hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kis siker is nagy eredmény

2013. 09. 05.
Dr. B. Aczél Annát nyugodt szívvel nevezhetjük a magyar gyermekvédelem egyik „nagy­asszonyának”, hiszen évtizedek óta a leg­­­nehezebb sorsú gyerekek elkötelezett segítője, a „szakma” minden szintjén. Többször töltött be igazgatói és egyéb vezetői szerepet intézetekben, főiskolai tanszéken, írt tankönyveket, végzett tudományos kutató­munkát, manapság pedig aktív Facebook- felhasználó, mert bevallása szerint legtöbb egykori neveltjével csak így tudja tartani a kapcsolatot...

Az egyetem évei alatt kezdtem egy felsőbbéves fiúval – későbbi férjemmel – ne­velőotthonba járni, illetve minden gyakorlatomat, nyaramat a gyermekvédelem különböző területein töltöttem, kezdve a nyaraltatástól egészen a rendőrség gyermekvédelmi osztályáig. Az érzékenységem talán annak köszönhető, hogy az édesapám állami gondozott volt, és mind ő, mind én örökké hálásak leszünk – a szakmában legendának számító – György Júlia néninek, aki pszichológusként patronálta abban az időszakban, és akinek köszönhetően nem vált belőle fiatalkorú bűnöző!

A családja nem sínylette meg ezt a szakmai elhivatottságot?

– Persze ez a fajta elszántság együtt jár sok konfliktussal és mérlegeléssel. Az egyetem utolsó évében, amikor Oroszlányba mentünk a férjemmel dolgozni egy nevelőotthonba, már nekünk is volt saját gyerekünk, és egy idő után úgy éreztem, hogy túl sok áldozatot kíván tőlem ez a munka, nem vállalhatom, hogy a saját lányom háttérbe szoruljon. Persze az a felsőbb döntés is belejátszott a dologba, hogy a fél csoportomat egy tollvonással áthelyezték Pestre. Akkoriban ez így működött, a gyerekeket ide-oda helyezték, senki nem foglalkozott azzal, hogy ez mit jelenthet a gyerekeknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!