hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha napsütés, akkor napszemüveg

2013. 06. 13.
Szinte már közhelyszámba megy, hogy napsütésben a bőrünknek szüksége van megfelelő védelemre, ezért nagyon helyesen különböző napvédő tejeket, krémeket alkalmazunk. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy a szemünknek is szüksége van a napfénnyel szembeni védelemre, és ezért erre az igen jelentős területre kisebb figyelmet fordítunk.

Milyen veszélyt is rejt a szemünk fényére a napfény? Az UV-fény egy láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzás. Három típusát különböztetjük meg: UV-A, UV-B és UV-C. Legfontosabb az UV-B sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést, és nagyrészt ez felelős a bőrrák kiala­kulásáért is. Az UV-sugárzások nagy részét kiszűri az ózon­réteg, a maradék, szemünkbe is jutó UV-sugárzást a szaruhártya és a szemlencse szűri meg. Rövid távon az UV-sugárzás csak kisebb károsodást okoz, azonban ha hosszabb távon éri szemünket, akkor károsíthatja a kötőhártyát, a szaruhártyát, és végső soron szürke hályogot, illetve retinális elváltozást is okozhat.

Egészen az elmúlt néhány évig úgy gondolták, hogy a szürke hályog időskorban kialakuló betegség, mivel elsősorban az idősek körében volt gyakori. Az utóbbi időszak kutatásai azonban azt mutatják, hogy a hályog kialakulásáért egy jóval hosszabb ideig tartó UV-sugárzás a felelős. Az UV-sugárzásnak az a része, amelyet a szaruhártya és a szemlencse nem nyel el, eléri az ideghártyát, amelynek a károsodása sajnos visszafordíthatatlan.

Egy jó napszemüveg megszűri a szemünkbe jutó káros sugárzás egy részét, illetve a szem körüli bőrelváltozásoktól is megvéd. Minden kereskedelmi forgalomban kapható napszemüvegnek meg kell felelnie egy adott szabványnak, amely meghatározza, hogy mennyi UV-fényt kell a szemüvegnek felfognia. A napszemüvegeken fel kell tüntetni, hogy megfelelnek-e ennek a szabványnak, valamint azt, hogy általános vagy speciális célra készültek-e.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!