Kereső toggle

A világ leggyorsabb embere

Usain Bolt feltámasztott egy sportágat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
A mosolygós Usain Bolt a sportága ikonjává vált, újra népszerűvé tette az atlétikát.

London káprázatos olimpiai stadionjában hatvanhatezer ember lélegzetét visszafojtva figyelte a 4x100 méteres váltó világbajnoki döntőjét. Harminckét kiváló atléta melegített a rekortánon, de az egész világ szeme csak egyetlen sportolóra szegeződött, a földkerekség leggyorsabb emberére: Usain Boltra. A jamaikai válogatott a 2008-as pekingi olimpia óta veretlen volt ebben a számban, és több millió ember reménykedett, hogy ez a futam után is így marad.

Miután eldördült a rajtpisztoly, a pattanásig feszült néma stadion egy emberként robbant fel, és kezdetét vette a heroikus küzdelem. Háromszáz méter után a jamaikai váltó a negyedik helyen állt, és a nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Usain Bolt következett. Az atlétikai világ legemblematikusabb figurája készen állt, hogy utoljára, még egyszer sokkolja az emberiséget, de húsz méter után a lába görcsbe rándult, és az élő legenda a földre hullt.

A nézősereg ijedten nézte, hogy azt az embert, aki feltámasztotta az atlétikát, kerekesszékben akarják levinni a pályáról. Bolt fájdalmas arccal, de feltápászkodott a földről, és csapattársai segítségével vonult büszkén az öltözőbe. Ugyan ezt már nem verhetetlenül, de mégis igazi bajnokként tette.

Usain Bolt a jamaikai Sherwood Content nevű kisvárosban látta meg a napvilágot, és már egészen kis korában látszott, hogy istenadta tehetség. Mint legtöbbször, az ő esetében is rögös út vezetett a világsiker felé. Usain az atlétika előtt eredetileg a futballt és a szigetországban oly népszerű krikettet választotta. Egy interjúban így emlékezett vissza a gyerekkorára: „Folyamatosan mozogtam, másztam, futottam, pörögtem. Édesanyám jajgatott, egyszer még orvoshoz is elvitt, mert azt hitte, valami bajom van. A doktor viszont rám nézett, majd elmondta, nincs velem semmi probléma, csak hiperaktív vagyok.”

A kiváló atlétát fiatalkorában számos sérülés érte, ugyanis gerincferdülése miatt a bal lába két centivel hosszabb volt a jobbnál. Emellett az ifjú Usainnal az edzőinek is meggyűlt a baja, ugyanis a fiú nem igazán akart edzeni. A korábbi olimpikon, Pablo McNeil, a jamaikai atléta első edzője mesélte a sajtónak, hogy 2002-ben Usain a Karibi Játékokon annyira nem akart versenyezni, hogy egy furgon hátuljában rejtőzött el. Végül rendőrségi ügy lett a dologból, amiért McNeilt hibáztatták.

Bolt hozzáállását a 2002-es junior világbajnoki arany változtatta meg, amelyről így nyilatkozott: „Soha nem voltam még olyan feszült, mint a döntő előtt. Tudtam, mindenki aranyat vár tőlem. Nyertem is, és ez megváltoztatta az éle-temet, mert akkor döntöttem el, hogy nem akarok többé idegeskedni.” Édesanyja a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy emlékei szerint fia tinédzser korában nagyon ideges volt a nagy versenyek előtt, és sokszor el is sírta magát, de mindig sikerült megnyugtatnia őt az alábbi mondattal: „Isten veled van, és én imádkozni fogok érted.”

Sokan nem tudják, de Bolt élete első világversenyét Magyarországon futotta. A 2001-es debreceni ifjúsági világbajnokságon állt rajthoz, tizennégy évesen nála két-három évvel idősebbekkel szemben. Végül nem tudott 200 méteren a döntőbe kerülni, ami akkoriban még a fő száma volt. A nyolcszoros olimpiai bajnok egészen 2007-ig sosem indult 100 méteres versenyen, de kérésére – a mai napig mellette lévő – edzője, Glen Mills engedélyezett neki egy próbát. Ez olyannyira jól sikerült, hogy 2008 májusában karrierje ötödik 100 méteres futamán 9,72 másodperces világcsúcsot száguldott.

Az atlétika a 2000-es években fekete korszakát élte, ugyanis sorozatos doppingbotrányokról volt hangos, és a sportág népszerűsége is aggasztóan csökkent. A 2008-as pekingi olimpián azonban egyik pillanatról a másikra minden megváltozott. Egy huszonkét éves ismeretlen fiú az akkori sztárokat, Asafa Powellt és Tyson Gayt utcahosszal maga mögé utasítva, kikötődött cipőfűzővel, szinte táncolva futott be a célba. A világ egyszer s mindenkorra megismerte az olimpia során triplázó Usain Bolt nevét. Sokakban felháborodást keltett, hogy Bolt kiengedett az utolsó 20 méteren, és a cél előtt a mellét döngette. Később Asafa Powell elmondta egy interjúban, hogy az ifjú bajnok egyesével bocsánatot kért tőlük, és elmondta, hogy senkit nem állt szándékában megalázni.

Azóta a 195 centiméter magas vágtázó a sportága ikonjává vált, és egymaga támasztotta fel a haldokló, egyre népszerűtlenebb atlétikát. Mára az olimpia legjobban várt eseménye a 100 méteres síkfutás és a 4x100 méteres gyorsváltó. A sportok királynőjének is hívott atlétikának nagy szüksége volt egy olyan sztárra, aki legyőzhetetlennek bizonyul, közönségkedvenc és nincsenek doppingügyei. Az elmúlt napokban zajló londoni világbajnokságon döbbenhettünk rá, mennyire is kellett a sportágnak Usain Bolt. A nézők ugyanis nap mint nap füttykoncertben részesítették a jamaikai legnagyobb vetélytársát, a botrányairól híres Justin Gatlint. Az amerikai sprinter is lehetett volna a síkfutás új legendája, ehelyett többszörös doppingvétség miatt négy évre eltiltották, és úgy tűnik, örökre kiírta magát az emberek szívéből.

Míg a balhés Gatlin a csalás és a szteroidok élő szobrává vált, addig Usain az emberséges, mosolygós példaképpé nőtte ki magát. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke így nyilatkozott a világ leggyorsabb emberéről: „Ezután is lesznek kiváló atléták, de az űrt, amit ő hagy maga után, valószínűleg senki se tudja betölteni.” Bár nem voltak botrányai, Bolt rendszeresen szerepelt tévés show-műsorokban, szívesen fotózkodott brazil szambatáncosnőkkel, és bulizott hajnalig. De emellett igyekezett a körülötte lévő emberekre odafigyelni, és számos jótékonysági rendezvényen vett részt. Az évek során az atlétika nagykövetévé vált, s ezt a küldetését visszavonulása után is folytathatja.

Azzal, hogy a világ leggyorsabb embere szögre akasztotta a cipőjét, újabb olyan sportcsillagtól búcsúzhatunk, mint a három Michael: Schumacher, Phelps és Jordan. Egy biztos, az 1936-os berlini olimpia színes bőrű bajnoka, Jesse Owens óta nem volt ekkora világsztárja az atlétikának, mint Usain Bolt.

Olvasson tovább: