hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Változó lapjárás
Átalakulóban a magyar médiapiac

2001. 02. 10.
Lapunk információja szerint előfordulhat, hogy a Blikk és a Mai Nap cím? napilapok összevonása miatt létrejövő piaci űrt kihasználva új bulvárlap indul. A magyar médiapiac emellett a VNU elnevezés? holland lapkiadó-vállalat kivonulása miatt gyökeres változás elé néz.

A Mai Nap és a Blikk összevonását már régóta várta a sajtószakma, hiszen nyilvánvaló volt, hogy miután a Blikket kiadó Ringier - H Rt. megvásárolta Jürg Marquard-tól a Mai Napot, az új tulajdonosoknak nem érdekük a két hasonló hangvétel? lap kiadása. Az új orgánum mindkét újságtól eltérő méret? lesz, a neve: Mai Blikk. Sajtóinformációk szerint a patinás Magyar Hírlap – melyet ugyancsak Jürg Marquard-tól vásárolt a Ringier – formátuma is változik: kicsit "összemegy" a lap, a magyar sajtópiac legnagyobb méret? lapja a többihez hasonul. 

Több médiapiaci elemző és újságíró is elképzelhetőnek tartja, hogy a munka nélkül maradó újságírókra alapozva új bulvárlap indul, hiszen a piac – mint az elmúlt években kiderült – eltart két ilyen jelleg? napilapot is. Mint ismeretes 1998-ban még három bulvárújság, a Kurír, a Mai Nap és a Blikk is működött. 

Szintén gyökeres változásokat jelenthet, hogy – többek között – a Figyelőt, a Nők Lapját, a Meglepetést és a Tina magazint kiadó VNU-lapcsoport is eladó lett. A holland tulajdonos profilváltás miatt hozta e döntést, amelynek értelmében kivonulnak a magyar sajtópiacról. 

"Ez a nemzetközi stratégiai döntés Európában nyolc országot érint. A tranzakció hátterében tehát nem az áll, hogy a magyarországi lapcsoport nem felelt volna meg a követelményeknek. Sőt ellenkezőleg, kifejezetten magas nyereségkulcsot produkált" – hangsúlyozta lapunknak Csejtei Ildikó, a VNU Budapest Lapkiadó Rt. marketing és píárigazgatója. Mint mondta: az "anyacég" – VNU – megvásárolt egy piackutatással, illetve piaci információs rendszerekkel foglalkozó cégcsoportot – az AC Nilsent – amely által a VNU ezentúl 18 százalékát uralja világszerte a piackutatásnak. A profilváltást az motiválta, hogy hosszú távon ezt a típusú tevékenységet jobban meg tudják majd valósítani, ezért a tőkét ide helyezik – fejtette ki Csejtei Ildikó. 

Mivel közel kétmilliárd euró nagyságú üzletről van szó, a vevő kiválasztásához és az eladás lebonyolításához a VNU két nemzetközi bankot kért fel tanácsadónak: a Merrill Lynch & Co.-t és a Deutsche Bankot. 

"Üzletáganként változik, hogy megtérül-e újságot kiadni Magyarországon" – mondta el lapunknak Gálik Mihály, a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem Vállalat-gazdaságtan Tanszékének tanszékvezető tanára. Állítása szerint az országos politikai napilapok többnyire veszteségesek, mint ahogy a világ más országaiban is sok helyütt. Ennek egyik oka, hogy egyre több kábelcsatorna, televízió és rádióadó működik, valamint egyre népszerűbb az internet használata. A felmérések szerint ma már az információk jó részét nem a nyomtatott sajtóból szerzik az emberek. Magyarországon a nyereséges napilapok majdnem kizárólag csak a megyei újságok, amelyek a maguk területén szívósan ellenállnak a képernyők offenzívájának.

Gálik Mihály úgy látja, hogy a hetilapokból könnyebben lehet nyereséget produkálni, mivel egy jó hetilap tartalmára százezrek kíváncsiak hetente. Ez pedig annak köszönhető, hogy ezeket a lapokat nem elsősorban a hír miatt vásárolják meg az emberek, hanem a háttér-információk miatt, melyek értékét az alaposság és a témáknak való utánjárás adja. A szakember szerint a sajtótermékek közül a bulvárlapok és a magazinok termelik a "legtöbb pénzt".

A VNU-csomag eladásával kapcsolatban elmondta, hogy semmilyen drámai változást nem hoz a magyar sajtópiacon, mivel a lapok profilját nem éri meg megváltoztatni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!