hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A varrógéptől a rakétaautóig
Villanások az Opel 145 éves történetéből

2016. 07. 14.
Adam Opel édesapja nyomdokait követve elsajátította a lakatosmesterséget és vándorútra indult. Kitanulta a varrógépgyártás fortélyait, majd 26 millió dollárért eladta a cégét az amerikaiaknak. Persze közben történt még egy és más.

Adam Opel Párizsból hazatérve 1862-ben megalapította saját varrógépüzemét szülővárosában, a Frankfurt melletti Rüsselsheimben. 1866-ban a porosz–osztrák háború miatt megnőtt az igény a katonaruhák iránt, ami kedvezett a varrógépek gyártóinak. Az ebből származó jövedelmet Adam Opel arra használta fel, hogy betörjön a járműgyártás területére: 1884-től elindult az Opel kerékpárok gyártása. Az időközben megszületett öt Opel fiú lelkesen vette ki részét ebből az üzletágból: számos kerékpárversenyen indultak el a nevüket viselő bicikliken. A több száz megnyert futam reklámerejű diadalainak eredményeképpen a német kerékpárgyártók között az Opel hamar vezető szerepre tett szert, majd a világ legnagyobb kerékpárgyártójává lépett elő. A siker egyik titka a rendkívül széles kínálat volt – a korabeli Opel kerékpár-katalógusok elképesztő modellpalettát vonultattak fel: kerékpár lánchajtással, kerékpár lánchajtás nélkül, kerékpár csomagszállításra, kerékpár hölgyeknek, kerékpár férfiaknak, tandemkerékpár, versenykerékpár stb. Amikor a cég 1937-ben a csúcson értékesítette ezt az üzletágat, már több mint 2,6 millió bicikli gördült ki a gyárkapun.

Keresd a nőt

Fiai támogatása mellett felesége, Sophie Opel volt az, akiben az alapító nélkülözhetetlen segítőtársra talált. A család példamutató gondviselésén túl ő végezte a cég könyvelését, számolta a béreket, ő határozta meg a vezetőség személyi összetételét, és ügyelt a műhelyek tisztaságára. Kiváló üzleti érzékét dicséri, hogy férje 1895-ös halálát követően támogatta az újabb profilváltást: 1899-től az Opel-termékek palettáján megjelentek az autók és motorbiciklik is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!