Kereső toggle

Mesedokik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy kórházban fekvő beteg gyerek mindenki számára szívszorító, és mindenki szívesen segítene, de hogyan? Mesét olvasni bárki tud! Ezt a lehetőséget ajánlja fel egy pályázati program keretében a K&H Bank, amely emellett műszerek beszerzésével is segíti a kórházak működését. „Mindenki tisztában van azzal, hogy a magyar egészségügy nincs könnyű helyzetben. Amikor műszerátadásakor ellátogatunk a kórházakba, minden alkalommal gombóccal a torkomban jövök ki az épületből. Sokan vannak így ezzel, ezért is lehet olyan népszerű a mesevarázs meseolvasó programunk” – mesélt a Heteknek Kónya Andrea a bank programjának indító okáról.

A K&H Csoportnak négy kiemelt támogatási területe van, az egyik ilyen a sport. Vannak saját tömegsportrendezvényeink, például a K&H futónapok, K&H kerékpárnapok az országban mindenfelé. A Magyar Paralimpia Csapatot is a K&H Bank támogatja. A második támogatási terület az előadóművészet, a harmadik a fiatalok oktatása. Ezen a területen egy pénzügyi vetélkedőt indítottunk: a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! az iskolai évhez kapcsolódóan kifejezetten pénzzel kapcsolatos ismeretterjesztő program, amely általános iskolásoknak mutatja be, hogy mi a pénz, hogyan bánjunk vele. A negyedik támogatási területünk pedig a gyermekegészségügy, ezen belül a K&H gyógyvarázs program, mely az idén lett tízéves. Ezt anno azért hoztuk létre, hogy segítsük az orvosok és az ápolók munkáját.    

A program két irányban nyújt segítséget: egyrészt a gyermekek testi egészségére figyel, másrészt a lelki egészségére. A testi egészség azt jelenti, hogy kórházaknak és rendelőintézeteknek, mentőállomásoknak műszerbeszerzéssel nyújtunk segítséget. Minden évben meghirdetünk egy országos pályázatot ezeknek az intézményeknek, és akik nyernek ezen a pályázaton, azoknak megvásároljuk azokat az műszereket, eszközöket, melyekre szükségük van. A pályázati keretösszeg mellett több forrást is igyekszünk a program rendelkezésére bocsájtani, például van karácsonyi támogatásunk is. Azt az összeget, amelyet ügyfeleinknek, kollégáink ajándékaira szánnánk karácsonykor, a műszerek beszerzésére fordítjuk, illetve vannak olyan ügyfeleink, akik felajánlottak összegeket, illetve vannak olyan kollégáink, akik a személyi jövedelemadójuk 1%-át is szintén a műszerbeszerzés program támogatására ajánlották fel. Mi nem pénzt adunk a kórházaknak, hanem eszköztámogatást, illetve az időt, amit a mesére szánnak.

Mikor alakult, és hogyan indult a gyógyvarázs mesedoktor program?  

– A program kezdete óta lényeges szempont volt, hogy a gyerekek lelki egészségére is odafigyeljünk, ezért 2003 óta minden nyáron ellátogattunk gyermekgyógyító intézményekbe szórakoztató gyerekprogramokkal. Volt, amikor bűvész ment el a gyerekekhez, volt, amikor bábelőadást tartottak színi társulatok, de volt olyan is, hogy kibéreltünk színházi termeket, és a beteg gyerekek előadásokat nézhettek végig. 2010-ben jött az az ötlet, hogy legyen meseolvasás, hiszen mesét olvasni bárki tud. Teszt jelleggel megkerestünk egy budai középiskolát, és megkértük a tanárokat, hogy kérdezzék meg, lenne-e kedve a diákoknak kórházakba fekvő gyerekeknek mesét olvasni. Ők ezt nagy örömmel fogadták, és végül a kórházban lévő gyerekek és a felolvasó diákok is élvezték. A rákövetkező években már nemcsak budapesti, hanem a vidéki kórházakba is szerveztünk a helyi iskolákból diákokat, illetve a saját munkatársainknak is felajánlottuk, hogy egy-egy héten át elmehetnek különböző egészségügyi intézményekbe  mesét olvasni. Idén ezt kibővítettük, az idei pályázati évben nemcsak a középiskolás diákok és a munkatársaink, hanem a nagyközönség számára is megadjuk ezt a lehetőséget. Augusztus 5-én indítottuk el egy online felületen a jelentkezési folyamatot.

Az elmúlt tíz évben milyen eredményeket mutat a program?

– Közel 500 millió forint értékben 257 gyermek-egészségügyi intézmény munkáját támogattuk műszerekkel, és 150 alkalommal sikerült derűt csempészni beteg gyerekek életébe. 23 ezer mesekönyvet és játékot gyűjtöttünk össze számukra. Az elmúlt három év alatt 400 meseolvasó járult hozzá a gyerekek gyógyulásához, jelenleg 8800 regisztrált mesedoktornál tartunk, augusztus-szeptemberben körülbelül 900-an mentek, illetve mennek mesét olvasni.

Hány helyen működik a programjuk a kórházakban Magyarországon?

– A program 24 intézménnyel indult el. A műszerbeszerzési pályázatunkon indult intézmények a pályázati lapon bejelölhették, hogy fogadnak-e meseolvasókat. Ezekkel a kórházakkal felvettük a kapcsolatot, egyeztettünk velük időpontot, hogy mikor, mely napokon, hányan olvashatnak az adott intézményben. A szeptember közepéig kiajánlott időpontok pillanatok alatt megteltek, 24 óra alatt 5500-an regisztráltak oldalunkon és sokan jelentkeztek meseolvasónak, mely nagyon örvendetes és megható számunkra. Jelenleg 8800 fő regisztráltnál tartunk. Most jelentkezett még három kórház, és jelenleg azon dolgozunk, hogy szeptember közepétől december végéig lehessen jelentkezni a kórházakba. Szeretnénk, hogy a nagy kórházakban ne csak egy osztályra, hanem minél több gyerekosztályra be tudjanak járni lelkes felolvasóink.  Az időpontot az egyes kórházak határozzák meg. Általában hétköznap fogadják a mesedoktorokat.

