hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kegyesség látszata

2014. 04. 03.
Tartuffe, a vallásos képmutató figurája ma is élő. Talán azért, mert az európai emberek gondolkodásmódjába az elmúlt évszázadok során beleégett, hogy ha valaki vallásos, az nagy valószínűség szerint képmutató is: a kegyes cselekedetek mögött pénzsóvárgást, az önmegtartóztató viselkedés mögött illegális vágyakat érdemes keresni. Ennek hordalékaként azok is számíthatnak rá, hogy Tartuffe-ként bánnak velük, akik őszintén próbálják követni Istent.

ANapkirály, XIV. Lajos 1664 tavaszán nagyszabású ünnepséget szervezett szeretője tiszteletére a versailles-i kastélyban. Lovagi tornák, dús lakomák, álarcos felvonulások és táncok szórakoztatták a hatszáznál több vendéget. A színházi előadásokról Molière és társulata gondoskodott. Ők az eseményre két új darabbal is előálltak. Ezek közül az egyik a Tartuffe, amelynek a bemutatója óriási vihart kavart. A hatalmas felzúduláson maga a szerző is igen meglepődött, hiszen ekkoriban mutattak be az udvarban

– minden ellenreakció nélkül – egy, a hitet kigúnyoló darabot. Molière szerint támadói sem az eget, sem a vallást nem védelmezik, kizárólag önmagukat. A támadások annak ellenére folytatódtak, hogy a darab hivatalos beharangozója is felhívta rá a figyelmet: a mű nem azokról szól, akiket az igazi áhítat vezet a hit útjára, hanem azokról, akiket „a jó cselekedetek hiú fitogtatása nem gátol meg a rossz cselekedetek elkövetésében”.

A darab teljes betiltását számos szervezet szorgalmazta. Közülük talán leghangosabb az Oltáriszentség Társaság volt. A tekintélyes támogatókkal – például az anyakirálynő, a párizsi érsek és a legfelsőbb bíróság elnöke – rendelkező társaság ekkor a titkosrendőrség szerepét is betöltötte. A családok belső éle­tét is igyekeztek ellenőrizni, hogy nincsenek-e vallásellenes vagy a társadalmi rendet felforgatni kívánó emberek az otthonok falai között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!