hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmaradt a szakítás
A fővárosi MSZP SZDSZ-koalíció nehéz napjai

2001. 03. 03.
A látványos összeveszés után még látványosabban békült ki a fővárosi SZDSZ- és MSZP-frakció a hannoveri villamosok ügyében. Bár az kérdéses, hogy Demszky Gábor főpolgármester imidzsének mennyire használtak a történtek. A villamosok ügyében a döntés a politikusoktól a Közbeszerzések Tanácsa döntőbizottsága kezébe került. 



Demszky Gábor és Kovács László útban a békekötés felé. Sínen vannak Fotó: Vörös Szilárd

"Mindkét párt érdekelt a fővárost irányító MSZP–SZDSZ- koalíció működésének fenntartásában – jelentette be szerdai találkozója után Kovács László szocialista és Demszky Gábor szabaddemokrata pártelnök. Megállapodtak abban is: elfogadják Budapest idei költségvetését, fedezetet biztosítva a használt hannoveri villamosok megvásárlására.

A vita alapját a száz százalékban fővárosi tulajdonban levő BKV teremtette meg azzal, hogy tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított villamosvásárlásra, amelyre csak a hannoveriek villamosait "áruló" céget hívták meg. A vásárlást támogatók szerint erre éppen Demszky Gábor adott felhatalmazást, míg a szabaddemokraták szerint Demszky csak az ajánlatról szóló – közérthetően puhatolódzó – tárgyalásokhoz járult hozzá. A történet SZDSZ-es olvasata szerint a BKV a hétmilliárd forint volumen? üzletben egyszerűen kész helyzet elé állította a Városházát. 

A vásárlást ellenzők szerint a BKV több okból sem indíthatott volna közbeszerzési eljárást. Egyrészt a közbeszerzésről szóló törvény előírja, hogy közbeszerzési eljárást akkor lehet indítani, ha rendelkezésre áll a beruházáshoz szükséges fedezet. Ez viszont – mint a történtekből nyilvánvalóan kiderült – nem állt rendelkezésre, hiszen a villamosok kiválasztása után történt a szavazás az ügyben. Másrészt a tárgyalásos közbeszerzési eljárás során legalább három versenyzőnek kell lehetőséget biztosítani. Kivételt ez esetben nem lehet tenni. Emellett kérdéses az is, hogy a kedvező gazdasági feltételek – amit a törvény a tárgyalásos közbeszerzési eljárás feltételeként ír elő – mennyire álltak fenn. A szabaddemokraták szerint ilyen mérv? fejlesztés során akár újabb, a magyar Ganz-gyár által előállított villamosokat is be lehetne szerezni. 

A szocialisták érvelése szerint a BKV a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás meghirdetése előtt a Közbeszerzések Tanácsának döntőbizottságához fordult, amely a megoldást nem kifogásolta. Mindenestre érdekes az, hogy a döntőbizottság a szabaddemokrata kérelemre nem azonnal válaszolt, hanem március 15-re ígért döntést. Szakértők szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság nehéz próbatétel előtt áll. 

A politikai feszültséget az okozta, hogy az MSZP és a Fidesz–MPP fővárosi frakciója együtt szavazott Vajda Pál városüzemeltetésért felelős – egyébként szocialista – főpolgármester-helyettesnek a BKV döntését támogató, a szükséges fedezetet a költségvetésből biztosító javaslatára. Demszky Gábor erre felmondottnak tekintette a városi koalíciót. 

Politikusok egyébként több érvet is felsorakoztattak amellett, hogy szerintük ezt az ügyet Demszky Gábor a kisebbségi kormányzás kikényszerítésére kívánta használni, aminek azonban a gyors kibékülés ellene mond. Mások mindezt a két legnagyobb politikai párt, a MSZP és a Fidesz–MPP közötti békülés jelének tekintik. A koalíció – legalábbis lapzártánkig – megmenekült, miután a Kovács-Demszky találkozót követően a felek megbékülni látszottak. 

Enyedi Zsolt politológus szerint a történtekben alapvetően arról van szó, hogy az SZDSZ-nek korlátai vannak: semmilyen zseniális, lendületes gesztus nem pótolja a szavazóbázist, és az azt jelentő szavazóerőt. Nyilván Demszky Gábor – amennyiben továbbra is sikeres polgármesterként akar bevonulni a történelembe – nem engedheti meg magának, hogy az MSZP által "megalázva" álljon ki a választásokon. 

Azzal kapcsolatban, hogy ennek az ügynek pozitív vagy negatív hozadéka lesz az SZDSZ frontembere szempontjából, Enyedi Zsolt nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. Szerinte "nem biztos, hogy mindez negatív Demszky számára, mert megmutatta, hogy ő nagyon fontos ember", és Kovács Lászlóval együttesen képesek voltak visszaállítani a rendet a fővárosban. Ez egy olyan gesztus, amelyet egy államférfitól elvárnak az emberek – állítja a politológus, aki hozzátette: ne felejtsük el, hogy ha a szabaddemokrata pártelnök tovább feszíti a húrt, az önkormányzaton belül is kisebbségbe került volna. Ezt hívják Nyugat-Európában a "béna kacsa" helyzetnek. 

Enyedi Zsolt szerint továbbra is lebegtetni fogják az SZDSZ politikusai a szocialistákkal való kapcsolatukat, az önállóságuk hangsúlyozása mellett. De tisztában vannak azzal is, hogy ha le akarják váltani a jelenlegi kormányt, akkor mindenféleképpen koalíciós partnernek kell tekinteni az MSZP-t. Ha viszont lemondanának az efféle retorikáról, akkor saját pártjukon belül az úgynevezett "értelmiségi holdudvar" kétségbe vonná reformtörekvéseiket – fogalmazta meg a politológus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!