hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Küzdelem a sztálini sötétséggel
125 éve született Mihail Afanaszjevics Bulgakov

2016. 09. 04.
A szovjet-orosz közélet visszásságait groteszk módon ábrázoló írásai, szatirikus színdarabjai épphogy napvilágot láttak (ha egyáltalán), máris eltűntek a boltokból, a színpadokról. Mellőzöttsége anyagi gondokkal párosult. Mégis kompromisszumot nem ismerő, új utakat kereső író maradt a történelem legnehezebb korszakainak egyikében, a Szovjetunió sztálini idő­szakában. Művei ellentmondásaival együtt kikerülhetetlenné teszik életművét. Egy olyan korban védelmezte az alkotó szellem szabadságát, amikor a legkisebb ellentmondás is életveszélyes volt.

Mihail Afanaszjevics Bulgakov 1891. május 15-én született Kijevben, egy nemesi család sarjaként. Apja a hittudományi főiskola professzora, anyja tanárnő volt, aki hét gyermekkel maradt magára 1907-ben. A legidősebb gyermek, Mihail, vallásos nevelést kap, miközben felébred benne az érdeklődés a felvilágosodás eszméi iránt is. Már gimnazista korában szenvedélyes olvasóvá válik: Gogol, Dosztojevszkij, Cervantes, Molière, Puskin a kedvenc írói. Ifjúkorától kezdve egyformán érdekli a képzelet­világ és a természettudomány, de a színház iránt is vonzó­dást érez. A gimnázium után elvégzi az orvosi egyetemet. 1913-ban megnősül. 1916-ban szerzi meg az orvosi diplomát, praxisát falun, majd egy járási kórházban folytatja.

Az orosz polgárháború árnyékában

Az 1917-es forradalmak után behívják az Ukrán Népköztársaság hadseregébe katonaorvosnak, de hamarosan dezertál, és először a Vörös Hadsereghez, végül pedig a Fehér Gárdához kerül. Miután a Kaukázusban tífuszt kap, 1920 elején az immár vörösök uralta Vlagyikavkazban leszerelik. Orvosi pályájának végleg búcsút int, egyre inkább az irodalom felé fordul, és teljes mértékben az írásnak szenteli magát. Kórházbeli tapasztalatai ihlették az Egy fiatal orvos feljegyzései című munkáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!