hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bukott angyal

2012. 02. 16.
„Én vagyok saját magam legnagyobb ellensége" - jelentette ki egy tíz évvel ezelőtt készült interjúban Whitney Houston, aki többször is őszintén beszélt saját démonjaival vívott harcáról, amelyben múlt héten tragikus körülmények között tette le a fegyvert. Minden idők legtöbbet díjazott popikonja 48 évesen a szórakoztatóipar olyan áldozatai közé iratkozott fel, mint Elvis Presley, Michael Jackson vagy Amy Winehouse.

A történet drámaiságát csak fokozza, hogy - mint ahogy sokan mások (erről lásd keretes írásunkat) - Whitney Houston is erős keresztény gyökerekkel bírt, mi több, sokan újjászületett hívőként tartották számon. Annyi bizonyos, hogy pályafutása a New Jersey-i baptista gyülekezetben indult, ahol már tizenegy évesen szólóénekesként kápráztatta el a közösséget. Halála kapcsán most többen is visszaemlékeztek Houston „gyönyörű, inspirált" személyiségére. „Imádott énekelni, és mindig nagyon vidám volt" - nyilatkozta az egyik gyülekezeti tag. Whitney az anyatejjel szívta magába a zenét: édesanyja, Cissy Houston és unokatestvére, Dionne Warwick gospelénekesként váltak ismertté, keresztanyja pedig a legendás Aretha Franklin volt.

Houston háromoktávos hangterjedelme hatalmas energiával párosult. A legbonyolultabb zenei darabot is erőfeszítés nélkül tudta elénekelni. Jó példa volt erre az 1991-es fellépése a Super Bowlon, ahol az amerikai himnuszt énekelte elemi erővel. Egy másfél oktávos dal a legtöbb énekesnek egy hegy­mászással ér fel, de Whitney egyszerűen mosolyogva énekelte, mintha csak beszélgetne.

A karriertörténethez azonban az is hozzátartozik, hogy a gyülekezet mellett 15 évesen már édesanyját kísérte különféle éjszakai klubokba, ahol hozzá hasonlóan ő is vokalistaként lépett fel. (Whitney egy interjúban ennek ellenére azt mondta, hogy „anyám nem akarta, hogy a szórakoztatóiparban kössek ki, nagyon aggódott értem, mert nagyon jól tudta, miről szól a híres emberek játéka".) Csinos alkata miatt a divatszakma is felfigyelt rá, így 17 évesen - fekete lányként - már keresett modell volt, és miután mentora, Clive Davis „felfedezte", énekesnői karrierje is berobbant.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!