Kereső toggle

A neve se említtessék többé?

„Homofób” kijelentéseiért indult boszorkányüldözés a 24 Grand Slam tornát nyert Margaret Court ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Margaret, beviszed a tenisz világát a sötét középkorba - szállt bele keresetlen szavakkal minden idők legsikeresebb teniszezőjébe John McEnroe, az Eurosport tenisznagykövete, miután Margaret Court élesen felszólalt a női sportban terjedő leszbikus életmóddal szemben. A bibliai hitét megvalló teniszcsillag hét éven át vezette a világranglistát, mégis élete nagy fordulópontjának nem az első Wimbledoni győzelmét tartja, hanem azt a csodálatos napot, amikor megtért és betöltekezett Szent Lélekkel.

 „Egy nyomortelepen nőttünk föl, egy szoba egy ággyal jutott négyünknek, miközben anyám egy biciklivel az iszákos apám előtt tekert a gyárba, hogy fölvegye a fizetést, mielőtt apám elinná” – adott bepillantást Margaret Court abba a nyomasztó és félelemmel teli otthonba, ahol megszületett benne a döntés, hogy ő lesz az első ausztrál teniszezőnő, aki megnyeri Wimbledont. Mivel utálta a sulit és a tanulást, így a folyamatos presszió elől a szegénynegyed határán fekvő teniszpályára futott ki minden délután, hogy kiengedje magából az elvetettségből fakadó feszültséget. Mivel anyja hülyeségnek tartotta a sportot, így a szomszédtól kölcsönkért régi, viseltes ütővel kezdett el gyakorolni, labdát pedig úgy szerzett, hogy a kutyáját megtanította összeszedni a bokorba lőtt és elhagyott játékszereket. „Nagyon szégyenlős, bizonytalan, magamba forduló, magányos kislány voltam. Nem tanultam, nem is értettem semmi máshoz csak a teniszhez” – indokolta, nyolcéves korától miért fordította minden energiáját a barátnők és a srácok helyett arra a sportra, ami az egyedüli örömöt jelentette számára az életben.

Egy helyi edző fölismerte benne a csúcsra vivő ambíciót, így szárnya alá vette és kemény kezekkel kihozta belőle a maximumot: „Ha hat-négyre nyertem, rögtön jött a kérdés, miért nem verted hat-nullára?” Tizenhét éves korára már megnyerte az Australian Opent, egy évre rá pedig nagy álmát, Wimbledont. „Éhes voltam a győzelemre, csak az tudott kielégíteni” – vallotta be üstökösként fölívelő sikerének titkát, ami hét éven keresztül a világ legjobb női teniszezőjévé tette, és szédületes karrierje során tíz meccséből kilencet megnyert. Agresszív, folyamatosan támadó, kíméletlen stílusa állva hagyta a többségében jómódú családból érkező, „úri teniszt” játszó konzervatív játékosokat, extragyors szervái pedig már az első ütésre eldöntötték, ki kapja a pontot a menet végén. Court pontosan úgy játszott, ahogy a világot kislányként megismerte: kegyetlen, és csak a teljesítmény kap benne elismerést. Bár 1967-ben férjhez ment és sorra születtek gyermekei, eszébe nem jutott, hogy fölhagy a teniszkarrierrel, és a ’71-es Wimbledont legidősebb fiával, Daniellel a hasában játszotta végig. Ráadásul akkor még pénzt sem lehetett keresni a pályán, így kizárólag a szenvedély hajtotta. „Soha nem tartottam szünetet, tíz hónap a világ körül, majd a hazai versenyek kitöltötték az egész évemet” – mondta erről az időszakról. Férje ennek ellenére támogatta, mert látta, hogy csak így talál Court nyugalmat az életben. Ha nem játszhatott, rögtön depresszió és öngyilkossági gondolatok gyötörték.

Első Grand Slam győzelme után a belső vívódása egyre nyugtalanítóbb lett, a szüleitől kapott szeretethiányt már tudta, hogy semmilyen siker nem tudja pótolni. Ugyan katolikusként nevelték, minden héten elment templomba és minden nap imádkozott – elsősorban a győzelemért –, sosem érezte, hogy Jézus közel lenne hozzá. „Azt tudtam, hogy Isten létezik, sőt éreztem figyelmét magamon, amikor játszottam és kértem, hogy »Uram segíts meg, Uram segíts meg«, sőt, ha a sajtó kérdezte, miért játszok olyan jól, rögtön azt válaszoltam, azért mert ez egy ajándék Istentől. Vágytam rá, de mégis annyira távolinak tűnt”– írta le a benne zajló bizonytalan istenkeresést, amiben akkor jött fordulat, amikor egy barátjától kapott egy könyvet az újjászületésről, miszerint létezik személyes kapcsolat is az Úrral, nem csak az a formális és merev, amit a templomban megismert. Ezzel meglepően egy időben egyik legjobb barátnője megtért egy pünkösdi gyülekezetben. Rögtön eszébe jutott ez a könyv, így azzal a felkiáltással „hiszen erről már olvastam” rögtön el is kísérte az összejövetelre. „Elmentem, leültem, hallgattam őket, amikor egyszercsak mintha villám ütött volna belém, hirtelen azt éreztem, hogy valami fölállít a székről és vonz előre a pulpitus elé. Mindenki tudta ki vagyok, de nem érdekelt, akkor ott átadtam a szívemet Jézusnak” – írta le a számára teljes mértékben természetfölötti élményt, ami után annyira megérintette „Isten ereje”, hogy hasonlóan a korai egyházhoz rögtön – anélkül, hogy tudta volna mi az – elkezdett szólni nyelveken, ami a Bibliában a Szent Szellem vételének a jele. Annyira valóságos volt a számára amit átélt, hogy többet sosem volt kérdés számára, hogy üdvössége van és végre hazatalált.

Szólhat-e egy világbajnok nyelveken?

Mivel ettől kezdve folyamatosan bizonyságot tett Jézus Krisztusról a riportereknek és a közönségének, a sajtó hamar gúnyolni kezdte a közben egyik Grand Slamet a másik után nyerő világsztárt, főleg a pünkösdiekről szóló „nevetséges történetek” miatt. Különösen a nyelveken szólás volt a célkeresztben és a Tennis magazin meg is jegyezte, csak egy „kattant” nő vállalja azokat a vitákat, amit ezek a „zavaros” jelenségek okoznak. „Na ne már, egy ausztrál világbajnok nyelveken szól?” – tette hozzá élcelődve a The Guardian. A Kooyong teniszklub, az ausztrál tenisz centruma 1976-ban el is távolította Court arcképét a hírességek csarnokából, ezzel jelezve, hogy bár messze a legjobb ausztrál teniszező, de számukra mégis „kívülállónak” számít különös vallási meggyőződése miatt. Ekkortól kezdve folyamatosan körülötte lebegett hol kimondva, hol kimondatlanul, hogy a hitével és a szavaival „szégyent hoz a nemzetre”, ami a teniszcsillagot nagyon mélyen megbántotta, hiszen mindig büszke volt arra, hogy mind a 62 tornagyőzelmén a hazáját képviselte. Sokan akarták őt mellőzni, de miután a pályán folyamatosan csúcsokat döntött, idővel a sajtó is kénytelen volt finomítani a kezdeti gúnyos élcelődésen.

1976-ban 34 évesen vonult vissza, több olyan rekorddal, amit azóta se tudtak megdönteni. A Grand Slam négy nagy versenyéből az Australian Opent 11-szer, a Roland Garrost 5-ször, Wimbledont 3-szor, a sorozatot lezáró US Opent pedig szintén 5-ször nyerte meg egyéniben. Erre egyedül Serena Williams volt rajta kívül képes, aki eggyel kevesebb, 23 Grand Slam címet nyert, bár párosban továbbra se tudja megközelíteni Court 40 győzelmét. A mai napig verhetetlen teniszkarrier feszessége és a hitével kapcsolatos támadások azonban súlyosan kihatottak az egészségére, visszahozva a korábbi mély depressziót és álmatlanságot. Gyógyszereket szedett és próbált szerető családja körében regenerálódni, de a fejében kavargó öngyötrő gondolatokat sehogy sem tudta száműzni.

