hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végtelen történet
Folytatódik az olajvita

2000. 12. 09.
Az olajbizottság ugyan megszűnt, de továbbra is tart a vita az utolsó ülésen elfogadott jelentésről. A bizottság fideszes, MDF-es tagjai torzónak minősítették az Országgyűlés számára készült jelentést, és szeretnék, ha a témát lezáró országgyűlési határozat – ha már a jelentés ezt nem tette meg – kimondaná a felelősséget is. Ellenzéki képviselők szerint elképzelhető, hogy az olajos cégek tulajdonosi körének felderítésekor akár a Fidesz is a bizottság látókörébe kerülhetett volna.

"Az Antall-kormány és a Boross-kormány a … (rendszerváltást követően megindult) gazdasági bűncselekményhullámmal szemben a rendelkezésére álló eszközöket igénybe véve megkezdte a küzdelmet. … (Ebben) nagyon lassú és viszonylagos sikereket tudott elérni, de a szükséges változtatásokat elindította" – áll az utolsó olajbizottsági ülésen elutasított, Fidesz-MDF "platform" által készített országgyűlési határozati javaslatban. A dokumentum a Horn-kormány felelősségének kimondásával folytatódik, és név szerint említ minisztereket. A Pallag-féle határozati javaslatról való parlamenti szavazáskor az MDF és a Fidesz újból be fogja nyújtani a bizottságban már egyszer elutasított módosító indítványokat. 

Tóth Károly, az egykori bizottság szocialista tagja ezzel szemben úgy látja, hogy az olajbűnözésnek valóban voltak politikai kapcsolatai, de a jelentés igazi felelősöket azért nem nevez meg, mivel a bizottságnak előbb be kellett fejeznie a munkáját, mint hogy az erre vonatkozó információk hitelességét meg tudta volna vizsgálni. Tóth szerint a befejezés az MDF-nek és a Fidesznek volt érdeke, ugyanis "már egyikük sem lehet biztos abban, hogy nem derül ki: olajügyekért őket is terheli felelősség". A honatya szerint kormánypárti körökből aggódva figyelték az olajos cégek tulajdonosi köre iránti bizottsági érdeklődést. "Ugyanis, bár a Fidesz prominenseinek nincsenek saját vállalkozásai – erre kínosan ügyelnek –, azonban a számukra gazdasági hátteret biztosító, pártközelinek nevezett vállalkozóknak már feltehetőleg lett volna mit megmagyarázniuk" – állítja a képviselő. "Nos, való igaz, hogy az anyagban csak annyi van, amennyit a kormánytöbbség által feloszlatott bizottsági munka félidejénél le lehetett írni. Azt azonban látni kell, hogy az anyagban azért nem tudtunk eljutni a felelősök megnevezéséig, mert a Fidesz és az MDF megakadályozta a bizottság további működését" – helyezkedett azonos álláspontra Tóth Károllyal Kóródi Mária szabaddemokrata képviselő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!