hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erzsébetvárosi címervita
Szalonképtelen a zsidó-keresztény jelkép

2000. 11. 18.
Az önkormányzatok kialakulásával a fejlesztéseken túl elkezdődtek a helyi hagyományok ápolására, a kerületi lokálpatrióta szellem újjáélesztésére irányuló törekvések is. Ennek egyik megnyilvánulása volt a kerületi címerek bevezetése, amely – a heraldika szabályai szerint – a hely történeti jellegzetességeit hivatott (jel)képviselni. Az Erzsébetváros eddig a szomszédos V. kerület címerén osztozott, a közelgő millenniumi zászlóavatás miatt azonban a VII. kerület polgármestere saját címert készült terveztetni. 

A kerület története a 18. századig nyúlik vissza, amikor is a városrész a hely zsidó lakosainak tevékenysége nyomán városi szintre emelkedett. Itt épült fel a Dohány utcában Kelet-Európa legnagyobb és legszebb zsinagógája, amely ma sok turistát vonz. Mára a lakosság aránya kiegyensúlyozottabb, ugyanakkor a kerület megmaradt a zsidó hagyományok egyik központjának. Ennek jeleként a címertervező a névadót, Erzsébet királynét jelképező rózsa mellett egy menórával ábrázolta a zsidó hagyományok jelenlétét. A címerjavaslatokat kifüggesztették a polgármesteri hivatalban, melyeket a lakosság írásban vagy egy telefonos üzenetrögzítőn véleményezhetett. Az erre a célra odahelyezett ládából azonban egy ideig nem kerülnek majd elő a cédulák. A jobboldali sajtó azonnal össztűz alá vette a jelképet, amely szerinte indulatokat szít. Ez minden bizonnyal igaz is, példa erre a jobboldal indulata. A VII. kerület polgármesterének sajtófőnökétől megtudtuk, hogy Szabó Zoltán elnapolta a kérdés megvitatását, és már senkinek nem nyilatkozik az üggyel kapcsolatban. Paradox módon éppen az a felvetés antiszemita, hogy egy kisebbséget jelző szimbólum megjelenítése indulatot szülhet, hacsak nem burkolt üzenetet hordoz, miszerint ne lobogtassanak előttük vörös posztót.



Menóra szökőkút egy budapesti parkban Fotó: S. L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!