A pünkösdi közösség, ahová járt, ráadásul mindezt az „Úrtól való szenvedésnek” tulajdonította, ami csak tovább fokozta az éjszakánként rátörő elvetettséget és szorongást. „Ekkor még nem sokat tudtunk a Bibliáról és arról, hogyan lehet a hitben növekedni, hiszen a tenisz és a gyerekek töltötték ki az időnket. Nem tudtam miért, de az életem valódi pokollá változott, úgy éreztem nincs értelme az egésznek” – emlékezett vissza a visszavonulását követő rendkívül sötét időszakra. „Uram, haza akarok menni hozzád, semmit nem tudok már adni a férjemnek, sem a gyermekeimnek, vegyél magadhoz!” – könyörgött esténként az Úrnak, amire a válasz végül nem a halál, hanem a hit üzenete volt. Ezt pedig a Demos Shakarian nevével fémjelzett Keresztény Üzletemberek Hálózata hozta el számára, akiken keresztül megismerkedett az Amerika-szerte terjedő „hit mozgalommal” és Kenneth Hagin tulsai prédikátor szolgálatával.

„A hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által. Tudsz növekedni hitben!” – mondták nekik az első összejövetelen, majd elhangzott az az ige, ami újabb fordulópontot hozott Court éle-tébe: „Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak (angolul sound mind – nyugodt, magabiztos elme) lelkét” – ahogy ezt hallotta, rögtön hitre jutott a gyógyulásában, és ettől kezdve úgy olvasta a Bibliát, mint egy gyógyszert, el is nevezte magában „evangélium tablettának”. Férjével megegyeztek abban, hogy szanatórium helyett beiratkozik a Rhema bibliaiskolába, ahol életében először hallott úgy a Bibliáról, mint szóról szóra igaz és természetfeletti eredetű könyvről: „Korábban csak kedves történetek, példázatok voltak a számomra, most már viszont valódi gyógyító és szabadító erőt láttam benne” – szívta magába a hit üzenetét Court, aki ettől kezdve sohasem kérdőjelezte meg azt, amit a Biblia állít, akármilyen gyűlölet és megvetés áradt rá. Az „evangélium tabletta” pedig működött.

A bibliaiskola végére a túlhajtott sportteljesítményből fakadó szívproblémái orvosai megdöbbenésére klinikailag igazoltan is eltűntek, a depresszióról pedig így nyilatkozott: „mintha lemászott volna a vállaimról és a fejemről”.

Kenneth Hagin és a győztes hit titka

A Court család örömmel és hittel teljesen hazatért Ausztráliába, ahol 1995-ben megalapították az Élet Győz Gyülekezetet, ami kezdeti kis csoportból mára egy több száz fős dinamikus közösség lett a nyugati parton, Perth városában. Annak ellenére, hogy milyen szégyenlős és dadogós volt korábban, hetvenévesen folyamatosan hívták országszerte, hogy az igéről és a bizonyságáról tegyen tanúságot az emberek előtt. Ahogy a teniszben, úgy a pulpitus mögött is magabiztosan és dinamikus hittel buzdít mindenkit arra, hogy az egész életüket alapozzák rá Isten beszédére, ami az egyedüli biztos pont a hedonizmusba és értéktagadásba merülő nyugati kultúrában.

„Martina számomra továbbra is egy nagyszerű teniszező marad, de jobban örülnék, ha a fiatal generáció olyan játékosokat látna az élvonalban, akikkel azonosulni tud. Rendkívül szomorú, ahogy gyerekekkel meg akarják szerettetni a homoszexuális életmódot” – válaszolta bátran egy riporter kérdésére, amikor a rangsorban utána következő teniszsztár, Martina Navratilova a nyilvánosság előtt vállalta, hogy leszbikus, majd elvált férjétől és összeházasodott egy orosz szépségkirálynővel. A „fölháborító” kijelentésén szörnyülködő újságírók legújabb konspirációs elmélete szerint a „fanatikus” legenda számára csupán azért „savanyú a szőlő”, mert 1975-ben, miután Court kifogásolta

Billie Jean King hangos szólamait az abortuszról és a feminizmusról, a nagy riválisa legyőzte őt Wimbledonban. Amikor 1981-ben nyilvánosságra került, hogy King tíz éve együtt él a titkárnőjével, a teória szerint Court úgy döntött, így akar bosszút állni rajta a vereségért. „Szomorú, hogy ezzel vádolnak” – reagált a hitében minden fronton támadott teniszcsillag a SkyNews-nak, majd hozzátette, hogy „már kislányként úgy gondolkozott a házasságról, mint egy férfi és egy nő szövetségéről”, csak éppen akkor ez még szerinte természetes volt. Nem mi, hanem a világ változtatta meg erről a véleményét – vágott vissza, amikor a gyülekezetét azzal vádolták, hogy azért „támadják a meleg közösséget”, mert így akarnak híveket és közfigyelmet szerezni maguknak.

