Kereső toggle

Hipp-hopp, jön Vuk!

Interjú Jarosch Imre formatervező és ötvös iparművésszel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dargay Attila, a híres Lúdas Matyi,a Pom-Pom, a Szaffi és a Vuk rajzfilmrendezőjének emlékére készült 2010-ben Budán a Vuk játszótér, mely nyáron is nagy élményt nyújt a gyermekek számára. Dargay Attila az évek során fontosnak tartotta, hogy elkészítse a humoros, szórakoztató rajzfilmeket, melyek arra tanítják őket, hogy szeressék, tiszteljék, becsüljék egymást, és védjék az állatokat és a természetet. A Budavári Önkormányzat is fontosnak tartotta a Vuk mesefiguráinak megörökítését, hogy a gyerekek ne csak a tévén keresztül ismerkedjenek meg a híres mesével, hanem a természetben is.

Hányan vettek részt a Vuk játszótéren lévő figurák elkészítésében?

– Kollégámmal, Peredy Zoltán formatervező iparművész barátommal készítettük el a figurákat. Dargay Attila özvegye, Henrik Irén volt az operatőre a filmeknek, amelyeket Dargay Attila készített el. Neki megvoltak az eredeti rajzok. Irénkét felkerestük a lakásán, és közösen kiválogattuk, hogy melyik rajz alapján, melyik rajzfilmfigura készüljön el. Nem volt könnyű a választás.

Hogyan és milyen sorrendben készültek el a figurák?

– Speciális habanyagból faragtuk ki őket. Ezt lefényeztük, erről egy negatív sablont levettünk, majd körbevagdostuk, és ebbe az anyagba be lett dolgozva a figura színe. A mesefigura-kompozíciók egyes részei végül egy olyan műanyagüvegszálas anyagból készültek el, mint amilyenből a hajókat is építik. Minden az EU-szabványok figyelembevételével készült. Meg volt szabva, hogy mennyi súlyt kell elbírniuk, dinamikusan is stabilnak és teherbírónak kellett lenniük. Ha két gyerek ugrál rajta, akkor minimum három súlyának megfelelőt kellett előállítani. A szabványok méretre is kiterjedtek. Például ne szoruljon be az állatok lábai közé a gyerek feje. Végig próbákat végeztünk, hogy minden szempontból meg tudjanak felelni a figurák.

A sündisznónál pedig a tüskék élesek lettek, így le kellett kerekíteni egyesével, hogy ne legyen balesetveszélyes. De a kerekítéseket mindegyik  figuránál igénybe vettük. A fényezés után még egy erős lakkréteggel fedtük be, hogy minél több karcolást, ütést kibírjon. A lakkréteg egy speciális UV-szűrős réteggel lett ellátva, így négy év után is élénk narancsszínűek maradtak.

Mivel túl későn szóltak, hogy mi kaptuk meg a megbízást a figurák elkészítésére, és rendkívül rövid volt a határidő a megnyitó ünnepségig, az történt, hogy Karak és a kis Vuk már elkészült, de se fülük, se farkuk nem volt még. Ebben az ideiglenes állapotban tudtuk kitenni a mesefigurákat. Az őrzés is nagy feladat volt, mivel a gyerekeknek nem volt szabad ráülniük, ennek ellenére egy hölgynek a tűsarkú cipőjével sikerült a kis Vuk lábára rálépnie, de túlélte. Karak és a kis Vuk után Vahúr, a vadászkutya, Szú, a sün, Unka, a béka, a részeg libák és végül nagy Vuk és felesége, Csele készültek el.

A figurák hogy viselik a nagy forróságot és a mínuszokat?

– Teljesen strapabíró játékok, és négy éve semmi nyoma a fagyoknak, sem a 40 fok melegnek.

Dargay Attila több rajzfilmje közül miért pont a Vuk szereplőire esett a választás?

– A játszóteret Dargay Attila emlékére hozták létre. Mi már úgy kaptuk a felkérést, hogy a Vuk  mesefiguráira kértek árajánlatot, de a legnépszerűbb magyar rajzfilm miatt esett a voks a Vukra.

Milyen korosztálynak ajánlja a Vuk játszóteret?

– Mindenkinek, akit érdekel, aki szereti a Vuk mesét és a játszóteret. Gyerekeknek a játszás miatt, a felnőtteknek a nosztalgia miatt érdemes kilátogatni a játszótérre. A figurák minden korosztálynak megfelelnek, sőt még azt is jól viselik, amikor a homok rákerül a gyerekekről a figurákra – még ez sem teszi tönkre, nem válnak karcossá az élethű mesehősök.

Van újabb felkérésük mesefigurákra?

– Igen, szó volt róla, de még nem született döntés. A szintén Dargay Attila rendezésében, Csukás István írásával és Sajdik Ferenc rajzaival készült Pom-Pom meséből a padon ülő Picurt a fején ülő Pom-Pom figurával szeretnék megvalósítani fent a Naphegyen.

Magyarország területén van máshol is hasonló játszótér?

– Nem, sajnos nincs, de biztosan élveznék a gyerekek és felnőttek egyaránt.

 

Névjegy

Jarosch Imre, formatervező és ötvös iparművész (J-design.hu) 1987-ben kapott formatervező művész diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetemen. Előtte a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban ötvösmesterséget tanult. Munkái során sokféle anyagot formál: a fémek minden fajtájával, üveggel és a különböző kompozit üvegszálas műanyagokkal is dolgozik. A tervezésen kívül az egyedi és kisszériás megrendeléseket profi társaival jól felszerelt műhelyében el is készíti, de mások elképzeléseit is szívesen megvalósítja. Munkáiban arra törekszik, hogy a keze alól kikerülő bármilyen tárgy az esztétikai, művészi élményen túl használati értéket is képviseljen, legyen szép és jó legyen megérinteni.
Elismerések:
* 1986: Ferunion német játékpályázat, I. díj
* 1988: Design Center Bútorpályázat, II. díj
* 1990: III. Gépipari Formatervezési Triennálé, Triennálé Díj
* 1991: Magyar Formatervezési Nívódíj
* 1993: OPEL Formatervezési pályázat, Profi III. díj

Olvasson tovább: