hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elment a flamenco nagymestere

2014. 03. 16.
„A flamenco az igazság és az élet zenéje. Ezt nem azért mondom, mert flamencogitáros vagyok, bár ilyen értelemben valóban „soviniszta” lehetek. De a flamenco a szív, a valódi élet zenéje. Mi nem tartozunk iskolákhoz – mi az utca zenészei vagyunk. Ez a lényeg” – nyilatkozta Paco de Lucía gitárlegenda, aki tragikus hirtelenséggel szívinfarktusban hunyt el a napokban.

Kevés olyan zenész van, akinek annyira egyedi és professzionális a játéka, hogy már az első dallamokból felismerhetővé válik. És akire nem a stílusok hatnak, hanem ő hat a stílusokra. Paco De Lucía ilyen zenész volt. Kreativitásával és tehetségével a tradicionális flamenco gitárjátékot nem csak a zene, de a világ részévé tette, és kiemelte az örök kísérő szerepéből. Más zenei stílusok iránti nyitottsága révén új hangszerekkel és irányzatokkal ötvözve pedig valóságos zenei forradalmat robbantott ki.

Paco 1947. december 21-én Francisco Sánchez Gómez néven született egy spanyol kisvárosban, a Cádiz tartományban lévő Algecírasban. Édesapja a hivatásos flamencogitáros, Antonio Sanchez, édesanyja a portugál származású Lucia Gomez. Művésznevét anyja iránti tiszteletből vette fel. Az ötgyermekes családban nemcsak az édesapa, hanem a fivérei is hatottak rá, hiszen Pepe de Lucía (José Sánchez Gómez) és Ramón de Algecíras (Ramón Sánchez Gómez) szintén zenészek, valamint unokahúga (María Lucía Sánchez Benítez) hazájában elismert énekesnő.

„Az édesapám és a fivéreim is gitároztak, szóval mielőtt kézbe vettem volna a hangszert, vagy megtanultam volna beszélni, már hallgattam őket. Sőt, mielőtt elkezdtem volna játszani a gitáron, ismertem a flamenco minden ritmusát. Ismertem az érzést, és hogy mit jelent a zene, úgyhogy amikor játszani kezdtem, közvetlenül azt a hangot játszottam, ami a fülemben szólt” – mondta a művész 1994-ben, a Guitar Playernek adott interjúban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!