hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rács mögül a fényre
Elment az evangéliumiak egyik nagyágyúja

2012. 05. 10.
Az amerikai evangéliumi keresz­ténység újabb emblematikus figurája távozott a napokban a földi létből. Chuck Colson elsősorban börtönmissziós tevékenységéről vált híressé, amelyet azután indított el, hogy a híres Watergate-botrány hozadékaként maga is megtapasztalta, milyen az élet a rács mögött.

Colson a nagy gazdasági világválság idején, 1931-ben született Bostonban. „Kemény volt. Hozzászok­tam a szegénységhez - emlékezett vissza a gyermekkorára. - Apám esti iskolába járt és keményen dolgozott, heti 32 dollárért. De még így is segítettünk azokon a szomszédokon, akiknek kevesebb jutott, mint nekünk."

A szerény kezdet ellenére Colson végül eljutott a George Washington Egyetemig, ahol jogi diplomát szerzett. 1953-tól 1955-ig a tengerészetnél szolgált, ahol ő lett a legfiatalabb kapitány. Politikai karrierje 1956-ban kezdődött, amikor az akkori massachusettsi szenátor mellett kapott adminisztratív állást. Ekkor találkozott először Nixon elnökkel, akinek azonnal rajongója lett. Ahogyan Born Again (Újra születve) című memoárjában írta, azonnal jól megértették egymást. „Mindketten büszkék voltunk, és az egyik legcsalókább célt hajkurásztuk: azoknak az elismerését és tiszteletét akartuk kivívni, akik megvetettek minket."

Colson 1969 és 1973 között Nixon egyik közeli tanácsadója lett. Bizarr együttműködésüket jól illusztrálja, hogy Colsont hamarosan az elnök „kinyíró embereként", „mocskos trükkök mestereként" emlegették. Gátlástalanul vetette bele magát a sötét politikai játszmákba. Amikor 1971-ben Daniel Ellsberg, egy korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó kiszivárogtatta a vietnami háború titkos történetét összegző Pentagon Paperst a The New York Timesnak, Colson ellopatta Ellsberg pszichiáterétől a kórlapját, hogy lejárassa Ellsberg imázsát és hitelességét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!