hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megállt az idő - Karel Gott 70 éves

2009. 08. 07.
Aki azt hitte, hogy Michael Jackson idő előtti távozásával nem maradt még király a popszakmában, az téved. Vigyázó szemeinket elég a közelbe, Prágára vetni, és elámulni az állócsillag Karel Gott véget nem érő pályafutásán.

Prága aranytorkú bajnoka, vagy ahogy sokan nevezik, a „Kelet Sinatrája" a söréről (is) híres Pilsenben született 1939-ben, Karel Gottar néven. Művészetet szeretett volna tanulni, de a sikertelen felvételi után nem éppen egy rokonszakmában kötött ki: villanyszerelő lett. A szíve azonban már a kezdeti években a muzsika felé húzta. Jazz iránti érdek­lő­dé­sének eredményeként kézbe vette a gitárt is, de hamar rájött: őt az ég is énekesnek teremtette. 1958-tól kezdett fellépni a kor legendás prágai kávéházaiban, például a Vencel téri Alfában, illetve a Vltava Caféban.

1960-ban aztán úgy döntött, hogy a prágai zenei konzervatóriumban csiszolja tovább már akkor is rendkívüli tenorját. A híres Konstantin Karenin vette szárnyai alá, aki nemcsak a komolyzene klasszikusait, de kortárs könnyűzenei slágereket is énekeltetett vele. Ezekben az években utazott először külföldre, talán nem is sejtve, hogy valamikor országok fognak a lábai előtt heverni. 1962-ben jelentette meg a Supraphon zenei kiadó első dalát, egy duettet When we are Twice as Old címmel (Mikor kétszer olyan idősek leszünk), amelyet a híres jazz­énekesnővel, Vlasta Pruchovával adott elő. Ugyanebben az évben vett részt először a nemzeti könnyűzenei közönségszavazáson, az Arany Csalogányon, ahol a nem túl eredményesnek értékelhető 49. helyet szerezte meg. Karelnak azonban ez sem szegte kedvét, ment tovább az úton.

1963-ban otthagyta a konzervatóriumot, és magántanuló lett. Ugyanebben az esztendőben jelentette meg a Supraphon Gott első szólósikerét, Henry Mancini „csehszlovákosított" slágerét, a Moon Rivert, ami egykori északi szomszédaink tolmácsolásában a Hóval fedett szemek címet kapta. Énekesünk e dallal egy csapásra hazai sztár lett, és 1964-ben elnyerte az Arany Csalogányt is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!