Egy kemény szerva a családért és Jézusért

„Amikor én játszottam, már akkor is voltak páran, de ez a szűk réteg aztán bevonta a fiatalokat is partikba és ebbe az életmódba, mert mind szerettek volna a bajnokok köré kerülni” – beszélt nyíltan a Christian Vision keresztény rádiónak idén májusban a női teniszezők között terjedő leszbikus életmódról, ami általános verbális lincshangulatot indított el vele szemben. Különösen, hogy az interjú végén kitért a genderideológia térnyerésére is a lányok között: „A gondolat, hogy én fiú vagyok és nem lány, olyan érzelem és szenvedély, ami a gonosztól van!” – majd hozzátette – „Erre képes volt Hitler és Sztálin is, a gyerekek gondolatait át lehet nevelni, és ma a világban pontosan ilyen átnevelés zajlik” – hozta le a világ összes sport- és közéleti lapja a világ legsikeresebb teniszezőjének „rasszista” és „homofób” szavait.

A The New York Times újra elővette a „nyelveken szólást”, azt sugallva, hogy ezt a gondolatot is fentről kapta telefonon, utalva Court azon kijelentésére, hogy a nyelveken szólás olyan, mintha „fölhívnánk Istent telefonon”.

Hazánkban a hvg.hu kommentálta Court kijelentését: Vándor Éva újságíró szerint a teniszsztár „olyan kulturális és társadalmi béklyókat dicsőít, amelyek elnyomóak és kirekesztőek, és amelyek egyszerűen elveszik az emberektől a lehetőséget a boldogulásra”. Court „sajátos bibliaértelmezésnek” titulált véleményét azonban a Biblia egyértelműen alátámasztja: „Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak: útálatosság az.” (3Mózes 18:22) Ez pedig a sportlegenda számára az egyedüli abszolút igazság a kérdésben. „Ez nem a Margaret Court Arénáról szól, hanem csakis az igazságról” – prédikált a gyülekezetében, miután a „tele van leszbikusokkal” botrány kirobbant, és Andy Murray vezetésével több teniszező felvetette, hogy bojkottálják az Austral Opent addig, amíg a teniszszövetség le nem veszi a nevét a versenynek otthont adó stadionról. John McEnroe, a botrányairól híres teniszceleb, akit amúgy Courttel szemben semmilyen támadás nem ért azért a kijelentésért, hogy „mindenki doppingol a teniszben”, rögtön egy káromkodással teli gúnyvideót publikált a Eurosport hivatalos Twitter oldalán. Ebben arról élcelődik, hogy fel fogja hívni barátját, Elton Johnt, és egy hatalmas pride bulit rendeznek a Courtről elnevezett stadionban, majd megüzente neki, hogy egyszerűen „lesz…ja”, amit mond. A több száz portálon megjelenő, a világ egyik legnézettebb sportcsatornájában is leadott klipre a teniszszakma általános derűvel reagált, mire az ausztrál miniszterelnök is elhatárolódott Courttől, hangsúlyozva, hogy a pályát csak a teniszteljesítménye miatt nevezték el róla, semmi egyébért.

Az aréna átnevezéséért indított petíció már 10 000 aláírás fölött van. Ebben azt írják: Court méltatlan az ausztrál nép „megbecsülésére”. Azonban az ideje nagy részét kilenc unokájának és gyülekezetének szentelő bajnok – miközben elismerte, hogy nagyon mélyen megviselik az életét a megtérése óta folyamatosan kísérő támadások, szidalmak – továbbra is kiáll amellett az igazság mellett, ami 1971-ben megváltoztatta az életét.

„Meg kell védenünk a házasságot, mert ahogy vannak emberi törvények, és ha a rendőr azt mondja stop, akkor megállunk, ugyanígy vannak isteni törvények is, amiket még ennél is jobban tisztelnünk kell” – világosította föl a SkyNews riporterét Court, majd amikor a meghökkent riporter megkérdezte, mi motiválja ebben a harcban, hozzátette: akit egyszer megérint Isten valóságos jelenléte, „az a Földön nem tud többé másért élni, csakis Jézus Krisztusért”.

Olvasson tovább: