hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arcukat kereső szocialisták
Ismét három tenor az MSZP-ben

2001. 03. 31.
A lapunk által megkérdezett szocialista politikusok egyöntetűen állítják: a párton belül általános vélemény, hogy változtatni kell a MSZP politizálásán, mert különben 2002-ben csak a legnagyobb ellenzéki párt tisztes pozícióját tudják megszerezni. Szerintük az elnökség ennek az alulról jövő "kezdeményezésnek" állt az élére azzal a döntésével, hogy felgyorsítják a választási felkészülést, és hamarosan megnevezik a párt miniszterelnök-jelöltjét. Ezt egyébként kétféleképpen képzelik el a pártban: Németh Miklóssal vagy Kovács Lászlóval. Ez utóbbival úgy, hogy a Kovács személyével elégedetlenek vitorlájából Medgyessy Péter egykori pénzügyminiszter miniszterelnök-jelöltté nyilvánításával vonják ki szelet. Azt azonban senki sem tudja, hogy végül milyen forgatókönyv fog születni. 



Vitányi Iván, Kis Péter és Juhász Ferenc vezető szocialista politikusok. A jelöltjük: Medgyessy Péter Fotó: Vörös Szilárd

"Az elmúlt hónapokban a koalíció körüli botránysorozatok láttán nyilvánvaló lett az egész ország számára, hogy koalíciós válság van. A kormány nem ura az országban kialakult helyzetnek, és felvetődhet az előrehozott választás lehetősége. Erre a helyzetre is készen kell lenni a pártnak" – indokolta az elnökség döntését a Heteknek Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke. 

"Egyébként ez nem rendkívüli kongresszus lesz – szögezte le a politikus –, mert a legutóbbi kongresszuson olyan döntés született, hogy az elnökség és a választmány közös döntése alapján kell az általuk meghatározott időpontban öszszehívni a jelölő kongresszust. Úgy látjuk, most van az ideje ennek" – tette hozzá. Arra a kormánypárti állításra, miszerint senki sem tervezi az előrehozott választást, illetve, hogy inkább az MSZP vezetői közötti hatalmi harc áll a döntés hátterében, Jánosi György kifejtette: nincs értelme annak a vitának, hogy lesz vagy nem lesz előrehozott választás, az a lényeg, hogy ami történik, az felkészülten érje a Magyar Szocialista Pártot.

"Egyébiránt semmiféle személyi ellentét nem húzódik meg e mögött, egyszerűen a politikai ésszerűség diktálja a politikai felkészülés fölgyorsulását. Bizonyos értelemben a párt egészének felkészülésére is megnyugtató hatással lesz, ha időben megszületik az a döntés, hogy kit javasol majd az országos elnökség és az országos választmány miniszterelnök- jelöltnek" – érvelt az országos választmány elnöke. 

Kiss Péter, a párton belül működő Baloldali Tömörülés elnöke is hasonló indokokat fogalmaz meg a gyors miniszterelnökjelölt-állítás mellett. (A Tömörülés a MSZP másik platformjával, a Szociáldemokrata Társulással együttesen Medgyessy Péter jelölése mellett kötelezte el magát. A platformokról keretes írásunkban olvashatnak.) "A Fidesz gyakorlatilag megkezdte a választási kampányt, hiszen májusban a kongresszusukon lecserélik a rossz arcokat, és jó arcokat igyekeznek találni helyettük, hogy megtévesszék az embereket, de a "fazonigazítás" közben a politikájuk lényegén nem változtatnak. Sőt, jól látható, hogy nagyszabású politikai bevásárlásokba kezdtek a Széchenyi-programon keresztül. 

Az MSZP-nek ezért alternatívát kell felmutatnia, hogy képes egy szociális fordulatot hozni Magyarországon. Hogy hat-nyolcmillió ember ne csak elméletileg élhessen szabadon, hanem gyakorlatilag is – többek között – gazdasági szempontból. Ehhez olyan "arcok" kellenek, akik ezt a programot, ennek a fordulatnak a lehetőségét megszemélyesítik és garantálják" – vallja Kiss Péter. 

Arra a felvetésünkre, hogy az MSZP körül zajló események a párton belüli hatalmi harcra utalnak, Kiss kifejtette: egyik vagy másik személy kiválasztása valóban meghatározza azoknak a politikusoknak a körét, akik a győzelem esetén kormányzati pozícióba kerülhetnek, másrészt a személyes összemérés kérdése magával hozza a vetélkedést is. Szerinte, mindez szerencsés esetben a lehető legnagyobb erőfeszítésre készteti az MSZP-t, és a legjobb, a közvélemény által leginkább támogatható jelölt kerül megnevezésre. 

"Az ilyen kiválasztásnak persze van rizikója is – tette hozzá –, hiszen a politikai vetélytársak ezt úgy minősítik, mint "zavarodottságot" és belső széthúzást a párt vezetésében. Az előnye viszont az, hogy a nyilvánosság számára átláthatóvá teszi a pártot, és talán egyértelművé válik, hogy ellentétben a Fidesszel, az MSZP demokratikus párt. Remélem, hogy egy ilyen folyamat hoszszú távon több előnyt hoz, mint amennyi veszteséggel jár rövid távon. Kiss Péter információi szerint egyébként a gyorsítás ötlete magától Kovács Lászlótól származik." 

Több szocialista politikussal folytatott informális beszélgetésből az a kép rajzolódott ki, hogy Medgyessy Péter támogatói a MSZP liberálisnak tartott szárnya és a fővárosi értelmiség. Sokan a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt – Kovács László pártelnök párosban gondolkodnak. Hátrányának tartják, hogy Medgyessy vidéken nem annyira ismert, s talán túl választékos a vidéki szavazók számára. 

Németh Miklós támogatói szerint a volt miniszterelnököt elfogadják a fővárosi szavazók is, miközben a vidéki és falusi lakosságot, valamint a keresztényszocialista érzelm? polgárokat ő képes az MSZP-ből leginkább megszólítani. Hátrányának tartják, hogy jelölése esetén – az eddig is gyakran használt jobboldali kommunistázás vádjára egy eredeti és hatékony kommunikációs stratégiát kell kidolgozni. Egy vezető szocialista politikus a Heteknek elmondta: ezekre az üres vádaskodásokra az MSZP még nem teljesen találta meg a sikeres stratégiát. Németh Miklós egyébként a vidéki szocialista képviselők között nagyon népszerű. Közülük, ennek ellenére, többen is kifejezték, hogy jelölése esetén adekvát választ kellene adnia arra, hogy 1990-ben miért ment el Londonba, és tavaly miért jött vissza Magyarországra. 


Tömörülések, platformok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!