hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több mint romantika?

2014. 02. 21.
A Büszkeség és balítélet című regény meg­jelenésének tavalyi, 200. évfordulója al­kalmá- ból 2013 a Jane Austen-rajongók éve volt, idén tavasszal pedig A mansfieldi kastély kiadásának bicentenáriuma szolgálhat alapul a népes rajongótábor ünnepségsorozatának. Ahhoz képest, hogy két évszázad távlatában íródott regényekről beszélünk, ez az odaadás igen figyelemreméltó olvasástól idegenkedő korunkban, és érdemes megvizsgálni, vajon minek köszönhető.

Romantikus regényekként szoktuk őket emlegetni, pedig az irodalmi romantika stílusjegyeiből egyet sem találunk meg bennük. Nem visznek egzotikus tájakra, hiába várunk tőlük rejtélyeket és hajmeresztő kalandokat; nem vetítenek lelki szemeink elé se nagyszabású történelmi tablót, se világrengető eseményeket. Amit viszont kapunk tőlük, az a hétköznapok meghittsége. Szerelemről és házasságról, csalódásról és anyagi gondokról, barátságról és testvéri szeretetről szólnak ezek a regények, szereplőik olyan problémákkal néznek szembe, melyek mindannyiunk számára ismerősek. Az érzelmek valóban nagy hangsúlyt kapnak bennük, de egyáltalán nem érzelgősek: a szentimentalizmustól már a szöveg távolságtartó, ironikus hangvétele is megőrzi őket. Legalábbis az eredeti angol nyelven, ami azonban sajnos a magyar fordításról nem minden esetben mondható el.

Másrészt a szereplők sem szentimentálisan viszonyulnak saját érzelmeikhez, nem vetik bele magukat parttalan átélésükbe – egyedül Marianne próbálkozik ezzel az Értelem és érzelemben, de belátja tévedését –, hanem tisztázni, tudatosítani igyekeznek őket, mint életük fontos részét, egyik megoldandó feladatát. Ezek a hősnők józan gondolkodásúak, és erkölcseikben feddhetetlenek. Austen jó érzékkel ábrázolja korának kapcsolatait, az érzelmek és indítékok bonyolult világát, miközben hősnői olyan, életre szóló házastársat keresnek, aki – a kor elvárásaival szem­­ben – nem csupán, sőt, nem is elsődlegesen társadalmi szem­pontból, sokkal inkább emberileg illik hozzájuk.

Milyen szép is lenne, ha korunk fiatalsága azért olvasná őt, mert ilyen pozitívan viszonyul az igazi erkölcsi értékekhez, a házasság intézményéhez, és ily műértő az emberi jellemrajzokat illetően! Mégsem teljesen biztos, hogy erről van szó. Kétségtelenül hasznos lenne, ha udvarias, a másik embert méltányoló beszéd­stílust és érzelmi kultúrát tanulnánk Austen hősnőitől, a szinte kizárólag a női nemből kikerülő rajongótábor azonban inkább a – mégiscsak a romantika világába sorolható – szerelmi bonyo­dalmak motívumát helyezi figyelme középpontjába. A tinédzser lányok lelki fejlődésében természetesnek tekinthető érdeklődés a téma iránt jól magyarázza e regények népszerűségét, és persze még mindig pozitívnak tekinthető, ha összevetjük a napjainkban divatos Hannah Montana-típusú sorozatok valós értékek nélküli és érzelmileg teljesen lecsupaszított világával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!