hetilap

Hetek hetilap vásárlás
 Deborah: Elvesztette a szeretteit, de a hitét nem
A nigériai dzsihádista terror ismeretlen áldozatai

2017. 05. 18.
Deborah Shettima a nigériai Maiduguriban, a Boko Haram terrorszervezet szülővárosában élt azóta, hogy a lázadó mozgalom 2009-ben gyors növekedésnek indult. Már az is csoda volt, hogy túlélte az állandó harcokat, öngyilkos robbantásokat és merényleteket. Még nagyobb csoda, hogy meg tudta őrizni hitét azt követően is, hogy a Boko Haram megfosztotta minden családtagjától. A keresztény asszonynak - sok más szenvedő társához hasonlóan - az Open Doors emberi jogi szervezet segített talpon maradni.

2012. április 25-én a Boko Haram fegyveres támadói berontottak Deborah Shettima házába (a nevet biztonsági okokból megváltoztattuk). Szeme láttára lelőtték és megölték a férjét, valamint elrabolták két leánygyermekét, a hét­-éves Tabitah-t és a kilencéves Sarah-t. Deborah végig könyörgött nekik, hogy engedjék el a leányait, de az egyetlen válasz, amit kapott, az volt, hogy az egyik terrorista puskatussal arcba verte, mire eszméletlenül a földre zuhant.

Három hónappal később újra a terrorszervezet támogatói törtek be az otthonába. Ekkor megölték Deborah egyetlen fiát. Ezek a lesújtó események mélyen megrázták Deborah-t, és a környezetében mindenki csodálta, hogyan tudta egyáltalán megőrizni a hitét.

Deborah muszlim hitről tért át a kereszténységre, és családja akarata ellenére ment férjhez. Nem várt tőlük segítséget az őt ért csapások után, és nem volt meglepve, hogy a tragédiát rokonai arra akarták felhasználni, hogy visszatérítsék az iszlám hitre. Muszlim szomszédai szintén megfenyegették őt. Azonban ahelyett, hogy engedett volna a követeléseiknek, úgy döntött, hogy elköltözik. A férje által épített házat minden fájdalmas emlékével együtt otthagyta, és másutt bérelt lakást magának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!