Kereső toggle

Minden az életmentő bébiétellel kezdődött

Henri Nestlé öröksége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A lángelméjű feltalálóknak nem csak a technika terén van keresnivalójuk. Egy
sikertörténet kezdődhet a bébitápszer feltalálásával is – az emberiség létét így
is lehet forradalmasítani. 150 évvel ezelőtt a csecsemőhalálozási ráta még igen
magas volt – legfőképpen a megfelelő anyatejpótló termék hiánya miatt. Egy
svájci gyógyszerész, Henri Nestlé elsőként fejlesztett ki újszülöttek számára is
fogyasztható csecsemőtápszert, a kezdeti sikert egy baba megmentése jelentette,
aki sem anyatejet, sem más táplálékot nem volt hajlandó elfogadni. Az Henri
Nestléről elnevezett cég mára a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatává,
egyben Svájc legnagyobb iparvállalatává nőtte ki magát.



Henri Nestlé

Az emberségéről is méltán híres Henri Nestlé 1814-ben született, egy
sváb–német házaspár tizenegyedik gyermekeként. Az eredetileg tizennégy gyermekes
családot többször is tragédia érte: a Nestlé gyerekek fele nem érte meg a
felnőttkort – abban az időben minden negyedik csecsemő még az első életévét sem
érte meg. Henri tizenévesen maga mögött hagyta családját és szülővárosát,
Frankfurtot – ahol egyébként később bátyja lett a polgármester –, és Svájcba
költözött szerencsét próbálni. Gyógyszerésznek tanult évekig, majd saját
vállalkozásba fogott: először ecetet, olajat és likőrt gyártott. 1860-ban
feleségül vette egy jótékonykodásban élen járó orvos leányát, s bár gyermekük
sosem született – vagy talán éppen azért –, közös és elsősorban nem üzleti
ügyükké vált a mások utódaiért végzett munka. Nem tudjuk, pontosan mikor kezdett
Svájc leghíresebb patikusa az életmentő bébipapi kidolgozásába, de a korábban
már különféle területeken bizonyított, vállalkozó kedvű férfi fáradozásait végül
siker koronázta, s a Lactous Farina Nestlé nevű tápszer 1867-ben piacra került.
A Nestlé 1866-os alapítása után négy évtizedig a cég első és egyetlen terméke ez
a tej- és gabonaalapú élelmiszer volt, mely a társadalom legsebezhetőbb
tagjainak táplálkozását segítette – a csecsemőkét, a betegekét és az idősekét.
Henri Nestlé nemzetközi hírnevét találmányának figyelemre méltó tulajdonságaival
vívta ki.

Nestlé cégsztori

Jóllehet 1874-re a vállalkozás már tekintélyes, 400 ezer frank nyereséget
termelt, az élelmiszerpiacon elért fényes sikerek ellenére Nestlé a cégét a
következő évben eladta üzlettársainak. A szimpatikus patikus visszavonulása után
feleségével kétlaki életet élt: hol a Genfi-tó partján fekvő Montreux-ben, hol
pedig a vaudi Glionban tartózkodtak. A jólétbe lépett házaspár továbbra sem
feledkezett meg a szükségben levőkről: kölcsönöket nyújtottak a rászorulóknak,
valamint támogatták a helyi infrastruktúra-fejlesztéseket. A Nestlé-birodalom
alapköveinek lerakója 1890-ben, 76 éves korában hunyt el. Talán még maga az
alapító atya sem hitte volna, hogy alig több mint 100 év múltán a Nestlé a világ
egyik legjelentősebb vállalatává fejlődik. A filantróp cégalapító neve és a
fészek szimbóluma (a nestlé szó jelentése sváb nyelvjárásban: kis fészek)
garantálta – s azóta is garantálja – az alapos tudományos kutatás eredményeként
készült termékek állandó minőségét. A Nestlé időről időre bejárja az
élelmiszeripari piacot, hogy újabb minőségi alapanyagot – ha úgy tetszik,
minőségi terméket előállító gyáregységet – vásároljon fel, majd sajátos receptje
alapján készítse el mi szem-szájnak ingere. Először a Page fivérek első európai,
sűrített tejet gyártó üzemét vonta be az üzletbe. A két cég 1905-ben egyesült,
Nestlé & Anglo-Swiss Condensed Milk Co. néven. A Nestlé ezután sorra vásárolt
fel és egyesített más, újításokban úttörő élelmiszeripari cégeket. A vállalat
1929-ben a Cailler, Peter and Kohler csokoládégyárral bővült, amelyet 1947-ben a
Maggi csoport és termékeinek beolvasztása követett. Ezáltal a Nestlé csoporthoz
kerültek olyan találmányok is, mint Daniel Peter (hogy, hogy nem Henri Nestlé
egykori szomszédjának és cimborájának) tejcsokoládéja (1875) vagy Julius Maggi
zöldséglevesei (1884) és leveskockái (1908). Henri Nestlét mindig is izgatta az
élelmiszerek kémiája, kiváltképp az, hogy a különféle élelmiszerek miként
alakíthatók át tartós, instant formájúvá.

A másik Nestlé-szimbólum, a jól ismert azonnal oldódó kávékülönlegesség, a
Nescafé „feltalálása” is a cég nevéhez fűződik. Az instant kávét történetesen a
brazil kormány közbenjárására állította elő a Nestlé: a céget 1930-ban keresték
meg azzal a kéréssel, hogy fejlesszenek ki olyan terméket, melyből pusztán víz
hozzáadásával tökéletes kávé, s ezáltal azonnal ébredő ember nyerhető. Nem
mellesleg az akkori kávétúltermelés megoldásán buzgólkodó cég illetékes
termékfejlesztője a megoldáson nem kevesebbet, mint hét évet dolgozott. A
Nescafé éppen a második világháború idején indult hódító útjára, amikor az
amerikai katonák ellátmányának is részét képezte az instant kávé.

A többek között állateledellel, mélyhűtött élelmiszerekkel, kávéval,
fűszerekkel, édességgel, ásványvízzel, kozmetikummal kereskedő svájci Nestlé cég
2007-ben mintegy 10,65 milliárd svájci frankos (azaz 9,7 milliárd dolláros)
tiszta nyereséget könyvelhetett el. Legnagyobb piaca 15-20 éven belül az USA
helyett minden bizonnyal Kína lesz.

Olvasson tovább: