hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lea Gottlieb virágai
Náci üldöztetéstől királyok trónjáig

2012. 12. 21.
Lea Gottlieb, a világhírű Gottex divatcég alapítója novemberben, kilencvennégy éves korában hunyt el Tel-Avivban. Az izraeli tervezőnő neve nekünk, magyaroknak sajnos nem cseng ismerősen, pedig méltán lehetnénk büszkék a magyar származású hölgyre, aki igényes fürdőruha-kollekcióival és strand­kiegészítőivel a szakma luxuskategóriájába emelte az izraeli divatipart.

Roth Lenke Lea a Borsod megyei Sajószentpéteren, 1918-ban látta meg a napvilágot. Vegyésznek tanult, ám zsidó származása miatt a második világháború alaposan felforgatta életét. Miután férjét, Gottlieb Ármint munkatáborba hurcolták, Lea két kis­lányával, Miriammal és Judithtal Sajószentpéteren és Budapesten bujkált. Az anyuka és a két pici lány az utcákon szinte mindig virágcsokorral a kezükben közlekedtek, amely a védelmüket szolgálta. Az ellenőrzési pontok mellett elhaladva ugyanis arcukat a színes bokréták mögé rejtették.

A háború borzalmait túlélve Lea férjével először Csehországban próbált szerencsét: férje családi vállalkozását folytatva esőkabátgyártásba kezdtek, de 1949-ben inkább az izraeli emigráció mellett döntöttek. A kinti kezdet nem volt egyszerű, az első három év után családi és baráti kölcsönből újra belevágtak az Európában már bizonyított esőkabátgyártásba, ám néhány vásárló nélküli hónap után rá kellett jönniük arra, hogy a száraz, mediterrán éghajlat nem kedvez vállalkozásuknak. A felismerést radikális fordulat követte, ám a vízhez továbbra is ragaszkodva fürdőruhák tervezésébe és gyártásába kezdtek.

A divatipari vállalkozás kezdő felszerelése nagyon egyszerű volt. Lea asszony, hogy alapanyagokat vásárolhasson, először eladta jegygyűrűjét. Varrodául jaffai otthonuk szolgált, a kollekciókat pedig az asszony saját kezűleg varrta egy kölcsönkapott varrógépen. Férje a könyvelésért és a kereskedelemért volt felelős, ruháikat üzletről üzletre járva próbálta eladni. Az 1953-ban indult kétszemélyes vállalkozás a viszontag­ságos kezdet ellenére gyorsan nőtt, így 1956-ban, egy húszfős varrodával a háttérben megalapították a Gottex divatcéget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!