hetilap

Hetek hetilap vásárlás
130 éve született Móricz Zsigmond
A tősgyökeres

2009. 08. 20.
„Kimeresztette a nyakát. Vitte a nagyerős lelke.” (Karinthy Frigyes: Így írtok ti…) Ez az a Móriczról általánosan kialakult kép, amely Karinthy paródiájában is megjelenik, és amely a mai napig akadályozza Móricz elfogulatlan olvasását. A szegények, elnyomottak, kisemberek – a parasztság írója. Valakit ez riaszt el műveinek olvasásától, aki pedig ezt kéri számon rajta, az meglepődik, és nem tudja hová tenni az életmű bizonyos elemeit.

Tiszacsécse két végén két ház állott - az egyik módos, tekintélyes porta, a református tiszteletes háza, a másik végen egy egyszerű kis parasztház, Móricz Bálint parasztlegény által felhúzott új, de szegényes házikó, amelyet a mai napig mutogatnak mint Móricz Zsigmond szülőházát. A falu ezen két vége, két pólusa között jött létre az a szellemi kisülés, amely Móricz Zsigmond sorsában öltött testet. Habár az irodalomtörténetek legfeleslegesebb része általában az írói életút leírása, Móricz esetében ez mégsem haszontalan.

A református tiszteletes házában sokszor azzal riogatta Nyilas nagyapa (ugye ismerős, Nyilas Misi) kis unokáját, Pallagi Erzsikét, hogy „odaki van Móricz Bálint, ha rossz leszel, hozzá adlak feleségül". Hogy a kis Erzsike nem lehetett teljesen hibátlan gyermek, az az esküvőre ki is derült, mikor Móricz Bálint végül feleségül vette. A Pallagi család elszegényedett középnemesi család bárói ággal és református tiszteletesekkel a rokonságban. Nagy szó volt a tehetséges, feltörekvő parasztlegénynek, hogy beházasodhatott a jeles, bár lecsúszott famíliába.

A család csécsei korszaka nagy fellendülést hozott, az ifjú parasztlegény vállalkozásai sikert hoztak és vagyonosodást, de néhány csődbe jutott vállalkozás bedöntötte a család anyagi helyzetét. Kénytelenek átköltözni Csécséről, Prügyre, a kedélyes Szatmár után az idegen, sivár Taktaközbe, ahol hiába élt a Pallagi-rokonság egy tekintélyes része, az újonnan odaköltöző család és a kis Zsiga a rokonoktól is a kirekesztést, keménységet, elutasítást kapta csak, ami jár is a nagy szegénységben az anyagi előre jutásért izzadságosan kaparó családok között a frissen elszegényedettnek. Az apa tehetsége és vállalkozókedve aztán újra biztosította a család felemelkedését, de Móricz számára alapélmény lett a feltörekvés parancsa mellett a kirekesztés rendje, amely - mindegy, hogy miben, a tehetségben vagy a szerencsétlenségben találja meg fő indokát - ekkorra már a magyar vidék legalapvetőbb törvénye lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!