hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkövető: a Heroin
Hármas gyilkosság Budapesten

2000. 11. 18.
Az elmúlt héten három fiatal nő halt meg kábítószer-túladagolásban, és ezzel huszonhétre emelkedett a drog idei halálos áldozatainak száma. Egy 19 és egy 29 éves nő a budapesti MÁV-kórház vécéjében "lőtte túl" magát, egy másik 29 éves nőre pedig egy gyorsétterem mellékhelyiségében bukkantak, őt szintén a "szer" ölte meg. Mindhárman heroint fecskendeztek magukba.

A rendőrség rövid idő alatt elfogta azt a fiatal férfit, akitől a MÁV-kórházban elhunyt nők feltehetőleg a drogot vásárolták. Oláh Miklós alezredes, a BRFK Kábítószerbűnözés elleni alosztályának vezetője a Heteknek elmondta: sajnos Magyarországon egyre inkább növekszik a kábítószer-élvezők köre, amelyen belül a heroinfogyasztók külön "kasztot" alkotnak; itt általában minden fogyasztó egyben terjesztő, azaz díler is. A túladagolások számának növekedését a szakértő leginkább abban látja, hogy a megnövekedett kereslet miatt a terjesztők nem "bajlódnak" azzal, hogy "felüssék", azaz higítsák az anyagot (hiszen a nyereség így is meglesz, ráadásul a "jobb" anyag miatt az ügyfélkör is bővül), így a fogyasztókhoz a megszokottnál jóval nagyobb koncentrátumú heroin érkezik. Ez pedig könnyen elősegíti a túladagolást, és ezzel nem egy esetben a halált is. Az alezredes elmondta, ma a heroin "piaci" ára 3000 forint/pakett körül mozog (egy pakett 0,3 g anyagot jelent), és egyáltalán nem nehéz hozzájutni, hiszen ha valakinek nincs személyes ismeretsége, Budapesten akár még az utcán is beszerezheti. 

Dr. Németh Zoltán mentőorvos, aki maga is többször látott el "túllőtt" drogosokat, a Heteknek elmondta: a túladagolás leggyakoribb oka, hogy az általában néhány százalékos töménység? anyaghoz szokott heroinisták nagyobb koncentrátumú szerhez jutva, ebből is a megszokott mennyiséget fecskendezik be maguknak. Ezt követően a drogos bódult állapotba kerül – folytatja a szakértő –, majd ebben egyre mélyebbre süllyedve eszméletét veszti. Közben a heroin igen erős nyugtató hatása miatt a légzés egyre ritkábbá válik, majd leáll, és bekövetkezik a halál. "Innentől kezdve az orvosoknak általában mindössze 4-5 percük van arra, hogy az illetőt visszahozzák az életbe. Ez az időtartam csak különleges viszonyok között nőhet, mint például nagy hidegben, amikor alacsonyabb a testhőmérséklet" – mondta Németh Zoltán. (S. I.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!