hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cenzúrázhatatlan világháló

1998. 08. 29.
Az Extra7 után a Nexus fantázianev? internetszolgáltatót is felszólították, hogy vegye le Nagy Zoltán Péter székesfehérvári nyilvánosságreferens oldalait. Mint legutóbbi lapszámunkban írtuk, a hivatalnok az internetre helyezte fel a város vezetését élesen bíráló véleményét. A városvezetés viszont felszólította azon számítógépes társaságokat, akik a szerverükre feltették a férfi úgynevezett honlapját, hogy szüntessék be a szolgáltatást. Ellenkező esetben pert indítanak ellenük. A Hetek úgy értesült, hogy a nyilvánosságreferens az anyagot két amerikai, úgynevezett szabad szerverre is feltöltötte, azaz "kicsúszhat" a magyar ellenőrzés alól. Magyarországon az Internet cenzúrázhatatlanságát leginkább Mónus Áron esete mutatja. Mónus Áron ugyanis még 1997-ben betiltott és per alá fogott könyveit – többek között saját Mein Kampf-fordítását – reklámozó weblapokat helyezett el az Elender Internetszolgáltató szerverén. Amikor a szolgáltató tudomására jutott az oldalak tartalma, azokat leszedték, és a Mónus Áronnal kötött szerződést felbontották. Az ügy azonban nem maradt ennyiben, mert Mónus ezek után a Matáv szerverén helyezett el egy nyitólapot, amelyről linkek mutattak egy amerikai ingyenes szolgáltató szerverére feltöltött oldalakra. Amikor a Matáv vezetősége ezt megtudta – jellemző módon egy rádióadásból – utasítást adott, hogy a nyitóoldalt a várható jogi bonyodalmak ellenére szedjék le. Ez azonnal meg is történt, sőt a Matáv, mint az egyik legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, azt is el tudta érni, hogy az amerikai szolgáltató is letörölte a reklámanyagot. Az Egyesült Államokban a Matávnet kereskedelmi osztályvezetőjének csak egy telefonjába került, hogy a vitathatatlanul náci eszméket propagáló Mein Kamp-fordítás reklámját megszüntessék. Jelenleg az inkriminált anyag és Mónus Áron más gondolatai mégis négy nyelven olvashatók egy olaszországi szerverről. Mint azt korábban Halmai Gábor alkotmányjogász a Heteknek elmondta: az internet ugyanolyan nyilvánosságot biztosít, mint az elektronikus vagy a nyomtatott sajtó. Ebből kifolyólag – személyes véleménye szerint – a számítógépes világhálón közzétett rágalmak szerzője is becsületsértést követ el, amely vétségért elmarasztalható. Magyarországon ez idáig nem született ítélet "interneten elkövetett becsületsértés" ügyében, azaz nincs bírói gyakorlat erre.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!