Hogyan fogadják a mesedoktorokat a kórházakban? Milyen hatása van a gyerekek gyógyulására?

– Az eddigi visszajelzések alapján sikeresnek mondható a program, mind a meseolvasók, mind a beteg gyerekek és szüleik, mind a kórházak hálásak a lehetőségért. A meseolvasással szeretnénk a beteg gyerekeket kicsit kiragadni a kórházi létből, elfeledtetni velük a fájdalmat, felvidítani a lelkület, és ezáltal gyorsítani a gyógyulásukat. Az önkéntesek ugyanakkor életre szóló élménnyel gazdagabban, pozitív tapasztalatokkal térnek haza a sok csillogó szempárnak köszönhetően. Tudok olyan esetről, amikor a beteg gyermek kérte, hogy ne a meseolvasó olvasson, hanem ő mondhassa el a kedvenc meséjét a meseolvasónak. Hisszük, hogy hozzásegítjük a gyerekeket a gyógyulásukhoz azáltal, hogy megkönnyítjük számukra a kórházban töltött időt. A program számos más programelemmel is segíti a gyermek-egészségügyi intézményeket, és ezáltal a bent fekvő gyermekeket.  Korábbi években játékokat és könyveket is gyűjtöttünk több alkalommal, több helyszínen, és ezeket is a kórházban fekvő kis betegeknek adtuk át. Ezek a játékok segítenek abban, hogy vizsgálat közben eltereljék a gyerekek figyelmét. Ez tulajdonképpen gazdaságilag is hasznos, hiszen ahhoz, hogy a gyereket az orvos meg tudja vizsgálni, először meg kell nyugtatni, oda kell adni a kezébe a babát vagy kisautót. Ha a gyerek megnyugszik, az orvos hamarabb meg tudja vizsgálni, így a műszerek kihasználtsága is jobb, hiszen több gyereket meg lehet vizsgálni ugyanannyi idő alatt.

A meseolvasóktól milyen visszajelzések érkezetek, volt olyan, akiben esetleg negatívan csapódott le a kórházi környezet vagy a beteg gyerek látványa?

– A mesedoktorok programon való részvétel egyetlen feltétele, hogy a meseolvasó 14 éven felüli legyen. Ezt a kitételt több okból tettük. Egyrészt az egyes intézmények szabályozása eltér a kiskorúak látogatására vonatkozóan. Vannak olyan intézmények, akik kiskorú látogatókat egyáltalán nem engednek be. Másrészt a kórházakban lévő gyermekek betegek, előfordul fertőző megbetegedés is. A felnőtt meseolvasók ilyen esetekben be tudják tartani a szükséges higiéniai előírásokat, a gyerekek viszont nem feltétlenül. Mindezek mellett vannak olyan intézmények, ahol tartósan beteg, esetenként súlyos állapotban lévő gyermekek vannak, ami egy egészséges gyermek számára nagyon megrázó lehet. Én úgy gondolom, hogy aki erre a programra jelentkezik, az tisztában van azzal, hogy beteg gyerekekkel fog találkozni, és hogy ez mit jelent.

Milyen meséket olvasnak fel a mesélők? Mi alapján választják ki a meséket?

– Van egy meselista a weboldalunkon, de a mesélő dönti el, hogy mit olvas fel a beteg gyereknek, illetve általában a „páciens” szabja meg, hogy mit olvassanak neki. Mi azt tanácsoljuk a mesedoktoroknak, hogy mivel nem tudják előre, milyen korú gyereknek fognak olvasni, érdemes felkészülni többféle, különböző korosztályoknak szóló könyvvel.  Volt az idén is olyan meseolvasó, aki jelezte, hogy a saját meséit fogja elmondani a gyerekeknek. Mindez leginkább azon múlik, hogy az adott gyermek mire lesz nyitott.

Említette, hogy 24 óra alatt 5500-an jelentkeztek mesedoktornak. Ön szerint miért ilyen népszerű ez a lehetőség? Mi indított fel ennyi fiatalt a beteg gyerekek segítésére?

– Mindenki tisztában van azzal, hogy a magyar egészségügy nincs könnyű helyzetben, egy beteg gyerek mindenki számára szívszorító, és mindenki szívesen segítene, mesét olvasni pedig bárki tud. Műszerátadásakor ellátogatunk mi is a kórházakba, és minden alkalommal, amikor körbevezetnek bennünket, hogy megmutassák, hol lesznek majd az új műszerek, és kiknek fog segíteni, gombóccal a torkomban jövök ki a kórházból. De ez indít bennünket arra, hogy még inkább igyekezzünk segíteni. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra jelentkezni a www.khgyogyvarazs.hu oldalon lehet, először regisztrálni kell, majd a regisztráció után kapott linkre kattintva lehet kiválasztani a helyszínt és az időpontot.

NÉVJEGY

Név: Kónya Andrea
Születési hely: Gyula
Iskolai végzettség: főiskolai diploma (Szeged – JGYTF, Budapest – BGF)
Pályafutása kezdete óta kommunikációval foglalkozik. Több cégnél és PR-ügynökségnél dolgozott, 2008. óta dolgozik a K&H Bank PR-területén.

Olvasson tovább: