a plébánia műtárgyait. Az árverésre került tárgyak kikiáltási összértéke négymillió forint volt, a befolyt összeg mégis csak egymillió-kettőszázezer forint lett.

Az ügy kapcsán Gyulai Endre megyéspüspök elismerte az úgynevezett "bitangkasszáknak" nevezett, minden egyházkerületben működő fekete számlák létezését. Azt állította, hogy ezeken a hívők adományainak egy részét kezelték, miután eltitkolták az adóhivatal elől. 

Egy nyolcéves kisfiúval fajtalankodott egy kántor Tatabányán. A templomban próbálta megerőszakolni a gyermeket, aki nem hagyta magát, elmenekült, és mindenről beszámolt nagyanyjának. A nagyszülő feljelentést tett. Mint kiderült, a kántor már négy évvel ezelőtt is próbálkozott hasonlóval, akkor egy év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. Idén márciusban három és fél év fegyházra ítélték. A védő fellebbezett, a vádlott előzetesben várja a fejleményeket.

Gyurcsok József, az Egyetemes Szeretet Egyházának vezetőjét tavaly októberben szólította fel a Pest Megyei Bíróság, hogy hagyjon fel a távgyógyítással, mert az ellenkezik az egyháza alapító okiratával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!