Kereső toggle

A dohányzásba haltak bele a Marlboro reklámarcai

Füstmérgezés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Eric Lawson több millió ember számára lehet ismerős, és ki tudja, hányan gyújtottak rá a hatására: a Marlboro reklámok egykori arca január 10-én életét vesztette. A kiváltó ok: COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség. Lawson 1978 és 1981 között játszotta a cowboyt a cigarettareklámokban. Később feltűnt kisebb szerepekben, például a Charlie angyalai tévésorozatban is, majd megsérült egy forgatáson, ami véget vetett színészi karrierjének. 14 évesen kezdett cigizni, de később szenvedélyes dohányzáselleni harcos lett, többek között saját reklámjait is kifigurázta, és interjúiban a dohányzás káros hatásairól beszélt.

Felesége elmondta, hogy Lawson büszke volt erre, bár a cigit egészen addig nem tudta letenni, míg nem diagnosztizálták nála a COPD-betegséget. „Tudta, hogy a cigaretta a markában tartja. Tudta, mégsem tudta abbahagyni”.  A 72 éves Lawson 6 gyermeket, 18 unokát és 11 dédunokát hagyott hátra.

A Marlboro-reklámarcok közül többen is biztosan tüdőbetegségben haltak meg – igaz, többségük 70 év feletti korban. David Millar 1987-ben szintén COPD következtében, Wayne McLaren 1992-ben, David McLean 1995-ben, Dick Hammer pedig 1999-ben tüdőrákban hunyt el.

Világszerte a felnőttek közel egyharmada, több mint egy milliárd ember dohányzik, és döntő hányaduk esélyes arra, hogy tüdőrákban, szív- és érrendszeri megbetegedésben vagy tüdőbetegségben idő előtt életét veszítse. 

A COPD az egyik vezető halálokká nőtte ki magát mára, összességében többen halnak meg ebben a betegségben, mint rákban. Kialakulásában szerepet játszik a dohányzás, de hiába áll le valaki vele a diagnózis felállítása után, az elváltozások javarészt visszafordíthatatlanok, már csak a súlyosbodást lehet lelassítani.

Hazánkban az elmúlt években – az Európai Unió előírásaival összhangban – folyamatosan szigorították a nemdohányzók védelmére szolgáló jogszabályokat. Két éve tilos nyilvános zárt helyeken rágyújtani, amely tilalom betartását az ÁNTSZ honlapján (www.antsz.hu) található tájékoztatás szerint folyamatosan ellenőrzik. A szabálysértések miatt 2013-ban kiszabott bírságok összege közel 13 millió forintra tehető.

Ennek ellenére döbbenetesen magas a „füstölgők” száma. Bár 2012-höz képest tavaly némileg csökkent arányuk, de még mindig Európa élvonalába tartozunk. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet által közzétett Felnőtt Dohányzás Felmérés 2013 című tanulmány szerint a felnőtt lakosság 19 százaléka naponta rágyújtott, és csak 57 százalékuk mondta magáról azt, hogy nemdohányzó. Ugyan csökkent a dohányosok és az elszívott cigaretták száma is, de tovább nőtt a sodort cigaretták aránya – a közel 8 millió 300 ezer szálból 3 millió 66 ezer tartozott ebbe a kategóriába. Sajnálatos módon a megkérdezettek állítása szerint nagyobb mértékben voltak kitéve a cigifüstnek az aluljárókban és a játszótereken, mint korábban.

A 13–15 éves korosztályt is rendszeresen vizsgálják. Közülük minden második kipróbálta már a dohányzást, egyharmaduk pedig folyamatos dohányosnak mondható. A megkérdezett fiatalok közel 50 százaléka saját otthonában van kitéve a passzív dohányzás veszélyeinek. Bevallásuk szerint sokukra voltak hatással a reklámok is.

Ha valaki leszokik, annál drasztikus módon csökken különböző, súlyos betegségek kialakulásának kockázata. Tíz évvel az utolsó szál cigaretta letétele után a tüdőrák esélye fele akkora, mint azoknál, akik nem hagyták abba a dohányzást.

Olvasson tovább: