Kereső toggle

Szívből Soul

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hagyományos cigányzene dallamvilágát és hangszerelését ötvözi modern elemekkel, például rapbetétekkel a Roma Soul zenekar, amely elsöprő hangulatú, virtuóz koncertjeiről ismert.

Az alapítóval, Oláh Gergővel annak alkalmából beszélgettünk, hogy szeptember 12-én tartják lemezbemutató koncertjüket a MOM Kulturális Központban, a Pamina-Thália Menedzseriroda szervezésében.

Miként vezetett az utad az X-Faktortól a Roma Soul zenekarig?

– 2015-ben jött létre a Roma Soul, mert szerettem volna egy olyan zenei projektet csinálni, ami más, mint az addigi megszokott stílusom. Az volt az elképzelésem, hogy folklórral ötvözött modern zenét játszunk, mert mindig szerettem a hagyományos cigány zenét, hiszen ezen nevelkedtem.

Hogyan fogadták az ötletet a szakmabeliek?

– Sok embert megkérdeztem erről, és mindenki, köztük Pajor Tamás és Geszti Péter is nagyon biztatott. Így tehát belecsaptam, és 2015-ben már megvolt a bemutatkozó koncertünk, ami feltűnést keltett. Mi ugyanis tradicionális cigány zenét játszunk modern, trendi zenei elemekkel – ez más, mint mikor valaki például popzenét ad elő roma zenei betétekkel, vagy mulatós zenét játszik.

Ezt instrumentálisan hogy kell elképzelni?

– Van egy beatbox, ami modern és egyedi hangzást ad az egész zenekarnak. Aztán van az együttesben nagybőgő, két gitár, tambura, kanna, tarbuka, szóval sokféle autentikus és modern hangszer találkozik.  De nem csak a hangszerek sokszínűek: maga a zenekar is vegyes, romák és nem romák alkotnak együtt valami újat. Ezzel is azt üzenjük, hogy Isten a bőrszínünktől függetlenül mindannyiunkat csodálatos embernek teremtett, az Ő képmására.

Most lesz az első lemezetek bemutató koncertje. Ez egyfajta összegzése lesz az eddigi munkátoknak?

– Már ismert és új feldolgozások, valamint saját szerzemények is lesznek az albumon. Az együttes tagjai között nagyon erős barátság alakult ki, ebből is fakad, hogy minden dalunkat igyekszünk megtölteni pozitív üzenettel, életszeretettel és vidámsággal, és szeretnénk, ha ez a hallgatóinkra is átragadna. A koncertünknek is azt a címet adtuk, hogy „Szívünkkel, lelkünkkel – lemezbemutató koncert”. Az album hangzásvilágába is beletettük minden tudásunkat, de élőben talán még fergetegesebb lesz a hatás a hangszerek látványával, a cigány táncosokkal és a vendégzenészekkel.

A zenekar tagjai világnézetileg is különböznek?

– Heten vagyunk, ebből ketten nem újjászületett keresztények ugyan, de nagyon nyitottak az evangéliumra. A hitbeli különbség nem okoz nehézséget, sőt, amikor egy-egy koncert előtt imádkozunk, ők is beállnak a körbe, és szeretik ezeket a pillanatokat velünk együtt megélni.

Az ősi cigány dalok feldolgozása során mennyire érvényesül a keresztény életszemléleted?

– Szeretem az ősi cigány dallamokat, hangszereket, mert fantasztikus dolgokat lehet belőlük kihozni. A szöveggel kicsit más a helyzet: a saját dalaink szövegét mi írjuk – Pajor Tamás több dalunk szövegírója –, az eredeti cigány dalok feldolgozásánál pedig odafigyelünk azok szövegére is. Közülünk többen perfekt beszélnek cigányul. Nagyon sokszor mondják például azt a szót a cigány dalokban, hogy „temeráv”, ami azt jelenti, „haljak meg”. Ezt mi kihagyjuk, vagy átírjuk. Szóval hagyományőrzők vagyunk, de a saját lelkületünk szerint.

Kik a célközönségetek?

– Azt látom, hogy a jó roma zenét származástól függetlenül mindenki szereti. Én talán zeneileg semmiben nem hittem még ennyire, mint a Roma Soulban. Mivel rendkívül fontosnak tartom a cigányság melletti kiállást, örülök annak, amikor csak egy picit is jobb fényben lehet bemutatni a cigányokat. A zenekarral is ezt a célt akarjuk szolgálni.

Olvasson tovább: