Kereső toggle

Kobe Bryant kosárlegenda emlékére

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ötszörös NBA-bajnok Kobe Bryant éppen egy kosártornára igyekezett, amikor kilencedmagával drámai helikopterbalesetet szenvedett. A tragédiában 13 éves lánya is elhunyt. A kosár- és sporttársadalmat sokkolta a halálhír.

Nem kell nagy kosárlabda-rajongónak lenni ahhoz, hogy az embernek a sportágról egyből eszébe jusson Michael Jordan neve. Nos, Kobe Bryantet teljes joggal lehetett az NBA második Michael Jordanjének nevezni: a bajnoki gyűrűi, beállított rekordjai s a Los Angeles Lakers Bryant nevével fémjelzett újabb fénykora is erről tanúskodik. A sztársportoló mindössze 41 évesen hunyt el, amikor rendkívül rossz látási körülmények között, amikor még a hatóságok helikoptereit is visszahívták Los Angelesben, felszállt gépével, hogy odaérjen lánya kosármeccsére. A baleset körülményei még mindig nem teljesen tisztázottak, a zord időjárás miatt a helikopter valamiért hirtelen zuhanni kezdett, majd egy domboldalnak csapódott.

Bryant az volt a 2000-es évek kosártársadalmának, mint ami Jordan a 90-es években. Egy személyben testesítette meg sokak számára a sportágat, üstökösszerű karrierje gyerekek tízmilliói számára tette vonzóvá a kosárlabdát. Már gyerekkorától kezdve VHS-kazettákon elemezte példaképe, Jordan minden cselét és mozdulatát, alig várta, hogy a középiskola után a nem megszokott módon egyből a profi ligában mutassa meg magát.

Az egyetemről és középiskolából érkező játékosok szerződtetése a ligába egy draft nevű metódus keretében történik, ami tulajdonképpen azt takarja, hogy az NBA csapatai különböző szabályok mentén egymás után választhatnak maguknak kerettagot kedvük szerint. A Los Angeles Lakers egy előre lebeszélt cserével szerződtette Bryantet, eligazolva őt a Charlotte Hornetstől. Sokan aggódtak a fiatal játékos miatt, hogy nem fogja megállni a helyét a profik világában, ám az élet cáfolta ezeket az aggályokat. (Bryant még kiskorú volt első szerződése megkötésekor, amit éppen ezért a szüleinek kellett aláírnia.)

A Lakers pár éven belül legendás csapatot épített Bryant és a másik nagy sztár, Shaquille O’Neal köré, akivel három egymást követő évben elnyerték a bajnoki címet. A rendkívüli teljesítménnyel tulajdonképpen átvették a stafétabotot a Jordan-féle Chicago Bullstól, ami nyolc év alatt gyűjtött össze 6 bajnoki címet. A triplázásra ráadásul Jordanék korábbi edzőjével, Phil Jackson vezérletével voltak képesek. Aztán a 2003-as év egyfajta törést hozott a legendás menetelésben. Egyrészt sokakat rendkívül bosszantott Bryant kétségkívül nehezen kezelhető stílusa: szeretett a középpontban lenni, és szinte nem volt neki elég, hogy csapatával győzzön – azt akarta, hogy ő dobja a legtöbb pontot, és a győzelmeket őhozzá kössék. De a törést nem is igazán ez hozta a Lakers csapatába, hanem az, hogy Bryantet szexuális erőszakkal megvádolta egy 19 éves szállodai alkalmazott. A sportoló szerint az együttlét kölcsönös beleegyezéssel történt, és bár a lány elállt attól, hogy a bíróság előtt tanúskodjon, Bryant mellől elpártoltak a szponzorok, megromlott később a kapcsolata az edzőjével és az őt tökéletesen kiegészítő csapattársával, O’Neallal is.

A játékában azonban nem lehetett megzuhanást tapasztalni, a következő években vagy a liga legértékesebb játékosa lett, vagy ő lett a legtöbb pontot dobó játékos, az All-Star jelölésekről nem is beszélve. Miközben Bryant a pályán kíméletlenül tört előre, a magánéletében is meg kellett harcolnia csatáit. A 2000-ben kötött házassága már az esküvő szervezésétől kezdve komoly viharokon ment keresztül, Bryant családja ugyanis nem nézte jó szemmel 21 éves fiuk és a mindössze 18 éves Vanessa szövetségkötését. A sportoló azonban különösen a 2003-as botrányát követően egyfajta életfilozófiaként megpróbálta elkülöníteni a magánéletét a sportkarrierjétől. Utóbbira megalkotta a „Black Mamba” karaktert, amit a kíméletlenül lecsapó kígyófajtáról mintázott, miközben odahaza elkezdte szépen felépíteni a családját. Négy lánya közül a legutóbbi mindössze fél éve született.

A parketten a játékos még egy menetelésbe kezdett 2009-ben és 2010-ben, amikor ismét Phil Jacksonnal kiegészülve újabb két bajnoki címet szerzett a meglevő három mellé. Ezzel Bryant bizonyította a társadalom felé, hogy képes O’Neal nélkül is a csúcsra jutni. A 2010-es évek közepére azonban fizikailag már nem bírta a terhelést, és két évtizednyi hűséges Lakers-szezon után bejelentette visszavonulását. Utolsó mérkőzésén stílusosan 60 pontot dobva, az utolsó percekben megfordítva a mérkőzés állását, vonult le a parkettről.

Az elmúlt években Bryantet mintha kicserélték volna. Bár a kosárlabda iránti szenvedélye továbbra is megmaradt, a korábbi önközpontú, győzelemorientált hozzáállását felváltotta a mentori, támogató, építkező és jövőbe fektető lelkület. A fiatalabb játékosokat rendszeresen tanácsokkal segítette, az utánpótlással rengeteget dolgozott, alakított egy saját kosárakadémiát is Mamba Academy néven, valamint egyre több időt töltött lányaival és feleségével is. Akik személyesen ismerték, azt mondják róla, fontos volt számára a hit és az Istennel való kapcsolat is, rendszeresen imádkozott másokkal és másokért is, gyakran látogatta a helyi templomot.

Ha magánéletileg és személyiségében nem is volt makulátlan példakép, a sporthoz, teljesítményhez való hozzáállása és a maximumra való törekedése minden bizonnyal minta volt minden játékos előtt.

Olvasson tovább: