hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elnyomottak szószólója
Kétszáz éve született a világ legnaivabb lángelméje

2012. 03. 14.
Történt a 19. századi Angliában, hogy egy könyvkiadó megvásárolta egy grafikus rajzait, amelyeket illusztrációnak szántak tervezett könyvükhöz. A mű azonban nem készülhetett el, mert a szerző váratlanul meghalt. A sors fintora, hogy a grafikus is hamarosan elhunyt, így aztán a már kifizetett képek hasznosításával megbízott fiatal újságírónak kellett - képzeletét szabadjára engedve - sorba állítania a képeket és kitalálnia hozzájuk egy történetet. A fiatal újságírót, aki ekkor még a Boz írói álnevet használta, Charles Dickensnek hívták.

A mű a Pickwick Klub címet kapta, és a mai napig a világirodalom egyik legmulatságosabb regénye. A klub elnöke három barátjával elindul, hogy Angliát bebarangolva tanulmányozza az emberi természetet a tudomány felvirágoztatása és a műveltség terjesztése érdekében. Dickens szeretettel és humorral tárja elénk a korabeli polgári Anglia torzképét: kedves figurái, mosolyt fakasztó történetei a mai napig szórakoztatják az olvasót, mint például a bérkocsis negyvenkét éves lova, amelyet két-három hétig egyvégtében dolgoztat gazdája, mert ha kifogja, az rögtön összeesik. Az útközben gyűlő információt gondosan jegyzetelő főszereplőt rendőrségi besúgónak nézik, de az emiatt kapott pofonok fájdalmát gyorsan feledteti vele küldetéstudata.

Dickenst sokan tartják a 19. század legnagyobb angol írójának és az angol nyelv talán legkiválóbb művelőjének. Hampshire-ben született 1812-ben. Kisgyermekkorában családja Kentbe, később Londonba költözött. Tizenkét éves koráig felhőtlen gyermekkora volt, ekkor azonban édesapja, a tengerészeti pénztár tisztviselője eladósodott és börtönbe került. Dickens ettől kezdve évekig dolgozott szinte éhbérért egy cipőpaszta műhelyben, irodalmi érdeklődése azonban már ekkor is hajtotta: a műhelyből gyakran hazaszökött, hogy - mivel a gyertya igen drága volt - napvilágnál hódolhasson olvasási szenvedélyének. A nyomorról ekkor szerzett tapasztalatai rendszeresen visszaköszönnek műveiben. Később családja anyagi életében egy szinte mesebeli fordulat hozott változást: váratlan örökséghez jutva kifizették adósságaikat. Édesanyja mégsem vette ki fiát rögtön a műhelyből, nem mentette ki őt sanyarú helyzetéből, amivel soha be nem gyógyuló sebet okozott a lelkében. Dickens néhány év után ügyvédbojtári, majd gyorsírói állást vállalt, később újságíróként járta az országot; főként parlamenti vitákról tudósított.

1836-ban feleségül vette újságíró kollégája lányát, Catherine Thompson Hogarthot. Tizenöt év alatt tíz gyermekük született, huszonkét évnyi házasság után azonban mégis szétköltöztek. Bár Dickens haláláig gondoskodott külön élő feleségéről, akitől mellesleg hivatalosan soha nem vált el, köztudott, hogy házassága alatt másfél évtizedig folytatott titkos viszonyt egy nála sokkal fiatalabb színésznővel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!