hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cipőkereskedőből prédikátor

2017. 05. 25.
180 éve született Dwight Lyman Moody (1837-1899), aki élete során több mint százmillió emberhez juttatta el az evangélium üzenetét. A korán félárvaságra jutott, mélyszegény háttérből érkező, aluliskolázott fiatalemberről senki nem gondolta volna, hogy Oxfordban, Cambridge-ben fog prédikálni, és olyan gyümölcsöző életpályát fut majd be, amelynek szellemi öröksége még a 21. századra is kihat. Az általa alapított gyülekezet, iskolák, könyvkiadó jelenleg is működnek. Moody igehirdetése nagymértékben formálta a 19. századi Amerikát és a fejlett világot, munkásságát amerikai elnökök is méltatták. Története arra is választ ad, hogy valójában milyen emberek alakították – és tették naggyá – az Egyesült Államokat az elmúlt évszázadokban.

Egy unitárius család hatodik gyermekeként született 1837 februárjában Dwight Lyman Moody a Massachusetts államban található Northfieldben. A település három állam találkozásánál helyezkedik el New Yorktól Északra, nem messze attól a helytől, ahol Jonathan Edward szolgált az első Nagy ébredési hullám (Great Awakening) során az 1730-as években.

Moody abban az évben született, amelyben Charles Dickens befejezte világhírű regényét, a korrajzként is értelmezhető Twist Olivért. Az ipari forradalmak hajnalán, amikor új amerikai városok születtek, vagy éppen a meglevők népessége növekedett drasztikusan, jelentős rétegek küszködtek a szegénységgel. Moody is viszontagságos körülmények között nevelkedett, élettörténete pedig nem kevésbé könyvbe – avagy filmbe – illő, mint az említett regényhősé. Ráadásul olyan, valódi történet az övé, amely az evangélium nyomán lett sikeressé.

Az árral szemben

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!