Kereső toggle

Egy illúzió vége

Brad Pitt leltárt készített eddigi életéről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ötvenes éveiben járó William Bradley (Brad) Pitt élete fordulóponthoz érkezett. A vörös szőnyegen nemegyszer feltűnt hírességnek a szakmai és párkapcsolati csillogás időszaka után komoly magánéleti törésekkel kell szembenéznie: tizenkét éves gyümölcsöző kapcsolata bomlott fel Angelina Jolie-val, akivel ez idő alatt hat gyereket neveltek együtt.

Angelinát és Bradet Hollywood olyan álompárként tartotta számon, akik hosszabb ideje élnek stabil párkapcsolatban. A Jolie–Pitt páros igyekezett a kiemelt közfigyelmet jó célokra felhasználni: örökbe fogadott gyermekeket neveltek, közös alapítványukon keresztül számos szükségben lévőt támogattak a celebmagazinokban megjelent képeik bevételéből. Angelina emellett 2012-ben az ENSZ különleges megbízottja lett, felszólalt a menekültek érdekében, míg Brad otthont építtetett a Katrina hurrikán New Orleans-i áldozatainak.

Kilenc év együttélés után a 2014-ben titokban megkötött házasságot 2016-ban válás követte. A válókeresetet Angelina nyújtotta be „kibékíthetetlen ellentétekre” és a gyerekek érdekeire hivatkozva. A pár azóta hallgatásba burkolózott a nyilvánosság előtt, a bulvárlapok sokasága ezért különbnél különb elméleteket próbált kreálni a válás mögött meghúzódó okokról. A hosszú csendet Angelina Jolie egy BBC-nek adott rövid interjúja törte meg, amit Brad Pitt őszinte feltárulkozása követett a GQ Style magazin hasábjain. A színész nyersen és kendőzetlenül mesélt Michael Paternitinek élete buktatóiról, saját hibáiról és a folytatásról.

Hollywood ünnepelt sztárja jelenleg a világtól elvonultan él a hollywoodi dombok között az egykori családi komplexumban a kutyájával, szobrászkodni tanul, terapeutához jár, és fél éve száműzte az alkoholt az életéből.

„A Missouri állambeli Springfieldben nőttem fel, búzatáblák között. (…) Tíz percre a várostól pedig már erdőkhöz, folyókhoz és az Ozark-hegységhez érkeztünk. Lenyűgöző vidék” – kezdi beszámolóját az ismert színész és Oscar-díjas filmproducer. Fiatalkori emlékeit feltárva elmondja, az izgalmas természeti környezet mellett a kereszténység is domináns szerepet kapott életének e szakaszában. Baptista családban nőtt fel, ahol a tisztaság, szigor és a bibliai szabályok betartása állt a középpontban.

„Amikor középiskolás lettem, a családom egy karizmatikusabb mozgalomhoz csatlakozott, ami nyelveken szólást meg kézfelemelést is jelentett – kommentálja a jelenséget Pitt, megfűszerezve néhány obszcén kifejezéssel. – Ugyanakkor tudom, hogy akik ezt elhitték, valamit tényleg felszabadítanak. Istenem, bonyolult lények vagyunk” – fejezi be a gondolatmenetet. „Sosem értettem, miért ezzel nőttem fel: Ne csináld ezt, ne csináld azt! Az egész csak a tiltásokról szól” – fakad ki Pitt az interjúban. Hogy korábbi határait kitágítsa, szakított a szülei által preferált irányvonallal, 1987-ben otthagyta a Missouri Egyetemet, hogy Los Angelesben egyengesse színészi karrierjét. Kezdetben tévéműsorokban tűnt fel kisebb szerepekkel, többek között a Dallasban. Az áttörést a Thelma és Louise film hozta el számára 1991-ben, ezt követően számos hírességgel forgatott együtt, többek között Tom Cruise-zal, Bruce Willis-szel vagy Morgan Freemannel.

Elmondása szerint a főiskolai évek óta az alkohol és a marihuána folyamatosan az élete része volt. „A főiskola után nem emlékszem, hogy lett volna olyan nap, amikor nem ittam vagy füveztem. Őszintén mondom, ami a vodkát illeti, egy oroszt is az asztal alá ittam volna, annyit vedeltem. Profi voltam benne.”

„Eddigi életem során több olyan pont volt már, mikor elegem lett magamból. És ez a mostani egy nagyobb kiábrándulás. Mindig az ilyen pillanatok generálták, hogy változtassak a dolgokon, úgyhogy ezekért hálás vagyok. Mikor családot alapítottunk, felhagytam mindennel, kivéve az ivást. (…) Egészen tavalyig nem törődtem ezzel, és rengeteget vedeltem, ami viszont problémához vezetett.”

Az alkohol mellett Pitt beszélt az otthon kapott szülőképről, ami szintén nehézségeket okozott saját családjában.

„Nehezemre esik leltárt készíteni az érzelmeimről. Sokkal könnyebb elfedni őket. Egy »apa-tudja-a-legjobban« típusú mentalitás közepette nőttem fel: apa mindenre képes és szupererős – ahelyett, hogy megismerhettem volna az igazi embert mögötte, akinek kétségei és küzdelmei is vannak. Erős arculcsapás volt számomra a válás: többnek kell lennem értük (…), mert eddig nem jeleskedtem ezen a területen.”

„A család az első. Az emberek a halálos ágyukon nem arról beszélnek, mit szereztek meg vagy milyen díjat nyertek. Azokról beszélnek, akiket szerettek vagy amit megbántak. (…) A gyerekek annyira finom lelkűek. Mindent magukba szívnak. Fogni kell a kezüket és elmagyarázni a dolgokat. Meg kell hallgatni őket. Amikor viszont »elfoglalt« üzemmódba kapcsolok, nem hallom őket. Ezen változtatni akarok.”

A színész kiemelte, az emberek általában vett együttéléséhez a kulcs a kommunikáció és a kapcsolódás. „Mindannyian sejtek vagyunk egy testben, ugyanannak az építménynek vagyunk a részei – még ha néhányan közülünk rákos sejtként is viselkedünk. Segítenünk kell egymásnak, ez a lényeg.”

A beszélgetés zárásához közeledve Michael Paterniti a színészi karrier folytatásáról érdeklődött. „Nem igazán tekintek magamra színészként a továbbiakban, távol esik attól, amire most fókuszálok. A filmek olyanok, mint egy olcsó megoldás: ezeken keresztül tudok erős érzelmeket átélni. Ez többé már nem működik apaként. A szerepjátszás nagyon kis szeletet fog képezni innentől kezdve az életemben.”

Olvasson tovább: