hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A popkultúra forradalma
50 éves a Sgt. Pepper

2017. 06. 22.
„Hát ennyi. Végre nem vagyok többé Beatle!” – sóhajtotta felszabadultan a huszonhárom éves George Harrison, miután a Beatles repülőgépe este 11-kor felszállt San Franciscóból, az együttes utolsó, fizető közönség előtt megrendezett koncertje után. A zenekar kulturális hatását tekintve mindez mégis egy új korszak nyitányát jelentette. A Beatles hátat fordított az élő fellépéseknek, hogy a stúdióban forradalmasítsa a modern populáris zenét. Ötven éve, 1967. június 1-jén jelent meg az Egyesült Királyságban a rockzene egyik legbefolyásosabb albuma: a Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band – az együttes zenei teljesítményének csúcspontja, egyben a hatvanas évek szexen, drogokon és keleti miszticizmuson felnőtt ellenkultúrájának mérföldköve és korhű lenyomata.

John Lennon, aki tisztában volt a pillanat jelentőségével, a Candlestick Park színpadán még sietve elkattintott magáról egy önarcképet – szelfiről ekkoriban természetesen szó sem volt –, a fotó hátterében a rajongók tömegével. A világ leghíresebb zenekara, egyszersmind korának legnagyobb hatású kulturális jelensége 1966. augusztus 29-én – nagyjából 1400 közös fellépés után – maga mögött hagyta a koncertezés taposómalmát.

A Brian Epstein menedzser kötötte turnészerződések értelmében az együttesnek évekkel korábbi popstílusú dalait kellett nap nap után, visító közönség előtt ledarálnia. Pedig a Beatles zenei identitása egészen meglepő fordu­latokat vett, és új irányokban teljesedett ki. Ezt a Revolver című, alig egy hónappal korábban piacra dobott hetedik albumuk után a legszőrösebb szívű kritikusok sem vitatták. Paul McCartney mégis olyan festőkhöz hasonlította a szinte minden nap fellépő együttes tagjait, mint akiket eltiltottak az ecsettől, és most korábbi mázolmányaikkal házalva róják a vidéket.

Az Epstein akaratából kordába préselt Beatlesnek elege volt a vándoréletből, a tolakodó sajtóból, az ekkorra egyre ódivatúbb gombafrizurából (jóllehet az úgynevezett „brit invázió” zenekarai körében ez az egyenfazon még évekig népszerű volt), leginkább pedig abból, hogy saját maguk számára is csak a csendes és visszafogott japán közönség előtt derült ki, mennyire csapnivalóan játszanak már a színpadon. Erre reflektáltak később Lennon szavai: „A zenét nem is hallotta senki. Nem is volt igazi koncert, csak látványosság, ahol mi voltunk az attrakció, és a zenének semmi köze nem volt hozzá.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!