hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy kosár meggy elég a világhírhez
Az elzászi lekvárkirálynő története

2013. 08. 29.
Christine Ferber világhírű: neve ma már ismert Japánban, Amerikában és világ­szer­te sok ínyenc előtt. Sztárséfek és cuk­­­rászok rendelik a lekvár­jait, sokan keresik fel izgatottan a kis üzletet Francia­országban, hogy beszerez­hes­senek egy-két üveggel az egyedi lekvá­rokból. Olyan különleges ízeket és fűszereket párosít, amelyeket első hallásra merésznek gondolnánk, de meg­kóstolva olyan élményt nyújtanak, amiért sokan éppen az ő lekvárját rendelik és vásárol­ják.

Örökség, szorgalom, fantázia. A lekvárkirálynőnek becézett asszonynak már a szülei és a nagyszülei is pékek, illetve cukrászok voltak. Christine-t az apja Brüsszelbe volt kénytelen küldeni, hogy kitanulja a családi szakmát, mivel abban az időben Franciaországban még nem vettek fel lányokat cukrásznak. Ferber asszony lekvárkészítési technológiája nem nevezhető nagyüzeminek.

A lekvárokat a saját maga által válogatott alapanyagokból főzi. Nem készít egyszerre négy kiló gyümölcsnél többet, mert szerinte így lesz tökéletes az állag és az íz. Réz­üstben, kézi munkával dolgozik, ügyelve arra, hogy a gyümöl­csök színe és az ízek harmóniája tökéletes legyen. Nem a meggazdagodásban vagy nagy cégben gondolkodik, inkább a szüleitől 24 éves korában átvett üzlet tökéletesítése érdekli. Kis manufaktúrájuk mára már világ­hírű. Christine reggel 5-kor kel, hogy begyűjtse az alapanyagokat, és 6-kor már a bolt mögötti cukrász­mű­hely­ben dolgozik. Első­sorban cukrász. Több könyve is meg­jelent már, amelyek kis utánajárással itthon is megtalálhatók. A lekvárfőzés egy kosár meg­gyel indult, amit ajándékba kapott, lekvárt főzött belőle, és kis üvegekbe töltötte, hogy ezekkel is díszítse a kis boltot. A meggylekvár váratlan sikert aratott, hamar felvásárolták. A kiváló minőségű alap­anya­gokat már húsz éve a helyi gazdáktól, termelőktől szerzi be, illetve a saját kertjéből. A meggylekvár mellett például sütőtök-vanília, eper-bodzavirág, eper-menta-bors vagy málna-ibolya lekvárokat is készít. A mai napig saját kezűleg tölti meg az üvegeket, az üvegek tetejére pöttyös anyagot tesz, és szalaggal átköti. Szakmai tudását és hozzáértését mutatja, hogy ő az egyetlen hölgy, aki valaha nyerni tudott a rangos gasztronómiai versenyen, a Bocuse d’Oron.

Türelem, jó recept, friss áru. Szin­te egész évben főz lekvárokat. Négy évszakos a Lekvárbiblia című könyve, amelyben 270 recept található, foglalkozik vadgyümölcsökkel (gesz­tenye, vadszeder, vadmálna, áfonya), egzotikus gyümölcsökkel, citrusfélékkel, és külön fejezetet szánt a bogyóféléknek (eper, málna, szeder, ribizli), az almatermé­sű­ek­nek és csont­­­héjasoknak (ősziba­rack, birs­alma, körte, sárga­barack) is. Érdekességnek szá­mítanak a ve­te­­­­mé­­­nyes­­kertből származó lekvárok (édes­­­burgonya, zöld­para­­dicsom, gö­­­­­rög- és sárgadinnye) és az elfelejtett gyümöl­csök­­­ről (bodzabogyó, nas­polya, som) szóló feje­zetek is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!