hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor a pénz boldogít
Életrevaló iskolaprogram

2012. 07. 26.
Történt egyszer, hogy a Gábor Dénes Díjasok Klubjának felelősséggel gondolkodó tudós, akadémikus tagjai, élükön Dr. Darvas Ferenc professzorral szerettek volna felkarolni egy olyan ügyet, amely hazánk legégetőbb problémáival kapcsolatos. Sorra vették a lehetőségeket: az oktatás és a romakérdés problémáját összeköthetőnek látták.

Az oktatás támogatásához első lépésben a nagylelkű akadémikusok kerestek egy olyan oktatási programot, mely érdemes lehet a szponzorációra. Így esett választásuk a tizenkét éve sikeresen működő hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola tanítási módszerére, majd annak elterjesztésére. Ez volt az az intézmény, ahol 60 százalék feletti ugyan a hátrányos helyzetű, valamint a roma kisebbséghez tartozó gyermekek aránya, az országos kompetenciaméréseken mégis hozták az átlagot, vagy éppen átlag felett teljesítettek a gyerekek. Miután tudományos igényességgel is körbejárták a kérdést, döntöttek: anélkül, hogy hírverést csapnának, a jó ügy mellé állnak, és az ugyancsak Gábor Dénes Díjas Dr. Kürti Sándorral, a Kürt Zrt. elnökével elindítják a H2O-nak (Hátrányos Helyzetűek Oktatása) nevezett programot, melyet erkölcsileg és anyagilag is támogatnak. Meggyőződésük, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási integrációjában is rejlik a társadalmi jólét megteremtése és Magyarország fejlődő jövőjének biztosítása.

A kezdetekbe Rácz Tünde Fatima programvezető avat be, aki végigkísérte a program születését, s ma annak összetartásáért, vezetéséért felel. Merthogy különösebb erőlködés és médiakampány nélkül, a „hólabdaelv" alapján újabb és újabb szponzorok követték a jó példát, önkéntes szakemberek ajánlották fel szaktudásukat, segítségüket. Így a Gábor Dénes Díjasok Klubjához hamarosan csatlakozott a Kürt Zrt., mely azóta is havonta helyszínt biztosít budaörsi székházában a programról szóló beszámolóknak; a Zwack Unicum Zrt., mely családi-vállalati hagyományaihoz híven egy kerületi iskolát fogadott örökbe a H2O keretében, és amelynek alkalmazottai kisebb könyvtárral gazdagították az iskola könyvállományát. A Vodafone Magyarország adománya révén újabb 7 iskola tudott a H2O Programba bekapcsolódni, Prof. Bitó László és Olivia Carino a magánvagyonukból adományoztak, a kör pedig a Perfekt Zrt. és a General Electric Lighting vállalatokkal zárul. Az együttműködő partnerek körében ott találjuk a Fővárosi Növény- és Állatkertet, a Kürt Akadémiát, a Magyar Állami Operaházat, a Nemzeti Tankönyvkiadót és Kürt Jánost, a Tabello Nyelvoktató Program atyját. A H2O Program jogi hátterét a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány biztosítja, melynek kuratóriumi elnöke, Koródi Bálint szintén önkéntes a programban.

Bár honlapjuk tartalmaz önkénteseknek, adományozóknak szóló felhívásokat is, tapasztalataik szerint erre inkább olyanok jelentkeznek, akik személyesen már érintettek, vagy „megfertőződtek" a H2O-val, azaz közelről ismerik a programot. A H2O weblapján feltüntetett felhívásra - a Kürt Zrt. munkatársain kívül - eddig egyetlen fiatalember ajánlott fel ruhaadományt, holott mind ruha, mind játékadományra nagy szükség lenne ezekben az iskolákban. A program országszerte jelenleg 10 iskolával működik, számuk akkor növekedhet, ha újabb szponzorok kapnak kedvet egy-egy intézmény örökbefogadásához. Az ide befektetett tőke ugyanis szó szerint kockázati tőkebefektetés, hozama csak évtizedekben mérhető, és nem feltétlen azoknál jelentkezik, akik az ügy érdekében anyagi áldozatokat vállaltak. A H2O számukra nem csupán képlet, hanem az emberiesség, a kölcsönös segítségnyújtás, a nagylelkű tenniakarás gyakorlata is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!