hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iszapbirkózás folytatódik
Ki tud többet a kisgazda frakció szabályairól

2001. 03. 03.
Lapzártánkkor a kisgazda frakción belül legalább két vezető van – legalábbis jelen pillanatban –, mind Bánk Attila, mind Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőnek tekinti magát. Március első napján hívta össze ugyanis Bánk Attila a kisgazda frakciót ülésre, ahol személyi kérdésekről is dönteni kellett volna. 

Boros Imre miniszter kérésére Bánk inkább egy héttel elhalasztotta volna az ülést. Az indok egyszerű. Az új agrárminiszter többfordulós meghallgatás után sem tudott Szabadi Béla exállamtitkártól semmilyen információt kapni a minisztériumban végzett tevékenységéről. Ennek ellenére Szentgyörgyvölgyi csütörtök délelőtt megkezdte harmincegy képviselő jelenlétében a frakcióülést. Később a létszám egy fővel bővült. Hogy miért ennyire fontosak a számok? Nos, a frakció szabályzata értelmében vagy a frakcióvezető vagy a frakció kétharmada kezdeményezheti a gyűlés összehívását. A negyvenkét tagú képviselőcsoport kétharmada huszonnyolc fő. E szerint a logika szerint tehát teljesen legálisan hozott döntéseket a frakció. Bánk Attila ezt az eljárást teljesen törvénytelennek tartja, mivel ő levélben értesítette a képviselőket, hogy március 8-án tartják a következő ülést. 

A héten történt eseményekből is látszik, hogy nem csitult a kisgazdapárton belüli belviszály, amelynek célja Torgyán József pártelnök elmozdítása. A miniszteri széktől megvált elnököt egyelőre azonban úgy látszik, nem lehet elmozdítani a pozíciójából. A nyílt színen ugyan a legnagyobb koalíciós partner nem foglalt állást egyik fél oldalán sem, ők úriemberként távol tartották magukat. Így az egész pályás letámadás taktikája helyett a politikai nyomásgyakorlás eszközével kívánják eldönteni a kisgazdák Belgrád-rakparti csatáját. A negyvenkét tagú képviselőcsoportot több szekcióra is osztják a politikai elemzők, azonban még a legjobban informáltak sem tudták a héten, hogy ki kivel van, "tegnap még Torgyánt éltették, ma pedig az egyik leghangosabb szidalmazói az elnöknek" – foglalta össze egy kisgazda bennfentes a Belgrád-rakpartról. 

A csütörtöki frakcióülés előtt Bánk Attila véleménye szerint huszonhatan tartottak ki Torgyán József mellett, míg tizenhatan a Polgári Platform oldalán, azaz Bánk mellett foglaltak állást. Nem lehet tudni, hogy a jelenleg miniszteri posztot betöltő Túri Kovács Béla és Szabó János melyik oldalon áll. Az ideiglenes agrárminiszter azonban, úgy tűnik, végképp állást foglalt a Polgári Platform mellett, hiszen a kormányfő hallgatólagos támogatása mellett vizsgálatot indított Szabadi Béla exállamtitkár munkájával kapcsolatban. Orbán Viktor ugyanakkor a Kormányzati Ellenőrző Hivatal (KEHI) munkatársait is utasította, tartsanak ellenőrzést az agrárminisztériumnál. A miniszterelnök – szokásos szerdai rádióinterjújában – még hozzátette, semmi rendkívüli nincs ebben a vizsgálatban. Boros több kísérlete ellenére sem sikerült szóra bírni Szabadi Bélát, akit volt minisztere rögtön védelmébe is vett, miszerint "nem a Központi Bűnüldözési Hivatal főnyomozója Boros Imre, hogy ilyen eljárást is foganatosítson" volt beosztottjával szemben, ugyanakkor bejelentette: levélben tájékoztatta a miniszterelnök urat, hogy a kisgazdapárt nem támogatja Boros Imre végleges kinevezését az FVM élére. 

Szabadi Béla kulcsfigurája a kisgazdapárton belüli eseményeknek, "olyan ember, aki sokat tud az elnökről" – véli az egyik jól értesült vezetőségi tag, aki szerint azért támadják Szabadit, hogy Torgyánt így próbálják sarokba szorítani. A Szabadit ért vádakra mintegy ellencsapásként, a sajtóban a Torgyánhoz h? szárny megszellőztette Bánk Attila frakcióvezető ténykedésének néhány momentumát. A két napra a Belgrád-rakpartra szállított frakciódokumentumokból – amelyet egy független szakértő vizsgált meg – kiderül, hogy a frakció pénzét úgy kezelte Bánk, mint a sajátját – fogalmazott újságírók előtt Hegedűs Mihály kisgazda politikus, frakcióvezető-helyettes. Az egyik legérdekesebb tétele az ott talált számláknak egy háromezer forintos rágógumi-vásárlás volt. Úgy látszik, akkor is nagy volt a feszültség a kisgazdák között, amit akkor még a rágógumi rágásával próbáltak levezetni. A Hetek birtokában levő jelentés szerint Bánk Attila áron alul adott el frakció használatában levő autókat. Az érintett egyébként nevetségesnek tartotta a vádakat. 

Lapunk a csütörtöki frakcióülés után nyilatkozatra kérte fel Szentgyörgyvölgyi Pétert és Bánk Attilát. A kérdések mind a két esetben arra vonatkoztak, kit tekintenek a képviselőcsoport legitim vezetőjének. 

Szentgyörgyvölgyi Péter úgy érvelt lapunknak: teljesen legálisan, a frakció szabályzatának megfelelően a kétharmados képviselői indítvány alapján hívta össze csütörtökre az ülést. Tíz órakor harmincegyen voltak jelen, majd ez a létszám egy fővel egészült ki. Három napirendi pont szerepelt a tervekben, amelyből azonban csak kettőre jutott idő. Az egyik a frakció szavazási struktúráját érintette, nevezetesen eddig a személyi kérdésekben nyílt szavazást alkalmaztak, ezt azonban most titkosra módosították. Ezután szavaztak a frakcióvezető személyéről. Huszonkilenc igen, egy tartózkodás és egy érvénytelen szavazat alapján döntöttek úgy, hogy ő lesz a frakcióvezető, míg Bánk Attilát visszahívják tisztségéből. A harmadik napirendi pont a frakció elmúlt kétéves gazdálkodását érintette volna, azonban a sajtó nagy érdeklődésére való tekintettel ehelyett sajtótájékoztatóra került sor. 

Bánk Attila lapunk kérdésére úgy válaszolt: elképesztőnek tartja, amit Torgyán József és Szentgyörgyvölgyi Péter véghezvisz, hiszen csak neki mint frakcióvezetőnek van joga ülést kezdeményezni. Majd hozzátette: éppen most jön az Országgyűlés házbizottsági üléséről, ahol a frakcióvezetők találkoznak a plenáris ülés előtt, tehát ő a kisgazdapárt frakcióvezetője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!