Kereső toggle

Az idei Oscar arcai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ez évben immáron 83. alkalommal gyűlt egybe Hollywood krémje a filmipar legrangosabb díjának átadására. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Oscar néven ismert díját a szakma legkiválóbb alkotásainak, alkotóinak és szereplőinek adja át 24 kategóriá- ban. Az idei jelölt és díjazott filmekben visszaköszönnek a nyugati társadalom legfőbb dilemmái: a nemi identitás kérdése, a drogproblémák és a Facebook világa. Feltűnik egy, a szabad világot fenyegető diktátornak ellenálló bátor vezető képe és a hőn áhított világbéke reménysugara is, mégpedig egy tel-avivi iskolában.

Mint minden évben, most is hatalmas készülődés előzte meg a Los Angelesben megrendezésre kerülő Oscar-gálát. A sztárok pedig megvillanthatták a legnagyobb tervezők nevével fémjelzett haute couture ruháikat: a vörös szőnyegen Valentino, Givenchy, L'Wren Scott, Vera Wang, Marchesa, Versace, Dior és Gucci egyedi darabjaiban pompáztak megfelelő anyagot szolgáltatva a tribünről instrukciókat kiabáló fotósoknak. (Megértjük Jack Nicholsont, aki mindig a hátsó ajtón érkezik.)

A fiatal generációt képviselő James Franco (127 óra, Pókember 2-3) és Anne Hathaway (Az ördög Pradát visel, Neveletlen hercegnő) az est vendéglátóiként szórakoztatták a közönséget, ezzel biztosítva az átmenetet két átadás között, és oldva a feszültséget. Hathaway szerint idén minden a leszbikusokról szólt, a Kids Are All Right, a Black Swan egyik jelenete, sőt még a Toy Story 3 is, hiszen hol az apa?

Habár a leszbikus pár családjáról szóló film a Kids Are All Right négy jelöléssel is büszkélkedett, üres kézzel ment haza. Az öt kategóriában is jelölt Fekete hattyú (Black Swan) horror-thriller a legjobb női főszereplő, Natalie Portman alakításáért kapta meg végül a díjat. A kritikusok által egekig magasztalt szürreális alkotás egy baletttáncos fájdalmas hétköznapjait, őt az őrületig eljuttató, az elismerésért és szeretettségért vívott harcát mutatja be. A megfelelési vágy a teljes leépülést hozza, személyisége kettéhasad, egyszerre nem tud fehér és fekete hattyú, azaz jó és rossz lenni, hanem végképp tönkremegy.

A terhes Portman könnyek között köszönte meg családjának, vőlegényének és a stábnak a munkáját, valamint támogatását. Lila estélyi ruhájában kitűnően festett nagy pocakkal és kedvesen kigömbölyödött arccal, szerencsére nyoma sem volt rajta a fekete hattyú nyomasztó és felkavaró lelket-gyomrot nem kímélő hangulatának. Portman, aki a Dior divatház arca, nyilatkozatban határolódott el a Dior eddigi fő tervezőjétől, John Gallianótól, aki felvételek tanúsága szerint többször is rasszista kijelentésekkel zaklatta egy párizsi bár vendégeit, ahol elhangzott a szájából, hogy „szeretem Hitlert". Portman közleményében „mélyen megdöbbentőnek és undorítónak" találja John Galliano megjegyzéseit. „A videó ismeretében, illetve olyan zsidóként, aki büszke a származására, elhatárolódom Mr. Gallianótól." A neves divatház az antiszemita kijelentések miatt azonnal megvált addigi fő tervezőjétől.

A családi kedvenc Toy Story 3 a legjobb animációs film mellett a legjobb betétdal (We Belong Together) jutalmát is elnyerte.

A show kínos helyzetekben sem szűkölködött. A harcosban (The Fighter) nyújtott kiváló alakításáért Melissa Leo a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést kapta meg. Köszönőbeszédében a hatalmas tömegre nézve elámult, hogy tavaly, amikor Cate Blanchett beszédét nézte, ez olyan **** könnyűnek tűnt. Rögtön szájára kapta a kezét. A filmben alakított karakter és a film alapszókincsének használatáért a sajtótájékoztatón számon is kérték. Leo őszintén sajnálta a történteket, és a helytelen szó használatát nem a filmnek, inkább a megszokott kommunikációs formának tulajdonította, és megilletődve vette át a szobrocskát a kilencvennégy éves Kirk Douglastól, akit állva ünnepelt a közönség. Az úgynevezett F-bomba elsütésének bűnét Christian Bale A harcos másik nyertes mellékszereplője tudatosan elkerülte, mindenki számára jelezve, hogy ő - noha robbanékony alkat - mégsem fogja ezt a csúnya szót kimondani. Köszönetnyilvánításában elcsukló hangon említette feleségét, továbbá teljes őszinteséggel fejezte ki tiszteletét a jelenlévők iránt: „Látom ezt a termet, tele tehetséges és inspiráló emberekkel, és fogalmam sincs, hogy én hogy kerülök közéjük." Az Akadémia döntése alapján megérdemelten.

Köztudott, hogy a köszönőbeszéd mindig egy rizikófaktort jelentett. A hálaadás végtelen áradatát elhárítva egy Köszönet kamerát (Thank You Cam) helyeztek el a színpad mögött, ahol a frissen díjazottak, bár visszafogott hangerővel, de köszönetet mondhattak mindenkinek, akinek szerettek volna, amíg mögöttük a színpad halvány hátsó fényei villództak, és a nagyszámú személyzet a következő beszédet figyelte a képernyőkön.

Mégis voltak, akik inkább a nagyobb közönséget preferálták személyes üzeneteik átadására. Így A közösségi háló (The Social Network) kitüntetett forgatókönyvírója, Aaron Sorkin is, aki Roxy fiához címzett üzenettel zárt: „Az apád éppen most nyerte meg az Akadémia díját, ezért ragaszkodom ahhoz, hogy a tengerimalacod némi tisztelettel viseltessen irántam!"

A felmenők meghívása szinte divattá vált, Helena Bonham Carter az édesanyját hozta el, akárcsak az immár Oscar-díjas rendező Tom Hooper. Joggal, hiszen Hooper díját közvetve édesanyjának köszönheti, aki hazahozta A király beszéde történetét, majd négy héten keresztül emlékeztette fiát, hogy olvassa el, bizonygatva, hogy megtalálta neki a következő filmjét.

Az idei favorit és a legnagyobb befutó a tizenkét jelölést kiérdemelt A király beszéde (The King's Speech), amely méltán távozott négy szoborral a helyszínről. Az idei legjobb filmnek titulált alkotás rendezője (Tom Hooper), főszereplője (Colin Firth) és forgatókönyvírója (David Seidler) részesült külön díjazásban. Colin Firth, hölgyrajongók százezreinek Mr. Darcyja szépséges olasz feleségével érkezett, akivel boldog házasságban élnek, és két fiút nevelnek.

A korszellemet leginkább megragadó film A közösségi háló (The Social Network) a legjobb adaptált forgatókönyvért (Aaron Sorkin - The West Wing forgatókönyvírója), a legjobb vágás és kiváló zenéje miatt részesült jutalmazásban, bár nagy esélye volt a legjobb film titulusának elnyerésére, ezen túl további öt kategóriában kapott jelölést.

A technikai bravúrokban bővölködő, agyat és pupillákat jócskán megmozgató Eredet (Inception) a legjobb fényképezésért, hangvágásért és mindenek előtt az alkalmazott vizuális effektekért részesült a 3,85 kilogrammos megtiszteltetésben.

Látvány és díszlettervezésért az Alice Csodaországban (Alice in Wonderland) stábja kapott elismerést.

Az oknyomozó jellegű Inside Job a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat vehette át, ám egyik rendezője Charles Ferguson még beszédében is emlékeztette a világot azokra a gazdasági tanácsadókra, akik a három éve kirobbant válság ellenére továbbra is büntetlenül tevékenykednek többnyire a Wall Streeten. A rendező szívesebben látná őket rács mögött, indítékait filme magyarázza.

A kisebb kategóriának számító (sokszor egészen elfeledett) rövid dokumentumfilm elismerését a Strangers No More című mű kapta, amely egy izraeli iskola életét mutatja be, amelyben minden náció és vallás keveredik.

A zsidó, a muzulmán, a buddhista és a keresztény gyerekek együttélését prezentálja, ahol nincsen különbség a gyerekek között, bár különböző országokból jöttek, a bőrszínük is különböző, mégis tudnak együtt dolgozni és élni. A film, bár burkoltan, a nemzetek közötti egyetértés és békesség létrejöttének szimbóluma, bizonyítva, hogy ez nem utópia.

A dán In a Better World (Egy jobb világ) a legjobb külföldi, a The Lost Thing (Az elveszett dolog) pedig a legjobb animációs rövidfilm díjával távozhatott a rendezvényről.

Az est fénypontjaként Céline Dion előadása alatt a 2010-ben elhunyt színészekre, rendezőkre, operatőrökre, írókra, kritikusokra és producerekre emlékeztek a nagyérdeművel. A listán szerepelt többek között Tony Curtis, Edward Linasso, Leslie Nielsen, Peter Yanes, Arthur Penn és Kevin McCarthy is. A megemlékezés fénypontja Halle Berry színésznő pár mondatos tiszteletadása a tavaly tavasszal elhunyt Lena Horne énekes- és színésznőnek.

Sztárok, drága ruhák, csillogó ékszerek, megérdemelt jutalmazás, méltó megemlékezés, fiatalos arculat pár kínos pillanattal megfűszerezve. Röviden ez írható a 2011-es, sorszám szerint 83. Oscar-gála margójára.

Olvasson tovább: