Kereső toggle

Jézus, hit és rock’n’roll

A legendás Petra zenészei újra Magyarországon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem csupán a vasfüggöny tudott több mint negyven éven át kitartani, egy pályafutás is képes felölelni ennyi időt, ráadásul töretlenül. A Petra együttes tagjai 1970-ben letették a virágos farmert és a füves cigit, a gitárjaikat és a dobokat viszont megtartották, így ők lettek a rockzene első keresztény művelői. A magyar közönség előtt is több ízben bemutatkoztak már, június elején pedig több városban is fellépnek: Veszprémben, Budapesten és Debrecenben. A Petra együttes alapító tagja, Greg X. Volz a Heteknek adott interjút.

Rendhagyó kérdés egy rendhagyó zenésznek: hogyan került kapcsolatba a kereszténységgel?

- Ez egy hosszú történet. Az 1960-as évek végén egy rock'n'roll-együttes tagja voltam. Hatalmas koncerteken játszottunk előzenekarként olyanok előtt, mint Janis Joplin, Chicago, BB King. Még szinte gyerekek voltunk, de már tízezrek előtt játszottunk. Ebben az időben az egész banda együtt lakott egy nagy házban, aminek hét hálószobája volt, és a szó szoros értelmében hippiként éltünk: vegetáriánusok voltunk, keleti filozófiát tanultunk, és a szeretetben és a békében hittünk, csak éppen azt nem tudtuk, hogy kitől származik a béke. Találkoztunk egyszer egy idős német származású hölggyel, aki meghívott bennünket vacsorázni. Ekkor még nem tudtuk, hogy Isten szólt hozzá, hogy hívjon meg bennünket, mert rajta keresztül meg fogja változtatni az életünket. Nagyon kellemes volt a vacsora, utána a nappaliban a földön körbeültünk, éppen filozofálgattunk Istenről meg növényekről, amikor egyszer csak egy idős ember - vicces most ezt mondani, de húszévesen idősnek tűnt, olyan ötvenöt év körüli lehetett - belépett a lakásba, letette a kabátját, ránézett a mi hosszú hajú, furcsa külsejű csapatunkra, ahogy ott a földön ültünk, és szinte felkurjantott örömében: Dicsőség Istennek! Ahogy ezt kimondta, szinte megállt a levegő a szobában, senki nem szólalt meg, minden megállt. Elkezdte sorolni a dolgainkat, pontosan úgy, mint amikor Jézus találkozott a szamaritánus nővel a forrásnál, és megmondta neki: öt férjed volt, és akivel meg most élsz, az nem a férjed. Ahogy beszélt, egyre jobban bekerültünk abba, amit csak később értettünk meg, Jézus Krisztus jelenlétébe. Megragadta a figyelmünket, amikor azt mondta, hogy mi az utat keressük, ez az út pedig Jézus. Jézus az igazság. Jézus az élet. És senki nem tud az Atyához menni, csak Rajta keresztül. A szívem megértette, hogy ki igazából Jézus Krisztus, és elkezdtem zokogni, arcra estem, és csak zokogtam, és azt láttam, hogy a barátaim mind zokognak. Három órányi „szőnyegmosás" után az egész együttes átadta az életét Jézusnak. Mindenki megtért, akikkel együtt laktunk.

A Petra zenetörténelmet írt azzal, hogy házasította az evangélium üzenetét a rockzenével. Hogyan fogant meg ennek az ötlete?

- Amikor a padlóról felkeltünk, kisírt szemmel, taknyos orral és nagyon boldogan, ez a férfi kinyújtotta a kezét, és azt mondta: Én Earl vagyok, most már a testvéretek Krisztusban. Én meg azt válaszoltam: „Nagyon örülök, de mi rock and rollt játszunk." Rám nézett, és azt mondta: „Játsszatok Jézus-rockot!" 1970-ben nem létezett ilyen zene. Úgyhogy ez volt az első együttes Amerikában, akik Jézus-rockot játszottak. 1970-ben jött létre, és „e band"-nek hívták, kis e betűvel, angolul az Immánuel név első betűje, ami azt jelenti, velünk az Isten. Ezután mindenhol, ahová csak hívtak és játszottunk, elmondtuk: Jézus az út, az igazság és az élet. Az első évben több mint kétezren keresztelkedtek meg, olyanok, mint mi voltunk, mind hippik. Két és fél évvel később találkoztam a Petra együttes embereivel, akik akkor alapították az együttest, a többi pedig már történelem. Mi ezzel a zenével nőttünk fel, ebben nagyon jól éreztük magunkat. A rock számunkra az érzelmeink kifejezése is volt. Feltettük a kérdést, miért ne használjuk ezt arra, hogy megszólítsuk az embereket, hogy megismerjék az Urat. Ez a generáció ebben a zenében nőtt fel, mi pedig hittük, hogy a zene ajándék Istentől. A Sátán nem a műfajban van, hanem az életmódban és a mögötte lévő szellemben. Szóval mi arra használtuk ezt a műfajt, hogy üzenjünk a saját generációnknak.

Bár az idő a zenekart igazolta, sokáig érték támadások. Mit gondol, mi váltotta ki?

- Sok keresztény akkoriban nem értette meg, hogy Isten mit cselekszik ezzel a generációval. Sokakat a pulpitus mögül győztek meg pásztorok és evangélisták, hogy ez a zene a gonosztól van, mert erős ritmus és dob van benne. Nagyon támadtak bennünket, sőt egyenesen a szemünkbe mondták, hogy a Sátántól van a zenénk. De ahogy az Írás is mondja, ha egy ház meghasonlik önmagával, nem állhat meg. A szolgálatunk nyomán ezrek és ezrek tértek meg Krisztushoz. Olyan keresztények támadtak bennünket, akiket én „székmelegítőnek" szoktam hívni, mert csak eljárnak a gyülekezetbe, de semmit nem kezdenek azzal, amijük van. Ez a fiatal generáció, akik hippik voltak, és megtértek, azt a nevet kapták, hogy Jézus-rajongók. Mindenkinek Jézusról beszéltek, mert olyan lelkesedés volt bennük, ami sok tradicionális gyülekezetben nem volt jelen.

Személyesen kik voltak Önre legnagyobb hatással zeneileg?

- Talán a Beatles 1964-ben, illetve akik még abban az időben játszottak, mint a Cream vagy a Led Zeppelin. Amikor megtértünk, csak olyan egyházi zene volt, ami nem tartozott a mi ízlésvilágunkba. A mi zenénk teljességgel újdonság volt. Új dalokat énekeltünk az Úrnak. A Szent Szellem betöltötte a zenénket, és az egész generációnk megváltozott. A Jézus-mozgalomban két és fél, három év alatt milliók és milliók jöttek, hogy megismerjék Jézust. És ebben a zene volt a belépő.

Mi a véleménye, mennyire korszerű műfaj ma a rock?

- Szerintem abszolút korszerű, megvan a helye a rocknak. A zene nagyon sokat változott, rengeteg irányzat alakult ki, és látható, amikor régi rockegyüttesek állnak össze újra, hogy van igény erre a zenére. A modern zene nem tartalmaz annyi dallamot, azt a dallamvilágot, amit én csak „horognak" hívok, amitől egy dal igazán ismert és ismerős lesz; és a tartalom sem olyan jó. Úgy látom, hogy emiatt nagyon sokan visszatérnek az általam klasszikusnak hívott rockhoz.

Hogyan látják a mai keresztény zene helyzetét, milyen trendeket lehet megfigyelni?

- Úgy látom, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy lássanak és kövessenek olyan embereket, akiknek a Szent Szellem frisset és újat ad. És ez nem megy anélkül, hogy az ember időt ne töltene egyedül Istennel. A keresztény zenében van a dicséret és az imádás, ami teljesen más műfaj. Szerintem azt kell csinálni, amit Isten ad neked. Ez olyan, mint amikor szóltak Jézusnak a tanítványok: „Azok ott azokat csinálják, mint mi, de nem velünk vannak", mire Jézus azt mondta, hogy hagyjátok őket, mert akik nincsenek ellenünk, velünk vannak. Istennek nagyon sok munkatársa van. A mezők pedig már készen állnak az aratásra, és én hiszem, hogy most még fontosabb, hogy minél többeket elérjünk, mert az idő rövid, Krisztus visszajövetele közel van.

Rendkívül hosszú időt töltöttek eddig a zenei pályán, hogyan tudnak új inspirációt szerezni?

- Az elhívás az én életemben negyvenhárom évvel ezelőtt történt. Negyvenkét éve teljes időben szolgálok. Nekem ez nagyon mélyről jön, nem tudom abbahagyni, minden arra késztet, hogy hirdessem az evangéliumot a zenén keresztül. Ez a szívem vágya és az elhívásom is. Ez nem munka, hanem a hivatásom, és addig szeretném csinálni, amíg találkozom Jézussal a Mennyben.

Milyen jövőt terveznek a zenekar számára?

- Ez jó kérdés, mindenesetre azt tervezzük, hogy készítünk egy új albumot.

És milyen számok lesznek rajta? Újak vagy régiek?

- Úgy néz ki, hogy mindkettő. Azt kérik tőlünk, hogy a slágereket adjuk ki újra. A Petrának rengeteg slágere van  számos albumról, úgyhogy gondolkodunk a Back to the Rock 2 kiadásán, amihez az együttes közösen összeválogatja majd a számokat. És talán hozzáteszünk néhány új dalt is. És lehet, hogy csinálunk egy teljesen új albumot is, de ahhoz még idő kell.

Mivel készülnek a magyarországi koncertkörútra?

- Nagy erővel készülünk az európai turnéra, és nagyon várjuk a magyarországit is, mert biztosak vagyunk abban, hogy különlegesen jó lesz az együtt töltött idő.

Olvasson tovább: